reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APlusCase X-Blade: supervěž z Německa

17.5.2006, Jan Vítek, recenze
APlusCase X-Blade: supervěž z Německa
Již dlouho jsme tu neměli skříň, jež by zaujala svou mohutností, konfiguračními možnostmi a originálním vzhledem. Tento APlusCase se tváří, že splňuje všechny tyto požadavky, pokud tedy hledáte rozměrnou a bytelnou skříň, zde je váš adept.
X-Blade od firmy APlusCase však vypadá navlas stejně, jako skříň CK-1022-5 od firmy Casetek, tudíž nejspíš půjde jen o lokalizovanou verzi určenou pro prodej v Evropě, tudíž se budu v článku odkazovat spíše na tohoto výrobce. Značka Casetek se identifikuje s firmou MACS (Micro Air Conditioning Solutions) a dá se tak tedy mluvit o její divizi zabývající se výhradně výrobou počítačových skříní. Dle domovských stránek se MACS zabývá ještě chlazením procesorů a pevných disků, ale také se již začínají rozpínat mezi výrobce chladicích výrobků pro domácnosti a auta, nejspíše tedy klimatizace, ale to je již oblast vzdálená našim zájmům.



AplusCase přichází ve fešném černém obalu, jenž skříň nejen reprezentuje, ale i velmi dobře chrání. Přední a zadní strana je spolu s rohy chráněna tlustým pěnovým materiálem a navíc jsou zde dvě polystyrenové desky starající se o bezpečí bočnic. Skříň je samozřejmě ještě obalena tuhým igelitovým pytlem.

Specifikace AplusCase X-Blade:


Typ skříněSupertower
Hmotnost14,09kg
Rozměry520*205*510
Chlazení1x 120mm vzadu (volitelný), 2x 120mm vepředu (volitelné)
Pozice 6x 5,25“, 1x3,5“ externí, 4x 3,5“ interní
Materiál1mm SECC
Sloty7
KompatibilitaEEB3.6, CEB1.01, ATX, BTX (po úpravě)
I/O porty1x IEEE1394, 4x USB2.0, mikrofon, sluchátka
OstatníVolba mezi čtyřmi různými bočnicemi


Skříň se rozměry řadí mezi bigtowery, ovšem vzhledem ke svému uspořádání předního panelu si Casetek vytvořil třídu tzv. supertowerů. Použitým materiálem je klasická ocel SECC o tloušťce 1mm, tudíž se nemůžeme divit celkové hmotnosti skříně 14,09kg (bez zdroje). Vysoká hmotnost je ovšem velmi vhodná pro tlumení vibrací vycházejících z motorků ventilátorů a pevných disků. Tloušťka materiálu je také důležitým faktorem ukazujícím odolnost skříně a její stabilitu. Zde by se již tedy nemělo stá, že by se bočnice kroutily, či panely pro instalaci základní desky prohýbaly.


S obhlížením X-Bladu začneme jako vždy z jejího levého boku. Na první pohled zaujme rozměrným kruhem, jenž je vyplněn jemným sítem a prachovým filtrem. Toto řešení by mělo zajistit velmi snadné proudění vzduchu dovnitř skříně k důležitým komponentám tou nejkratší cestou.





Bočnice zevnitř s instalovaným prachovým filtrem

Zámek na bočnici už dnes také nikoho nepřekvapí. Zde je ovšem nepříliš umně skryt v těle samotného plastového otevíracího mechanismu. Klasický kruhový zámek odhalíte pootočením trojúhelníkové krytky. Ta se ovšem otáčí nesnadno a navíc velmi ráda vypadává, takže pokud budete zámek používat častěji, nejspíše onu krytku hodně brzy vyhodíte. Výrobce kromě této nabízí i tři další designově odlišné bočnice – dvě s průduchy a plexiskly a jednu pouze s průduchy ve spodní části.


Druhá bočnice je překvapivě opatřena stejně velkým otvorem se sítem pro vstup vzduchu, ačkoliv je zcela jasné, že na této straně je větrání k ničemu. Nu alespoň je skříň vyvážená po vzhledové stránce. Zajímalo by mě však, jestli i u ostatních typů bočnic jsou obě stejné, protože to by u těch s plexisklem vypadalo přinejmenším podivně.



