reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APlusCase Twin Engine

24.7.2006, Jan Vítek, recenze
APlusCase Twin Engine
Dnešním tématem je rozměrný tower od APlusCase s názvem Twin Engine. Vyznačuje se rozměry a 2 mamutími 250mm ventilátory pro nasávání studeného vzduchu. Ventilátory jsou v předním panelu a v bočnici, kde by měly zajistit více než dostatečné chlazení komponent.
Kapitoly článku:
Firma APlusCase se již jednou na našich stránkách představila modelem XBlade, což je skříň typu supertower, pyšnící se hned jedenácti 5,25“ šachtami, do nichž se přes redukce instalují i externí a interní 3,5“ zařízení. Twin Engine má podobné rozměry, které ale využívá ne pro velký počet šachet, ale pro 250mm ventilátory. Ty ovšem nejsou jediným prvkem, jímž se může tato skříň pochlubit. Po vzoru notoricky známých towerů firmy Chieftec využívá 1mm SECC oceli a robustního zpracování k dosažení maximální stability a pevnosti konstrukce. Původní označení této skříně znělo XClio A380, avšak záhy byla přejmenována na Twin Engine.



Specifikace Twin Engine:


Rozměry280*545*600 (š*v*h)
Materiál1mm SECC
Hmotnost11,76kg
Šachty5x 5,25"
1x 3,5" externí
7x 3,5" interní
KompatibilitaATX, eATX, microATX, MP Dual CPU
Chlazení2x 250mm ventilátory
Barvastříbrná
I/O porty2x USB 2.0, 1x IEEE1394 Firewire


Nečekal jsem, že bych mohl dnes ještě narazit na problém s balením nějaké skříně, ale zde se bohužel projevil nedostatek přemýšlivosti ze strany výrobce, což v kombinaci s dopravci bohužel vyústilo v poškození skříně. Obecně se totiž setkáváme, že logicky nejvíce chráněny jsou části skříně, jimž snadno hrozí poškození. Jenomže v tomto případě není pěnovými chrániči opatřeno čelo a zadní panel skříně, ale dno a strop, které jsou celé z kovu. Čelo je zde ovšem plastové a navíc vepředu v oblasti ventilátoru vystouplé, takže v krabici je až u kraje, takže u něj není žádná ‚deformační zóna’. Poté stačí s obalem někde ťuknout, což na něm poté není vedle ostatních obvyklých šrámů ani vidět a máme problém.



V našem případě to skříň odnesla rozcupováním regulátoru otáček předního ventilátoru a také prohnutím jeho jemně perforovaného plechového chrániče. Zahrál jsem si tedy na klempíře a chránič vyklepal do předchozí podoby, ovšem regulátor na kousku PCB byl zcela zničen. A ač si sice o dopravcích myslím svoje, zde bych viděl jako jednoznačnou chybu nedostatečné balení výrobku.





S obhlížením začínáme na levém boku skříně. Již z něj je vidět, jak elegantně je přední 250mm ventilátor zapuštěn do celé kompozice skříně, alespoň co se týče vnějšího pohledu. Skříň tak vypadá, jako by měla v sobě letecký turbínový motor. Taktéž boční plexisklo má neobvyklý tvar, což je ale dáno především oním bočním vypoulením a ke vzhledu přispívá také druhý 250mm ventilátor, jenž je uchycen přímo na plexiskle. Bočnice se zde přichycují pouze přes dva thumb screws, protože přes ventilátor by se už nějaký zamykací mechanismus již nevešel, to ale rozhodně není mínus.


Pravá bočnice již jen kopíruje levou svým plastovým vypoulením s názvem výrobce. Z bočních pohledů si také můžeme všimnout vyklápěcích plastových nožek nezbytných k zajištění dobré stability na vratkých površích, jako jsou tlusté koberce, apod.



Zadní pohled odhaluje, jak moc budeme mít místa v interiéru skříně, a to zvláště kolem zdroje. Nad i pod jeho pozicí je dostatek místa k uložení přebytečných kabelů, respektive k instalaci velmi rozměrných chladičů procesorů. Vedle štítku základní desky máme univerzální pozici pro 80, 92 a 120mm ventilátory, z nichž si nejlépe vybereme samozřejmě ten největší rozměr.






Přední regulace byla sice zničena, ale zadní přežila ukryta v jedné ze sedmi záslepek pro rozšiřující karty. Jedná se o prostý potenciometr opatřený možná až příliš rozměrným černým plastovým knoflíkem. Na druhou stranu jej aspoň najdete i poslepu.



Dostáváme se k přední části skříně, kde se plně zjeví přední ventilátor v celé své kráse. Pokud se podívám na rozměry jeho lopatek, tak doufám, že bude velmi dobře vyvážený, jinak by to zanedlouho mohly odnést jeho ložiska a následně i celý ventilátor. Ten jinak tvoří dominantu celého jinak velmi střízlivého a čistého designu.



Nad ventilátorem máme celoplastová dvířka, která se otevírají zprava doleva až do úhlu nějakých 100°. Za nimi je ukryto pět 5,25“ pozic a pouhá jedna externí 3,5“ pozice, která nám však dnes už musí v drtivé většině případů stačit. Po stranách této pozice jsou umístěna nezbytná tlačítka reset a power, která tak po většinu času zůstávají pod dvířky a tedy skrytá před nenechavými ručkami.


Zde mělo být kolečko regulace otáček předního ventilátoru



Mé nenechavé ručky se ale musely podívat, co najdou pod černým plastem, jenž chrání vnitřek dvířek. Našel jsem tam ovšem pouze čtveřici diod určených k prosvětlení předního loga XClio a sadu plastových výlisků, takže nic moc. Dále jsem se zajímal, jak přesně je vyřešeno vedení vzduchu od předního ventilátoru dovnitř skříně. Panel na svém místě drží přes šest plastových pacek, ale pro jeho odklopení je naštěstí zapotřebí odcvaknout pouze tři na levé straně, takže není třeba snímat i pravou bočnici.



Po sejmutí na mě čekal menší šok, který ale nejlépe vyjeví fotografie holého čela skříně. Výrobce prostě a jednoduše dopředu skříně šoupnul 250mm ventilátor a dále jej již absolutně nezajímalo, že tento ventilátor je zde zcela zbytečný. Jak je jasně vidět z obrázků, tak boční vypouklé kapsy nemají vůbec žádný praktický význam; jsou to pouze dva kusy plastu připevněné na celistvou bočnici.





Napravo si můžete všimnout utrženého kabelu regulace

Jenomže ještě horší je vyřešení ostatního přístupu vzduchu k pevným diskům, kde je pouze devět malých otvorů a ty jsou ještě navíc částečně zakryty mřížkou pozice 120mm ventilátoru. Prostě a jednoduše, přední ventilátor je pouze pěkná, velká a svítící atrapa s naprosto žádným reálným významem a jejíž práci by pohodlně zastal chytře umístěný pomaloběžný 80mm ventilátor. Nejhorší na tom ale je fakt, že kupující si tento nesmysl ještě zaplatí.






Nakonec se podíváme ještě na I/O porty – 2x USB2.0 a 1x IEEE1394 Firewire. Ty jsou umístěny trochu v nezvyklé poloze, a sice u pravé hrany stropu skříně. Tam je chrání zasouvací dvířka, která ovšem mohou bránit k připojení rozměrnějších USB zařízení, tedy některým flashdiskům a podobně.

reklama