reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus A7J – dvoujádrový obr

22.3.2006, Josef Brož, recenze
Asus A7J – dvoujádrový obr
ASUS A7V je jedním z nejvýkonnějších notebooků na trhu. Jeho hnacím motorem je dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300 a čipová sada Intel 945PM. Multimediální možnosti doplňuje grafická karta ATI Radeon X1600, kvalitní 17“ širokoúhlý displej a webová kamera. Asus A7J je ideálním řešením pro domácí multimediální centra.
Notebook Asus A7J je postaven na platformě Intel Centrino Duo, konkrétně na její nejnovější generaci Napa. Nová generace Centrina byla vyvinuta speciálně pro dvoujádrovou mobilní architekturu procesorů Intel Core Duo (kódové jméno Yonah). Komunikaci mezi jednotlivými částmi notebooku zajišťuje čipová sada Intel Calistoga i945PM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M. Výkon systému dodává mobilní dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300, který je vyráběn 65 nm technologií. Jádra procesoru jsou taktována na 1,66 GHz, FSB 667 MHz.


Každé jádro procesoru má svou vlastní L1 cache. Naopak vyrovnávací paměť druhé úrovně, tzv. L2 cache o kapacitě 2 MB, je sdílena mezi oběma jádry CPU. Technologie Intel Smart Cache zajišťuje dynamické přerozdělování volné kapacity L2 cache podle aktuálních požadavků a vytížení jednotlivých jader.


Mobile Intel Core Duo T2300

V základní sestavě je Asus A7J dodáván s 1024 MB DDR2-667 paměti ve dvou modulech s taktem 2x333 MHz a časováním 5-5-5-15. Vzhledem k osazení obou paměťových slotů je využíván dvoukanálový paměťový přenos. Paměť lze dále rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 2 GB. Snadno přístupný je pouze jeden ze slotů, osazený 512 MB DDR2-667 modulem.


SO-DIMM paměť DDR2-667


Grafické jádro ATI Radeon Mobility X1600

ATI Radeon Mobility X1600 nahrazuje starší grafická jádra X600 a X700 (Asus M9V a A6V). Nový čip řady X1x00 přináší několik zásadních technologických inovací. V první řadě je vyroben modernějším 90 nm výrobním procesem, na rozdíl od jádra X700, které využívalo 110 nm proces. Lepší architektura umožnila zvýšit počet tranzistorů v čipu – nyní 175 miliónů (X700 pouze 110 mil.). Mobilní grafické jádro s označením M56 je taktováno na 450 MHz. Čip disponuje 256 MB GDR3 paměti s taktem 400 MHz, dalších 256 MB lze sdílet s pomocí technologie Hyper Memory z operační paměti.


Radeon X1600 využívá Shader Model 3.0, dále 12 pixel pipelines a 5 vertex shader pipelines. Spotřebu ovlivňuje šestá generace PowerPlay technologie, která umožňuje během provozu měnit počet PCI-Express linek, dynamicky snižovat napětí a frekvenci GPU apod. Asus A7J díky svému grafickému subsystému nabízí dostatečný výkon pro hraní moderních her jako Battlefield 2, Panzers Phase 2 apod. Podrobnější informace o výkonu notebooku najdete v následujících testech.


V jedné z minulých recenzí (Asus M9V) jsem se pozastavoval nad „kvalitou“ displejů, které Asus ve svých noteboocích používá. Musím konstatovat, že nový Asus mě přinutil změnit názor. Širokoúhlý 17“ displej řady A7 je jedním slovem perfektní. Parametry jako pozorovací úhly, jas, kontrast, podsvícení a rychlost odezvy lze rovněž hodnotit pouze v superlativech. Troufám si tvrdit, že s podobně kvalitním displejem se často nesetkáte ani u stolních LCD. Optimální nastavení displeje dále upravuje technologie Splendid Video Enhancement (viz obr.11)


Splendid Video Enhancement Technology


Zvuk



Ozvučení notebooku zajišťuje integrované audio v podání čipu Realtek ALC882 (Intel 82801GBM ICH7-M). Velmi kvalitní poslech nabízí integrované čtyřcestné stereo reproduktory, které jsou zabudovány po stranách klávesnice. Jak již bývá u Asus notebooků zvykem, na čelním panelu přístroje jsou umístěna tlačítka, která slouží pro ovládání funkce Audio DJ a předinstalovaného Asus DVD přehrávače. Audio DJ dovoluje okamžité přehrávání hudebních CD bez potřeby spuštění operačního systému. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes funkční klávesy. Změna hlasitosti je zobrazována přes OSD přímo na displeji.


Reproduktor

Multimediální schopnosti notebooku doplňuje integrovaná webkamera, která je spolu s mikrofonem zabudovaná v horní části panelu. Rozlišovací schopnost kamery je cca 1,3 Mpix. Při srovnání se starším notebookem Asus M9V (0,3 Mpix webcam) je proto obraz výrazně lepší. Kameru lze dobře využít při VoIP a videokonferencích, součástí systému je i aplikace Asus Power for Phone, která vychází z populárního programu Skype.


Webcam


Pevný disk a optická mechanika

Jako dodavatele pevných disků zvolila společnost Asus osvědčenou značku Fujitsu. V testovaném notebooku byl umístěn 100 GB disk Fujitsu MHV2100BH, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu, vyrovnávací paměť je 8 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku Fujitsu při provozu se pohybuje kolem 2,3 W.


Pevný disk Fujitsu MHV2100BH

Optická mechanika, podobně jako u předchozího typu, nese označení MATSHITA DVD-RAM UJ-841S. Mimo obou konkurenčních DVD±RW formátů podporuje i DVD-RAM média. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD±RW pak 2x rychlostně, podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL, DVD-RAM 3x. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 16x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama