reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aspire Ethos 5943G: design i výkon

23.7.2010, Jan Vítek, recenze
Aspire Ethos 5943G: design i výkon
Tento den přišla řada na společnost Acer a její nový notebook Ethos 5943G, který byl na jaře představen jako designový notebook s jednoduchým a stylovým vzhledem. Vedle toho se však ale nezapomnělo ani na výkon a zde už to začíná být zajímavé.

Vnější zpracování


Tělo notebooku Acer Aspire Ethos 5943G vypadá díky chytrému tvarování a zkoseným hranám štíhle, ovšem dosahuje tloušťky až téměř 4 cm. Ve skutečnosti jde tedy o normálně dimenzovaný notebook kombinující ostré a kulaté hrany, což je na Acer libující si v křivkách malinko nezvyklé.

Pro stavbu firma využila kombinaci stříbrných a černých materiálů, přičemž na povrchu nenajdeme až na ozdobné prvky ani kousek lesklé hmoty. Konstrukce mi osobně připadla poněkud měkčí, což znamená, že se povrch na několika místech snadno prohýbá. Trpí tím především displej, jenž by mohl lépe odolávat tlakům a některé části základny, jako například vlevo od touchpadu nebo plast nad ventilátorkem chlazení.


- klikněte pro zvětšení -

Víko displeje má stříbrnou barvu a oddělená horní část s logem SignalUp, pod níž se skrývá anténa rozhraní Wi-Fi, napovídá, že zbytek je vyroben z nějaké slitiny. Obě části jsou spojeny nedbale, takže nelícují, což bohužel nebude u tohoto notebooku ojedinělý případ. Zadní část displeje je znatelně zkosena, a to směrem ke kulatým kloubům displeje, mezi nimiž vyplňuje prostor baterie.


- klikněte pro zvětšení -

Když si obrátíme notebook na druhou stranu, objeví se jeho černá spodní část, kde můžeme zaznamenat další zkosené části - tentokráte postranní boky. Zaujmou nás masivní gumové podstavce (dva vzadu a tři vepředu) zajišťující menší sklon klávesnice, zmíněná baterie s osmi články Li-Ion velký panel, pod nějž se podíváme na konci této kapitoly a pak také stříbrný subwoofer krytý jemně děrovaným plíškem, poblíž nějž je v přední hraně zapuštěné rovněž stříbrné kolečko pro ovládání hlasitosti.



Podívejme se nyní na pravou hranu notebooku, kde nám Acer nabídne nejdříve tři 3,5mm audio konektory pro sluchátka (čí výstup S/PDIF), mikrofon a linkový vstup, dále tu je jeden port USB 2.0 následovaný anténním konektorem vestavěného digitálního televizního tuneru, pak mechanika Blu-ray firmy Matshita (čili Panasonic), za ní otvor pro zámky Kensington a napájecí konektor. Je s podivem, že Acer pro něj nevyužil nabízející se místo v kloubu displeje, jak již několikrát učinil.



Z opačné strany se nejdříve ukáží dva porty USB 2.0, za nimi malý konektor IEEE1394 FireWire a pak také kombinovaný port USB 2.0 s eSATA pro připojení pevného disku. Následují dva obrazové konektory - digitální HDMI s analogovým D-Sub, výdech chlazení a nakonec Ethernetový port RJ-45.


- klikněte pro zvětšení -

Přední část notebooku má téměř ve svém středu záslepkou krytý slot čtečky karet SD, MMC, MS, MS PRO a xD, vlevo od něj je zmíněný ovladač hlasitosti, pak za malým obdélníčkem IR čidlo pro dálkový ovladač a nakonec čtyři kontrolky a dvě malá čtvercová tlačítka. To vpravo je určeno pro spuštění zálohovacího programu od Aceru a druhé umí vypnout/zapnout bezdrátová rozhraní Wi-Fi a Bluetooth. To však musí uživatel dokončit v systému pomocí myši a lepším řešením by bylo, kdyby každé rozhraní mělo své tlačítko.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část notebooku ukáže pouze zakulacenou baterii a klouby displeje, takže zde není vůbec nic zajímavého. Půjdeme tedy dále.


