reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APC UPB80 - univerzální baterie pro váš notebook

8.7.2005, Martin Kuchař, recenze
APC UPB80 - univerzální baterie pro váš notebook
Dnes se podíváme na trochu neobvyklý a mezi uživateli málo rozšířený produkt. APC UPB80 je univerzální baterií pro notebooky prakticky všech značek a dokáže jim spolehlivě dodávat napájení po velmi dlouhou dobu. Zároveň díky svým kompaktním rozměrům se vejde do brašny společně s notebookem a tím pádem už nic nebrání jejímu nasazení kdekoliv je potřeba.

Výstupní napětí

15, 16, 18, 19, 20, 24
Výdrž3000 - 4700 mAH
Kapacita baterie80 W až po 8 hodin
Typ baterieLithium Polymer
Trvanlivost v rocích2 - 4
Rozměry (V x Š x H)254 x 165 x 15
Hmotnost0,91 kg

Tyto parametry jsou na baterii určenou pro notebooky velice nadstandardní. Především kapacita 80Wh je velice pěkná a svědčí o vysoké výdrži. Také provedení Lithium Polymer dává záruky vysoké kvality neboť u baterií vyrobených na základě této technologie je maximálně potlačen paměťový efekt a dokonce ani ve vysokém chladu taková to baterie neztrácí svou kapacitu.


Spodní strana baterie (pro zvětšení klikněte)

Jak již jsem se několikrát zmínil, tak díky velké sadě konektorů, se tato baterie stává opravdu velmi spolehlivým a univerzálním pomocníkem. Avšak uživatel musí myslet na několik základních kroků - pokud baterie není zrovna používána, je potřeba odpojit z ní kabel jinak dochází k zbytečnému vybíjeni. Stejný postup je třeba provést také v případě, že od baterie odpojujeme síťové napájení a nebo měníme voltáž.


Detailní pohled na kolečko pomocí kterého se mění voltáž.

Na vrchní straně přístroje jsou čtyři indikační LED. Podle toho v jakém stavu baterie zrovna je, buď svítí a nebo jsou zhasnuté a to tak, že pokud je připojen napájecí adaptér, tak jsou rozsvícené podle toho, na kolik procent je už nabíjení hotovo (jedna dioda 0 - 30%, dvě diody 30 - 60 %, tři diody 60 - 85% a poslední dioda 85 - 95%, pokud jsou všechny zhasnuty, odpovídá tento stav plnému nabití). Při odpojeném napájení jsou diody primárně zhasnuty a zbývající stav indikují pouze po stisknutí tlačítka - zbývající kapacita je pak ve stejném sledu jako při nabíjení. Aby byl ale uživatel informován o minimální kapacitě, tak chvíli před úplným vybitím se rožne jedna oranžová LED a nepřestává svítit, takže je velice dobře vidět, je je vhodný čas pro uložení svých dat.
reklama