reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Breeze: pro horké letní dny

2.8.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic Breeze: pro horké letní dny
Dnes se podíváme na netradiční chladicí produkt, který není určen pro komponenty vašeho počítače, ale pro zpříjemnění pobytu u něj v horkých dnech. Čelo vám mohou ofukovat ventilátorky Arctic Breeze Pro a Breeze Mobile.
Kapitoly článku:
  1. Arctic Breeze: pro horké letní dny
  2. Arctic Breeze Mobile
  3. Závěrečné hodnocení
Společnost Arctic jsme původně znali jako výrobce ventilátorů a chladičů pro grafické karty a procesory, kde figurují vysoce úspěšné řady Silencer a Freezer. Poté se do nabídky této firmy přidaly počítačové skříně Silentium a teprve nedávno začal Arctic divoce rozšiřovat pole své působnosti a představil herní konzole, sluchátka, dobíjecí baterie, nabíječky, myši, klávesnice další produkty. Pak již nemělo příliš smyslu jmenovat se Arctic Cooling, takže se firma přejmenovala prostě na Arctic. Její produkty mají společné dvě věci - obvykle se vyrábí v bílé barvě či bílo-černé kombinaci a jsou nabízeny za nízkou cenu.


Firma si však dobyla srdce uživatelů PC také kvalitou, respektive jejím dobrým poměrem k ceně, což však nelze brát tak, že tomu bude napořád. Ovšem na produktech, které si dnes představíme, toho ani není moc co zkazit. Jedná se o dva ventilátorky určené pro zapojení do portu USB, z nějž se jednak napájí, ale v případě Arctic Breeze Pro je tu i možnost vést data díky integrovanému USB hubu se čtyřmi porty. Představeny byly teprve před několika týdny.

Model
Arctic Breeze Pro
Rozměry ventilátoru
92 mm
Otáčky
1 200 - 2 000 RPM (popř. vypnuto)
Hmotnost
376 g
Materiál
kovový podstavec, bílý plast
Rozhraní
USB + hub s 4x USB
Verze
pouze bílá
Cena
cca 230 Kč s DPH

Na této stránce se představuje model Breeze Pro, jenž je určen pro postavení na stůl v dosahu uživatele. Skládá se z těžkého podstavce vyrobeného z bílého plastu a nejspíše také kovu pokrytého průhledným plastem. Ze středu podstavce vychází známý "husí krk", díky němuž si můžeme nasměrovat tok vzduchu dle libosti.



Ventilátor si tak můžeme klidně ohnout až k podstavci, jak ukazuje následující fotografie, přičemž jeho krk velmi dobře a stabilně drží svůj tvar. Samotný ventilátor s 92mm rotorem opatřeným sedmi lopatkami pak trůní v pěkně tvarovaném pouzdře připomínající letecký motor. To pochopitelně slouží leda k tomu, abychom mohli ventilátorek snadněji nasměrovat.



Přidanou hodnotou je zde integrovaný USB hub se čtyřmi porty. Ty sídlí ve zkosených hranách, bez nichž by byl podstavec s kruhovým půdorysem. Ve třetí zkosené části pak je malý kulatý napájecí konektor, kdyby snad energie z USB portu počítače nestačila pro napájení dalších připojených zařízení. Ovšem příslušný napájecí adaptér v balení nenajdeme, takže to je na nás. Primárně budeme ale ventilátor napájet pomocí 1,5 metru dlouhého kabelu, který je možný zkrátit namotáním do kruhového otvoru uvnitř základny.



Tento model také umí měnit své otáčky, k čemuž slouží otočný knoflík, jenž je obehnán malým kroužkem podsvíceným modrou světelnou diodou. Ta svítí neustále při zapojeném napájení. Otáčky můžeme regulovat mezi 1200 a 2000 RPM, nebo můžeme otočit knoflíkem doleva až na doraz, po čemž se ozve cvaknutí a ventilátorek se zcela vypne.
reklama