reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus Thunder M7 a P3: sehraná dvojice

25.8.2014, Jan Vítek, recenze
Aorus Thunder M7 a P3: sehraná dvojice
Společnost Gigabyte na letošním Computexu prezentovala také řadu herních periferií, které jsou sjednoceny pod značkou Aorus a slibují vysokou kvalitu. My se dnes podíváme na myš Thunder M7 a podložku P3, zda opravdu stojí za to.
Kapitoly článku:
  1. Aorus Thunder M7 a P3
  2. Software a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Myš Aorus Thunder M7 patří mezi modely určené pro hry MMORPG, čili takové, u nichž využijeme velké množství programovatelných tlačítek. A s tím přichází jedno úskalí. Na tak malé zařízení, jako je myš, je těžké umístit velké množství tlačítek, která by jednak nepřekážela a potom byla i dobře přístupná, a to pouze po hmatu. Jak se s tím tedy vypořádal Gigabyte, respektive Aorus?





Co se týče hlavních tlačítek, ta se vyznačují velmi lehkým stiskem a poměrně tichým cvakáním spínačů. S nimi můžeme být spokojeni. Kolečko má velmi jemné krokování a je velmi tiché až neslyšné. Jeho stisk také není tuhý, což se právě při jemném krokování velmi hodí. To jsou základní tlačítka. Pak tu máme tři další, na nichž tolik nezáleží. Je to jediné tlačítko na pravém boku, které slouží pro přepínání profilů a pak dvě nahoře, jimiž zase nastavujeme úrovně dpi. Tato tlačítka tedy nejsou zrovna dobře přístupná, ale právě vzhledem k jejim funkcím to vůbec nevadí a je to spíše dobře.

Zbytek tlačítek máme na levé straně a jde o osm velmi podobných programovatelných tlačítek s vyšším zdvihem, z nichž dvě jsou určena ukazováku a ostatní palci. Přední dvojice se ukazovákem ovládá dobře a snadno. Jsou dobře přístupná a po hmatu ihned poznáte to pravé. Složitější je to se šesticí určenou pro palec. Tlačítko úplně nejdále, tedy pětka ve spodní řadě, už byla tak trochu mimo dosah palce. Na šestce můžete vidět malý výstupek, dle nějž bezpečně poznáte, co jste nahmatali, takže kterékoliv ze zbylé pětice nahmátnete už velmi snadno, protože jsou v dosahu. Celkově tento systém hodnotím pozitivně.





Co se týče senzoru, máme tu dle specifikací laserový Avago ADNS-9800, což už je dlouhou dobu osvědčená výbava dražších myší, kterou výrobce sám využil u myši Gigabyte Aivia Krypton a je možné, že Aorus Thunder M7 staví na jejím základu. Senzor tedy pracuje jako obvykle velmi dobře, a to i na mírně reflexním povrchu, s čímž měl Krypton trošku problémy. Myši ale musíme samozřejmě připravit vhodný povrch a poskytnutá podložka Aorus P3 se ukázala být ideální. Myš po ní díky svým velkým teflonům snadno a bez zadrhávání klouzá, což přispěje k celkovému komfortu a také přesnosti.





A nakonec tu máme odezvu, přičemž ta maximální lze nastavit na 1000 MHz. Výsledek utility Mouse Rate Checker tomu odpovídá (jako obvykle záleží i na rychlosti pohybu) a také utilita CM Storm Tester s tím souhlasí, i když ta jako obvykle ukazuje o něco méně, zhruba 910 Hz.


Závěrečné hodnocení


První myš se značkou Aorus, čili model Thunder M7, k nám na test dorazila společně s obrovskou látkovou podložkou Thunder P3. Lze říci, že tyto periferie k sobě dobře sedí a že Thunder M7 po podložce díky svým velkým teflonům lehce klouže. V našem případě jsme měli k dispozici podložku o šířce celý jeden metr, ovšem to je ta největší velikost ze čtyř nabízených, na niž se snadno vejde i klávesnice. Budete tak muset řešit třeba i to, kam položit monitor, tedy zda na podložku, až za ni, nebo s ní jeho podstavec částečně zakrýt. Nic takového ale řešit nemusíte, stačí si vybrat třeba nejmenší model s rozměry 265 x 210 mm. Všechny jsou až na rozměry zcela stejné, takže mají i obšité hrany, aby se netřepily a vypadají, že něco vydrží.




Ocenění TREFA získává myš Aorus Thunder M7 za kvalitní zpracování,
mnoho programovatelných tlačítek a paměť pro pět profilů. Logo ocenění je ke stažení zde.


Samotná myš je vybavena mnoha tlačítky, a hodí se tak především pro hry typu MMORPG. Vybavena je kvalitními tlačítky s dobrým rozmístěním. Pokud bych měl být možná až přehnaně kritický, postěžoval bych si na boční tlačítko nejdále od palce (číslo 5), které je hůře dosažitelné a osobně bych ocenil výraznější krokování kolečka.

Design myši se nedá označit za umírněný a minimalistický. Máme tu přední LED "reflektory", jakési průduchy, horní podsvícené okýnko a také průzor v pravé straně, za nímž je vidět něco jako motor (tedy pochopitelně jeho imitace). Tělo myši je ale pevné a dobře zpracované, což je nejdůležitější a v balení dostanete také sadu náhradních teflonů. Software také nemá zrovna nejhezčí grafické uživatelské rozhraní, ale dělá to, co dělat má a je snadno pochopitelný.

Aorus Thunder M7 je kvalitní myš, jež si za své kvality zaslouží ocenění TREFA Světa hardware.


Plusy


+ Pevné tělo slibující dlouhou výdrž + náhradní teflony
+ Kvalitní tlačítka, všechna programovatelná
+ Paměť pro veškeré nastavení

 

Minusy


- Možná příliš jemné krokování kolečka
- Jedno z tlačítek pro palec je těžko dosažitelné
 
 
Za zapůjčení myši Aorus Thunder M7 děkujeme Gigabyte.



Očekávaná cena Aorus Thunder M7: cca 1700 Kč s DPH


Jak hodnotíte myš Aorus Thunder M7?
V anketě šlo hlasovat od 25.8.2014 do 30.8.2015. Počet hlasujících: 3
Výborná33 %
Průměrná33 %
Špatná33 %
reklama