Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 1000HE: baterie na celý den?

26.3.2009, Jan Vítek, recenze
Asus Eee PC 1000HE: baterie na celý den?
Řada netbooků Asus Eee PC je dnes velmi známá, oblíbená, a tak se dočkala velkého počtu modelů zaměřených na různé uživatele. Model Eee PC 1000HE je zaměřen právě na ty, kteří vyžadují dlouhou výdrž na baterie, již výrobce udává až 9,5 hodiny díky kombinaci nízké spotřeby a ASUS Super Hybrid Engine.

Hardware


Začneme jako obvykle procesorem, s nímž si Asus náležitě pohrál. Jedná se o model Intel Atom N280 se základní frekvencí 1,66 GHz a FSB 667 MHz. K dispozici má 512 kB L2 cache, již doplňuje 23 kB datové L1 cache a 32 kB instrukční L1. Tento Atom je jinak založen na jádru Diamondville vyráběném 45nm procesem a podporuje Hyperthreading, takže se pro systém jeví jako dvoujádrový.



Říkal jsem, že si Asus s Atomem pohrál. Tím bylo myšleny čtyři profily, o nichž jsem mluvil na předchozí stránce. Frekvence procesoru je upravována jak pomocí násobiče, tak pomocí změny FSB. Zatímco v Super Performance se pomocí 175MHz FSB a násobiče 10x dostaneme až na výslednou frekvenci 1750 MHz, režim pro šetření baterií FSB srazí na 125 MHz, takže procesor je podtaktován na 1250 MHz.



Násobič se pak podle zátěže procesoru automaticky snižuje až na 6x, takže minimální frekvence procesoru je 750 MHz při napětí 1,06 V. Jinak je napětí celkem stabilně udržováno na výchozích 1,275 V.



Základní desku vidí utilita CPU-Z s označením 1000HE a výrobcem je, jak jinak, společnost Asus. Využita je tedy standardní starší čipová sada Intel 945 GSE + Intel ICH7-M/U. To nám samo o sobě určuje, že o displeje se postará integrované grafické jádro Intel GMA 950 a od něj nemůžeme čekat téměř nic. Jeho výchozí frekvence činí 400 MHz a co se týče paměti, tu nemá samozřejmě žádnou a musí využívat systémovou operační paměť. Se svými celými čtyřmi pixel shadery a jedním vertex shaderem GMA 950 podporuje API DirectX 9.0 a Shader Model 2.0.



Už byla řeč o operační paměti, jíž máme celkem 1 GB typu DDR2. Ta může pracovat na 333 MHz DDR na 1,8 V při časování 5-5-5-15-20 (CAS, RAS to CAS, RAS Precharge, tRAS, tRC) a výrobcem je ASint Technology.



Jako pevný disk se Asus rozhodl dodat model Seagate Momentus 5400.5 (ST9160310AS) s kapacitou 160 GB. Je to klasický notebookový disk s rozhraním SATA 300 a 8 MB vyrovnávací paměti. Vy se jej můžete snadno vyměnit snad za jakýkoliv jiný, a případně si tak navýšit kapacitu. Nebo nebude problém využít některý z dostupných SSD modelů.


Software


Co Asus zmiňuje především, je utilita Super Hybrid Engine. Osobně jsem čekal klasické okno, kde bude několik voleb, ale tak tomu ani vzdáleně není. Pokud tuto utilitu spustíte, objeví se pouze malé okénko informující vás o tom, jaký ze čtyřech dostupných profilů (Power Saving, Auto High Performance, High Performance a Super Performance) jste si tím právě zvolili. Použití je tedy maximálně jednoduché a uzpůsobené ke snadnému používání s tlačítky notebooku.



Dále tu máme ASUSUpdate for Eee PC sloužící k aktualizaci BIOSu, EeeInstantKey nastavující funkci dvou programovatelných tlačítek v horní liště nad klávesnicí a nakonec je to od výrobce Eee Storage, ale to je pouze odkaz na příslušné www stránky, kde vám bude vše dokonce i v češtině vysvětleno.


Mezi software třetích stran se pak počítá Adobe Reader 8, StarOffice 8, Skype a InterVideo WinDVD. Toť vše.