reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G73SW: 3D Vision & Stealth

23.6.2011, Jan Vítek, recenze
Asus G73SW: 3D Vision & Stealth
Zhruba po roce máme možnost otestovat další notebook od firmy Asus, který se pyšní 3D obrazovkou. Jedná se o 17" model G73SW vybavený moderní platformou Intel, neméně moderní grafickou kartou NVIDIA a slibující výjimečný výkon...

Vnější zpracování notebooku


Vzhled tohoto notebooku je rozhodně netradiční a více než počítač připomíná něco, co upadlo z letadla s technologií Stealth. Je totiž černočerný s matnými povrchy a ostře řezanými hranami. Směrem k uživateli se také zužuje a i po otevření displeje zůstane vzadu nehybná část s velkými výdechy chlazení po stranách. Ventilátory pro odvod teplého vzduchu jsou tu tedy dva, což v sobě nese příslib kvalitního chlazení.


- klikněte pro zvětšení -

Po vyzkoušení rovněž herního notebooku Alienware M14x jsme měli možnost osahat si další model, který využívá také materiály se změkčeným povrchem. Zde je to povrch víka displeje a základny zevnitř, k čemuž mohu dodat, že tu asi máme další nastupující trend. Snad tak už konečně skončí používání lesklých plastů, které zde ostatně nenajdeme vůbec, a to ani na obrazovce, která je matná. Povrch notebooku Asus G73SW tedy nezvýrazňuje otisky prstů a jiné nečistoty, takže jej nebude třeba stále leštit, aby vypadal k světu. Na druhou stranu, když už vyčistit potřebuje, je to velmi vhodné vzít kvalitním a hlavně navlhčeným hadříkem, který nepouští vlákna.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče vzhledu horního krytu displeje, pak kromě ostrých hran (a zakulaceného předního okraje) tu máme lesklé metalické logo výrobce a pod ním nevýrazný erb s logem Republic of Gamers. Když si jej obrátíme vzhůru nohama, objevují se další motivy s ostrými mnohoúhelníky, k čemuž přispívají také trojúhelníkové gumové nožky. V zadní části se nachází krátká, ale tlustá baterie a pak je vidět obdélníkový kryt komponent a poblíž něj máme za malým perforovaným plechovým krytem subwoofer. Tělo tohoto notebooku je jinak dle "prohmatání" dostatečně pevné, ale plasty a hořčíkové slitiny by mohly lépe lícovat, aby mezi nimi nebyly tak patrné mezery, kam se budou schovávat nečistoty.



Kombinace 17,3" notebooku a průměrné výbavy s ohledem na rozhraní dává tušit, že hrany nebudou zrovna přeplněny. Zrovna ta pravá je využita jen tak zpola. Nejdříve narazíme až někde uprostřed notebooku na čtečku karet SDXC/ MS/ MS Pro/ MS Duo/ MMC, pak je tu osamělý port USB 3.0 vedle jednoho ze tří USB 2.0, následně obrazová rozhraní HDMI a D-Sub a nakonec napájecí konektor. Zde by mě zajímalo, proč Asus nenabídl rovnou dva porty USB 3.0, když se běžně využívají dvouportové kontrolery a proč nepřesunul napájecí konektor dozadu, kde je nyní pouze záslepka případného anténního konektoru a otvor pro zámek Kensington.



Na opačné straně je již živěji, ale to pouze díky dvířkům mechaniky Blu-ray. Před nimi máme dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon s dalším portem USB 2.0. Za dvířky pak je třetí a poslední USB 2.0 a Ethernetový RJ-45. A to je vše, přátelé. Žádný ExpressCard, žádný FireWire, žádný DisplayPort ani žádný eSATA.


- klikněte pro zvětšení -

Přední část můžeme na těchto fotografiích snadno porovnat se zadní, přičemž je jasně patrný rozdíl v tloušťce. Dopředu se i kvůli tomu vešly pouze kontrolky umístěné přímo pod tlačítka touchpadu a jde o stav počítače, stav baterie, aktivitu pevného disku a zapnuté Wi-Fi.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část má v sobě vsazeny dva velké a pěkně zpracované výfuky chlazení (k nim patří také dva radiální ventilátory) a pak už jen ve středu vykukuje baterie a dva zmíněné prvky - záslepka neexistujícího anténního konektoru a otvor pro zámky Kensington.


Vnitřek notebooku


Zpracování tohoto notebooku je sice zajímavé, ale také má za následek, že maximální úhel pro otevření jeho displeje je pouze kolem 120 °, což nemusí stačit. Pro běžné použití na stole to ale pochopitelně dostatečné bude. Po otevření zjistíme, že i interiér byl vyroben z materiálů s matným povrchem, a to včetně displeje. Pouze nad ním máme úzký proužek z lesklého a průhledného plastu, za nímž je ukryta webkamera a hned vedle je její kontrolka.


- klikněte pro zvětšení -

Základna tohoto notebooku také není zrovna přeplácaná. Ovšem opět se zde setkáme s nelícujícími plasty (či panely z hořčíkové slitiny, zde to lze těžko určit). Nad klávesnicí je pruh z jemně děrovaného plechu, za nímž jsou jen těžko viditelné reproduktory a pak tu jsou modře podsvícená tlačítka - vpravo hlavní vypínač a vlevo trojice dalších. To zcela vlevo vypíná a zapíná podsvícení, prostřední nastavuje jeden ze čtyř výkonnostních režimů a nakonec je tu tlačítko s logem ROG zapínající 3D režim.



Klávesnice nás má nadchnout 5° sklonem, podsvícením v bílé barvě a numerickým blokem. Podklad je dostatečně pevný, aby se klávesnice moc nepropadala, ovšem rozložení kláves je prostě špatné. I když má Asus v tomto případě k dispozici místa více než dost, naservíroval nám uniformní pole kláves, kde nemáme šanci se dobře orientovat po hmatu. A přitom by stačilo nějak oddělit šipky a numerickou klávesnici od zbytku, dát výraznější mezery mezi čtveřice funkčních kláves a hned by to bylo veselejší.



Co se týče podsvícení, pak to funguje dobře, akorát se nesmíte na klávesnici dívat z příliš velkého úhlu. Pak vás totiž budou bílé LED oslňovat skrz škvíry pod klávesami a popisky budou o to méně viditelné. Co se týče multidotykového touchpadu, ten je velmi mírně zapuštěn pod okolní povrch, má na dotyk příjemný a hlavně velký povrch a pod sebou dvě dobře nahmatatelná samostatná tlačítka. Ta mají nízký zdvih a ozývají se tupým cvaknutím mikrospínače.



Pokud si notebook opět zase obrátíme a podíváme se mu pod pokličku, objeví se dle očekávání dvě diskové pozice a k tomu také paměťové sloty. Jenomže všechny pozice jsou již zabrané, takže pokud nehodláme část čerstvě zakoupeného hardware už tak rychle nahradit, můžeme notebook zase zavřít.


- klikněte pro zvětšení -


reklama