Zadní strana ukáže především nadbytek místa nad a pod zdrojem, tedy i velký odstup od základní desky. Toto dovoluje instalaci i velmi rozměrných chladičů procesorů, jaké jsou například turbíny od firem Zalman a Primecooler, které využívají 120mm ventilátorů a zabírají tak podstatnou část plochy nad základní deskou a někde i mimo ni. Místo nad zdrojem se může například využít pro uskladnění přebytečných kabelů jdoucích z napájecího zdroje.



Zajímavý je také rošt pro zadní 120mm ventilátor. Ten není součástí zadního panelu a je tedy jasné, že jej budete moci snadno vyměnit za vlastní z kulatých drátků, nebo jiný. Těchto jemně perforovaných roštů využívá také například firma Lian-Li a dle mě jsou rozhodně vhodnější, než ostré proražené otvory v samotném zadním panelu. Z tohoto pohledu si ale možná nevšimnete, že téměř všechny spoje jsou zde jištěny ne nýty, ale šroubky. Je to z toho důvodu, aby bylo možné skříň téměř rozebrat a upravit tak, aby byla po dokoupení nezbytných prvků schopna hostit i základní desky v BTX formátu.



Přední panel je nepoměrně zajímavější. Je tvořena z hliníkového rámu obehaného kolem 11 pozic pro externí 5,25“ zařízení, které si ovšem můžete upravit dle potřeby v rámci možností poskytované skříní a jejím příslušenstvím. Záslepky jsou celkem třech druhů. Jedna funguje coby redukce pro instalaci externího 3,5“ zařízení, dále tu máme rovněž jednu pro umístění před jeden z předních nasávacích 120mm ventilátorů a následně šest jednoduchých záslepek. Mezi tyto nepočítám panel s ovládacími tlačítky, diodami a I/O porty. Ten je ale možné stejně jako ostatní prvky na předním panelu libovolně přesouvat.



K manipulaci s předním panelem je nejprve zapotřebí otočit s oběma lištami, což není nijak složité, stačí trochu zatáhnout a máme přístup ke celému panelu. Černé perforované záslepky i ty skryté za nimi se demontují také snadno. Ty první stačí po stranách stlačit, aby se jejich packy vyvlékly z uložení a pak již je můžeme snadno vytáhnout. S rovnými plechovými záslepkami je to už o něco složitější. Vepředu jsou dvě pozice k instalaci 120mm ventilátorů opatřené prachovými filtry z jemné síťoviny. Ty se podobně jako černé záslepky uvolní stlačením pacek po stranách. Avšak ostatní, jednoduché záslepky jsou již opatřeny šroubky, přesněji po jednom na každé straně.


Detailnější pohled na přední funkční panel ukáže čtveřici USB 2.0 portů, které jsou ovšem až příliš blízko u sebe, takže při zapojení například USB disků by mohlo být využití ostatních portů zamezeno. Zcela nalevo máme jeden IEEE 1394 Firewire port, dále červený a zelený pro mikrofon a sluchátka a nakonec nezbytná ovládací tlačítka a stavové diody (modrá pro indikaci stavu PC a červená pro pevný disk).


Lišta s napájenými modrými LED



Napájení předních světelných lišt s tlačítkem pro jejich vypnutí




Skříň se snaží nejen o vysokou funkčnost, ale i o moderní vzhled, k čemuž ji nemůže dopomoci nic jiného, než osvětlení – nejlépe s použitím několika modrých LED. Ty jsou umístěny v čele skříně a také pod ní. V čele je hostí právě ony otočné hliníkové lišty. V těch jsou umístěny na dlouhých úzkých páscích plošných spojů, krytých modrým plastem. Na každé straně máme po šesti diodách, jejichž světlo je obráceno tak, aby prosvětlovalo průduchy na bocích hliníkových lišt.





Pozice pro přední 120mm ventilátor s prachovým filtrem

Pro ty, kteří linoucímu se modrému světlu neholdují, je tu pod napájecími konektory umně skryto tlačítko, s nímž je otázka vypnutí předního osvětlení vyřešena během sekund.



Další diody jsou umístěny na dně skříně, po obvodu obdélníkového otvoru krytého jemně perforovaným plechem. Svit těchto diod se ovládá knoflíkem zevnitř skříně, kam se mrkneme na následující stránce.
reklama