Vnitřní zpracování


Displej tohoto notebooku je připevněn pomocí dvou velkých kloubů, které mu dovolují se otevřít do velmi širokého úhlu, a to cca 170 stupňů. Pak se nám otevře pohled na samotný displej, jenž byl vytvořen s využitím tzv. bezrámové technologie. To znamená, že jeho povrch plynule přechází v lesklý černý rám a na ten až u samotného kraje navazuje tenký rám tvořící hrany, na němž jsou i malé gumové podložky, aby displej měkce dosednul. Spára mezi nimi sice je viditelná, ale zde aspoň nevzniká nebezpečí, že nám do ní vnikne třeba tekutina, jako je tomu u klasických displejů.


- klikněte pro zvětšení -

V horním rámu se nachází webkamera Acer Crystal Eye ohraničená tenkým kroužkem, ovšem po jejím zapojení zjistíme, že k ní nepřísluší žádná kontrolka, která by signalizovala její aktivitu. To je u výrobce, který si na různých světelných efektech dal vždy záležet, trošku podivné.

Samotný kulatý kloub tvořící předěl mezi displejem a základnou má také své aktivní prvky. Je tu především tlačítko Power s modrým podsvícením na pravé straně a blízký kroužek, který bude při zapojeném napájení svítit rovněž modře. Na druhé straně pak máme dvě tlačítka, z nichž to levé spustí aplikaci Acer Arcade Plus pro přehrávání hudby, videa a zobrazování fotografií ve stylu Windows Media Center a pak to je tlačítko s písmenem P, které spustí libovolnou aplikaci nebo otevře webovou stránku dle požadavků uživatele.



Základna kombinující stříbrnou a černou barvu má svou horní část věnovanou audio řešení Dolby Home Theater se dvěma reproduktory krytými kovovou a velmi jemně děrovanou mřížkou. Ty doplní již zmíněný subwoofer. Nasnadě jsou otázky, jak snadno a za jak dlouho se ony drobné otvory ucpou nečistotami a zda půjdou opět nějak vyčistit.



Klávesnice je zde v moderním hávu se samostatnými klávesami a numerickým blokem. Stiskem je dostaneme na úroveň okolního povrchu, takže jsou opravdu "mělké", ovšem to není vyloženě na škodu. Více se tohoto tématu dotkneme v kapitole o ergonomii. Při bližším pohledu na předěl mezi klávesnicí a spodní černou částí je vidět, že ani zde k sobě díly přesně nesedí. Vlevo je znatelná škvíra, kam se vejde i nehet, zatímco vpravo je vše v pořádku.



Pak už je tu jen spodní část, kde se nachází čtečka otisků prstů využitelná pro přihlášení do systému, na opačné straně vidíme popisky ke čtyřem kontrolkám a pak je tu přímo pod mezerníkem uložený touchpad, za jehož provedení bych tvůrcům rád provedl něco nepěkného. Je totiž lesklý a velmi hladký, takže pokud váš prst zrovna není trošku mastný a samotný touchpad je čistý, bude vám na něm drhnout. To je velmi nepříjemné, ztěžuje to ovládání a zkrátka špatné. Navíc se touchpad z nějakého důvodu silně zahřívá.

Možná za to může jeho speciální funkce, již odhalíme po stisknutí kulatého tlačítka mezi dvěma klasickými kolébkovými. Poté se na ploše touchpadu objeví dotyková tlačítka pro ovládání hlasitosti, multimédií a otevření příslušných přehrávačů. Ta by se na touchpadu s klasicky matným povrchem asi nezobrazila zrovna pěkně, takže už je jasné proč je jeho povrch takový. Osobně bych je ale velmi rád oželel a získal místo toho použitelnou dotykovou plochu.



Pod odšroubovatelným panelem najdeme očekávané věci - pevný disk, paměťové moduly a ve slotech Mini PCIe také karta rozhraní Wi-Fi a televizní tuner.


reklama