reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2369Vm: novinka s IPS

16.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC i2369Vm: novinka s IPS
V poslední době jsme v redakci měli dražší monitory. Nyní se však podíváme na druhou stranu spektra. Dobrým zástupcem je právě AOC i2369Vm, který díky IPS panelu a dobré ceně může být vhodný do většiny kanceláří či domácností.

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je u IPS monitorů velmi dobrá. Také ovšem hodně záleží na povrchové úpravě. Dnešní monitor má matný povrch se špinavou strukturou. Pokud si tedy necháte zobrazit bílou plochu, tak si můžete všimnou trochu perleťového efektu. Ovšem úplně první e-IPS monitory tím trpěly daleko víc a zde je efekt již hodně potlačen. Stále to však není polomatná povrchová úprava.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


A protože jde o IPS monitor, tak nelze očekávat nějak závratný kontrast. Výrobce uvádí kontrast 1000:1, a ten je i dle měření splněn. Dokonce v některých místech je o cca 15% vyšší. Bohužel díky jednomu výraznějšímu průsvitu se kontrast v levém dolním rohu hodně propadne.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je velmi dobrá a jen potvrzuje, že monitor při regulaci jasu používá jen regulaci pomocí podsvícení.





Průběh jasu


Rozsah jasu je na takto levný monitor docela velký. Od 63 cd/m2 až po 207 cd/m2. Samozřejmě pro ty, co pracují výhradně v noci, by se minimální jas ještě mohl o kousek posunout k tmavším hodnotám, ale většině lidí to zkrátka stačit bude.

Nejvyšší jas 207 cd/m2 bohužel neodpovídá udávanému 250 cd/m2. Pokud vám tedy do kanceláře či bytu svítí slunko, tak může být jas trošku problém. Na druhou stranu jde o monitor a ne o televizi, kde by takto nízký jas mohl vysloveně vadit.


 - průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení bohužel odpovídá dnešní "LED době". Celá pravá strana monitoru je výrazně tmavší než levá. Bohužel to je hodně vidět i pouhým okem. Propad jasu je totiž více jak 30%. Tomu tedy nepomůže ani převedení grafů do gamy 2,2 tak, aby odpovídala vnímání lidského oka.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


A zde jsou již grafy převedené do gamy 2,2.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu
reklama