reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AplusCase El Diablo: 360 mm v akci

29.10.2007, Jan Vítek, recenze
AplusCase El Diablo: 360 mm v akci
Společnost AplusCase jsme tu už dlouho neměli, a tak se podíváme na skříň El Diablo, která má ohromný 360mm ventilátor v bočnici a další, již o něco menší v předním panelu. Důraz se zde tedy klade na nasávání vzduchu dovnitř. Jde ale o účinný způsob chlazení?

Instalace


Instalace ze začátku probíhala naprosto bez problémů. Prostor kolem základní desky je evidentně více než dostatečný a míst pro pořádné upevnění kabelů je zde také vice než dost. Menší problémy již tradičně tvoří otočená šachta, kvůli níž mají kabely k diskům delší cestu.


- klikněte pro zvětšení -

Opravdové mrzutosti ale přišly se zapojením ventilátorů a podsvícení bočnic. Každý z ventilátorů má své malé nalepovací PCB, k němuž prodlužovacím kabelem s Per. Power konektory přivedete od zdroje proud. PCB jej pak rozvede do dvou konektorů - na jeden je přes další Per. Power napojen ventilátor a druhý již napevno vede do předního panelu, aby se ventilátor dal tlačítkem vypnout a potenciometrem regulovat. To vše dvakrát, takže máme již zapláclé dva Per. Power konektory od zdroje a množství kabelů. A k tomu ještě musíme připočíst další dva samostatné neprůchozí Per. Power konektory, jež si jen pro sebe usurpují podsvícené bočnice.


Modrou barvou se zde nešetří

Celkově jsou to tedy čtyři Per. Power konektory od zdroje, které někde musíte najít, nebo si je zreplikovat. A i když je najdete, tak zákonitě vznikne změť kabelů, které se velmi špatně uklízejí. Výrobce tuto situaci mohl vyřešit daleko lépe, už jenom použitím nějaké redukce ála Zalman, která rozvádí energii z Per. Power do čtyřech třípinových konektorů. Jedna větev by snad dvojici ventilátorů uživila a pokud ne, tak by se holt použily dvě. Pořád by to ale bylo lepší, než čtyři zbytečně zaplácnuté konektory od zdroje, množství zbytečně velkých konektorů rozesetých po dnu skříně a velmi těžko zkrotitelné kabeláže. Co se týče nainstalovaného počítače, pak jsem se rozhodl sem umístit fotografii s ještě nezapojenými ventilátory, aby bylo co nejlépe vidět dovnitř. Následně jsem se samozřejmě snažil kabely svázat a umístit tam, kde budou co nejméně vadit.

A nakonec se musím ještě zmínit o dodávaném systému rychlého upínání grafických karet. Jak postupně zjišťuji, ne každý je bez problémů použitelný i pro moderní grafické karty, tedy takové, které využívají dvojitých záslepek. V tomto případě plastové přepážky držáku způsobily, že karta nešla umístit vůbec a milé rychloupínání muselo tedy ze skříně zmizet a nastoupily staré dobré šroubky. Z rychlého způsobu upnutí karet se tedy rázem stal zdržující problém.


Teplotní testy


Testy probíhaly s následující sestavou, jejíž nejnovějším přírůstkem je karta GeForce 8800GTS od společnosti MSI, jež přibyla kvůli tomu, aby se zjistilo, jaké podmínky skříně zajistí pro moderním způsobem chlazené grafiky, které navíc svou velikostí dosahují k samotnému okraji Full ATX základní desky.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM) + pasta Arctic Cooling MX-2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


K teplotním testům jsem využil opět klasickou sestavu benchmarků a zatěžovacích aplikací Prime95, 3DMark03 (Mother Nature) a h2benchw. Teploty pak snímaly aplikace SpeedFan a Rivatuner. Okolní vzduch měl 20°C.

Co se týče nastavení ventilátorů, pak dozadu byl umístěn model Papst 4412 F/2GL s 1600 RPM, jenž běžel stabilně. Zaměřil jsem se hlavně na to, jak se projeví při různých nastaveních boční a přední ventilátor. Testy tedy byly celkem čtyři:
  1. Boční min, přední min
  2. Boční max, přední min
  3. Boční min, přední max
  4. Boční max, přední max

Boční min, přední min
CPU
29,5°C
44,5°C
Chipset
33°C
46°C
GPU
54°C
73°C
HDD
N/A
33°C

Teploty i s minimálními otáčkami jsou skutečně dobré - a to zvláště u grafické karty, ale ani ostatní komponenty se nenechaly zahanbit a plně využily proud vzduchu především od bočního ventilátoru. Ten, jak jsem se přesvědčil, je zde opravdu výkonný a protlačí velké množství vzduchu.

Boční max, přední min
CPU
29°C
44°C
Chipset
33°C
46°C
GPU
53°C
71°C
HDD
N/A
33°C

Po zapnutí bočního ventilátoru na maximum se zvýší aerodynamický hluk, ale otáčky dle mého dojmu již příliš nestoupají. Na teplotách se toto ukázalo poklesem v podstatě pouze u grafické karty, která si tak nejvíce lebedí v čerstvém vzduchu.

Boční min, přední max
CPU
29°C
44,5°C
Chipset
33°C
46°C
GPU
54°C
73°C
HDD
N/A
32°C

Naopak přední ventilátor na max již k mohutnému proudu vzduchu od bočního téměř nic nedodal a projevil se pouze poklesem o 1°C u pevného disku.

Boční max, přední max
CPU
28,5°C
43,5°C
Chipset
32°C
45°C
GPU
52°C
70°C
HDD
N/A
31°C

Rozhučený case s ventilátory na maximum již přílišný pokles teplot neumožnil, a tak nejlepším způsobem chlazení u této skříně zůstávají oba ventilátory na minimálních otáčkách, kdy je i tak výkon velmi dobrý a skříň zůstává poměrně tichá. Nesmíme také zapomenout na výkonný 1600 RPM ventilátor Papst 4412 F/2GL, jenž byl umístěn na zadní pozici.


reklama