reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOpen AK89 Max: s nForce3 na palubě

5.2.2004, Martin Štěpánek, recenze
AOpen AK89 Max: s nForce3 na palubě
Dnes se podíváme, jak si povede deska od firmy AOpen, která je jediný zástupce s čipsetem nVidia nForce3. Uvidíme jak si povede proti konkurenčnímu čipsetu VIA KT800.
Desky od firmy AOpen patří již tradičně k velmi dobře vybaveným. Jedná se jak o hardwarové vybavení tak i dodatečné softwarové, které je zde sastoupeno především programem Norton Antivirus 2003.


Obr. 04 - Balení
klikněte pro zvětšení

Rozvržení


Obr. 05 - Základní deska AOpen
klikněte pro zvětšení

Díky použité jednočipové sadě nebyl problém s místem. Paměti jsou sice umístěny trochu nezvykle nad procesorem, ale s tím by neměl být žádný problém. Co ale může být horší je umístění napájecích konektorů, které jsou od sebe příliš vzdáleny a ve středu mezi nimi je procesor.

PATA konektory jsou umístěny zcela tradičně. Ocenit se ale musí umístění SATA konektorů. V tomto případě je velmi jednoduché kabely svázat, aby nezabíraly místo ve skříni.

Umístění baterie a ClearCMOS konektoru je ideální. Přímo na kraji desky spolu s dvojicí biosů. Primární je naletován přímo na desce, druhý, záložní je umístěn v patici.

Při současném rozvržení AGP a PCI slotů je nemožné osadit AGP a první PCI slot současně. Nevýhodou zde také může být, že grafická karta bude ohřívána vzduchem z chladiče CPU.

Poznámka: Modrý PCI slot je barevně odlišen, aby bylo jasné, že se jedná o Self Powered PCI slot, dříve taky označovaný jako Hercules slot.

Ostatní
      • Všechny PCI sloty podporují BusMastering
      • Primární bios je napájen přímo na desku, sekundární v patici

Vybavení



Ikona Odkaz na databáziAopen AK89 Max
Revize Základní desky
1.0
Default Clock Speed (MHz)
200,1
North Bridge
nForce3
South Bridge
nForce3
Počet PCI slotů
5
Typ pamětí
DDR333/400
Počet paměťových slotů
3
Maximální velikost paměti (GB)
3GB
AGP Pro
Ne
Počet USB 2.0 portů (ne jen piny na desce)
6
Aktivní chladič na čipsetu
Ne
Nastavitelné napětí AGP slotu
Ano
Nastavitelné napětí pamětí
Ano
IDE nebo RAID řadič mimo Southbridge
Silicon Image Sil3114
Automatické zpomalení nebo vypnutí při vyšší teplotě CPU
Ano
Zvukový čip
Realtek ALC655
Síťový čip
Realtek 8110S

Specialitou u AOpenu jsou:
    • AOconfig utility
    • EzClock utility
    • EzInstall utility
    • EzRestore/ProMagic
    • EzSkin utility
    • EzWinFlash utility
    • SilentTek Software
    • WinBIOS utility


Dodávaný software
    • AOconfig - Utilita sloužící k přehlednému zobrazení všech vlastností a nastavení počítače.
    • SilentTek - SilentTek je utilita, která monitoruje stav systému (teplota procesoru a skříně, otáčky větráků, napětí, atd.) a v závislosti na nastavení reguluje otáčky větráků.
    • EzWinFlash - Utilita která se stará o update BIOSu přímo z prostředí operačního systému Windows.
    • EzSkin - Je utilita, která je schopna přeměnit počítač v CD player, aniž by bylo nutné startovat Windows. Dále jde stáhnout nové skiny z netu.
    • WinBIOS - Zajímavá utilita, která vám umožní prohlížet a nastavovat určité části BIOSu přímo v prostředí Windows. Blíže viz následující screenshot:

    Obr. 06 - WinBIOS
    klikněte pro zvětšení

    Konektory


    Obr. 07 - Konektory
    klikněte pro zvětšení

    Z levé strany: 2xPS/2, 2xUSB 2.0 1x Parallel, 2x Serial, 2xUSB 2.0, 1x RH45 a Audio výstupy.

    SATA řadič

    Díky absenci SATA v čipové sadě se AOpen rozhodl integrovat externí SATA řadič Silicon Image InterSil 3114. Tento řadič podporuje 4 SATA zařízení (Obr. 14). Režimy, které tento řadič podporuje: 0,1,0+1.

    Síťová karta

    Obr. 08 - Síťový řadič Realtek

    Jedná se o Gigabitový síťový řadič od firmy Realtek.

    AC´97 zvukový kodek

    O zvuk se stará čip od firmy Realtek. Jedná se o 16-bitový full-duplexní kodek ALC655, který je chrakteristický 5.1 zvukovým výstupem. Samozřejmostí pak je 48kHz vzorkovací frekvence. Tento čip patří k průměru, protože i sama firma Realtek nabízí lepší řešení v podobě nového 8-kanálového kodeku ALC658. Ve srovnání s ALC655 je také lepší kodek VIA Envy24, který je 24-bitový a poskytuje 96kHz vzorkovací frekvenci.

    FireWire řadič

    Obr. 09 - FireWire Agere

    Jedná se o řadič podporující 3 FireWire konektory o již běžných rychlostech 100,200 a 400 Mb/s.

    I/O řadič

    Oproti ostatním deskám je zde použita novější varianta s lepšími možnostmi HW monitoringu, především pak regulací ventilátorů.


    Obr. 10 - I/O řadič Winbond

    S vylepšeným HW monitoringem také souvisí následující obrázek. Deska jako jedna z mála testovaných má konektor na připojení teplotního čidla ze zdroje a tím jej i regulovat. Toto se velmi hodí, především ve spolupráci se zdrojem jako Thermaltake.


    Obr. 11 - PWRTemp a PWRFan


    VRM regulátor

    Stejně jako u základní desky Asus je i zde použit VRM regulátor založený na čipu Analog Devices ADP3166. Jedná se o 5-bitový programovatelný řadič s rozsahem od 0,8 až po 1,55V.

    POST reporter


    Obr. 13 - Buzzer spolu se zvukovým čipem Realtek ALC 655

    Zde se AOpen opět velmi shoduje s deskou Asus. Místo diagnostických LED diod je opět použit systém "hlášení" závad o který se stará řadič Winbond W83791SD. Ten při jakémkoliv problému během bootování začne říkat kde je problém. Díky integrovanému buzzeru ani nemusí být zapojené repro.

    Die Hard Bios

    V zásadě nejde o nic jiného, než obdobu technologie DualBIOS od společnosti Gigabyte. V případě poškození primárního BIOSu (vir či nepodařený update) můžete nabootovat systém ze záložního čipu (který umožňuje pouze čtení a nikoliv zápis – nemůže u něj tedy dojít k poškození). V případě, že potřebujete bootovat ze záložního čipu, stačí přepnout jumper JP24 z polohy 1-2 do polohy 2-3 a poté již jen nastartujete systém a nahradíte poškozený BIOS aktuální verzí. Po restartu již pouze vrátíte jumper JP24 do původní polohy a normálně pracujete s počítačem.


    Obr. 14 - Die Hard Bios a SATA řadič
    klikněte pro zvětšení

    Uchycení rámečku chladiče procesoru

    Většina výrobců se rozhodla pro lepší, železné řešení zadní ohrádky. To zajišťuje, aby se deska neprohýbala i při použití těžkých chladičů.


    Obr. 15 - Zadní strana desky
    klikněte pro zvětšení
    reklama