reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Sound S111: přenosný zvuk

4.8.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic Sound S111: přenosný zvuk
V seriálu o počítačových periferiích od společnosti Arctic dnes pokračujeme představením reprosoustavy Arctic Sound S111. Ta nabídne jednoduchou obsluhu, napájení pomocí portu USB a také skladnost, díky níž se bude hodit na cesty...
Kapitoly článku:
  1. Arctic Sound S111: přenosný zvuk
  2. Zkušenosti z provozu a závěrečné hodnocení

Zkušenosti z provozu


Arctic Sound S111 je velmi lehké zprovoznit. Stačí si nesplést levou bedničku s pravou, propojit je kabelem s konektorem cinch, zapojit napájecí konektor USB a zvukový jack a je hotovo. A pokud nám nehrají, tak bude chyba v ztišeném zvuku, jehož hlasitost si nastavíme pomocí zadního ovladače na pravé reprobedničce.

Pokud bychom měli porovnávat jejich zvuk s tím, co leze z průměrného notebooku či z reproduktorku mobilního telefonu/multimediálního přehrávače, pak si jistě pomůžeme. Zkoušení Sound S111 se však neobešlo bez problémů. Jejich výkon je skutečně takový, že váš USB port nemusí stíhat, což jsme zažili v případě napájení z USB hubu monitoru Hewlett-Packard LP2065. Po zvýšení hlasitosti nad určitou úroveň se zvuk začal na moment vytrácet a ostatní periferie připojené na stejný hub se také začaly vypínat, takže tehdy byla reprosoustava nepoužitelná.

Zkusili jsme tedy připojit repro k notebooku Asus B80A, po čemž problémy s nedostatečným napájením ustaly, ovšem objevily se jiné - šum. Ze všech dostupných USB portů totiž vycházelo silné rušení, které se projevilo na zvuku. Opět jsme měli tedy důvod k nespokojenosti, ovšem v tomto případě padá vina spíše na firmu Asus. Reprosoustavu jsme totiž zkusili zapojit i k notebooku značky Hewlett-Packard a tehdy se také projevil šum, ale už neporovnatelně slabší, který byl slyšet jen když jsme si dali reproduktory až k uchu.

A jak tedy Arctic Sound S111 zní? Osobně jsem byl s ním spokojen, protože byl opravdu silný a v porovnání se zvukovým systémem notebooku i daleko lépe prokreslený. Bedničky také nemají tak plastově znějící zvuk, nabídnou vyvážené spektrum od hloubek po výšky, takže se dá říci, že si s nimi při použití s notebookem opravdu pomůžeme. To vše musíte pochopitelně brát s rezervou, protože sestava sedmicentimetrových krychliček za necelé čtyři stovky nemůže náročného uživatele uspokojit. Od toho tu ale také nejsou.


Závěrečné hodnocení


Arctic Sound S111 se dají charakterizovat jako mobilní reprosoustava sestávající ze dvou bedniček, které jsou snadno použitelné a uzavřené v pevném plastovém obalu. Jejich design je jednoduchý a dle mého názoru líbivý, ovšem na druhou stranu mi zde chyběla nějaká mřížka, která by při transportu chránila membrány před poškozením. Takto si budete muset dávat při balení pozor.



Užití tohoto produktu se asi neobejde v řadě případů bez problémů, za což může napájení pomocí rozhraní USB. Při testování vyvstaly na povrch dva problémy, na něž můžete narazit. Jednak vám nemusí stačit napájení vašeho USB portu, na což jsem upozorňoval už v úvodu, takže nebudete moci nastavit vyšší hlasitost. A potom se můžete setkat se zarušeným napájením, což se projeví více či méně silným šumem.

Zvuk linoucí se z těchto reproduktorů je však sám o sobě dobrý a silný. Notebooky jej až na výjimečné případy nemají šanci dohnat, natož pak reproduktory kapesních multimediálních přehrávačů či mobilních telefonů. V tomto ohledu je tedy třeba Arctic Sound S111 hodnotit pozitivně.

Snadné použití
USB port nemusí stačit
Mobilita
Může se objevit šum kvůli rušení
Slušný a silný zvuk
Membrány nejsou chráněny před poškozením
Cena v době testování: cca 380 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Arctic Sound S111 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení Arctic Sound S111 děkujeme společnosti Arctic





---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Arctic Sound S111 may be characterised as a mobile set of two speakers which is easy to use. The plastic boxes in my opinion look good on sight. They are also solid and appear as they will be able to take some damage; however, that is not the case of the speaker diaphragms, because they are open and unguarded by any sort of grid. Therefore one has to be carefull, especially on travels.

Use of this product is unfortunately not without problems which can be caused by the USB interface used for feeding. In our test we happened to encounter two issues that you also have a chance to come across. First, the USB power source may not be able to provide enough energy and then it will not be possible to raise the volume above certain threshold. And then the power source may cause interference and noise in the sound.

On the other hand, sound of these speakers is good and strong. Notebooks, except for rare cases, usually provide sound which is no match for Arctic Sound S111, much less speakers of mobile multimedia players or mobile phones. And that is a significant strong point of S111.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama