reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic HC01-TC: tiché chlazení HDD?

17.9.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic HC01-TC: tiché chlazení HDD?
Box pro pevné disky HC01-TC je prvotinou společnosti Arctic, která se snaží do něj zakomponovat funkce jak pro chlazení, tak pro ztišení pevných disků. Podívejme se, zda se jí tento úkol podařil natolik, že by se HC01-TC vyplatilo pořídit.
Kapitoly článku:
HDD box Arctic HC01-TC se sice prezentuje především jako chladič pevných disků a až pak výrobce zdůrazňuje jeho funkci pro jejich odhlučnění. Realita je ovšem poněkud složitější. Dle našich testů tento box nedokáže disky chladit lépe než kvalitní skříň, tudíž opravdová výhoda může spočívat už jen v kombinaci adekvátního chlazení a odhlučnění. Je však jasné, že zvuk produkovaný pevným diskem utlumen nebude, neboť jednak je box umístěn hned vepředu v mechanikových šachtách a pak má ve svém čele řadu otvorů.



Jedinou praktickou výhodu oproti umístění pevného disku do klasické pozice vidím tedy v pohlcování vibrací pomocí měkké výstelky, takže ty se následně nebudou přenášet do kostry skříně. Pokud máte s tímto problémy, mohl by vám Arctic HC01-TC pomoci, ale jinak nečekejte, že se z disku stane bezhlučná komponenta.

Samotný box je jinak vyroben kvalitně, tepelná regulace otáček jeho ventilátoru funguje dobře, takže ten není výrazně hlučný a ani cena není přemrštěná. Na druhou stranu je třeba zauvažovat, zda se nevyplatí pořídit osvědčený Silentmaxx HD Silencer, jenž dokáže disk utlumit lépe.

Kvalitní provedení
Neodhluční samotný disk
Tlumí vibrace disku
Chlazení není lepší než ve skříni
Slušná cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 330 Kč s DPH, záruka 2 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Arctic Cooling HC01-TC poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení boxu Arctic HC01-TC děkujeme společnosti Arctic




Za zapůjčení HDD WD Caviar Black 2 TB děkujeme firmě Czech Computer




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

HDD box Arctic HC01-TC is presented especially as a hard drive cooler and only then the manufacturer talks about its silencing function. However, the reality is quiet a bit more complicated. According to our test the HC01-TC is not able to cool a drive better than a good computer chassis, therefore its real advantage should be the combination of the cooling and silencing effects. Still, it is clear that noise produced by the hard drive will not be reduced much, since the box is placed right in the front of the chassis in 5,25" bays and it also has many holes in the front panel.

The only practical benefit I can see is its ability to dampen vibrations thanks to its soft pads. Vibrations will not be transfered to the chassis itself that much, so if you are experiencing such problems, then Arctic HC01-TC could be very helpful. Otherwise do not expect that the installed hard drive will be dead silent.

The box itself is well made, its thermal regulation works just fune, so the fan is not noisy at all and also the price is quite adequate. On the other hand, it would be wise to consider buying a more expensive, yet considerably more effective solution, such as Silentmaxx HD Silencer.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama