reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G73SW: 3D Vision & Stealth

23.6.2011, Jan Vítek, recenze
Asus G73SW: 3D Vision & Stealth
Zhruba po roce máme možnost otestovat další notebook od firmy Asus, který se pyšní 3D obrazovkou. Jedná se o 17" model G73SW vybavený moderní platformou Intel, neméně moderní grafickou kartou NVIDIA a slibující výjimečný výkon...

Použitý hardware


Chloubou tohoto notebooku, která však není dnes již nijak výjimečná, je procesor Intel Core i7-2630QM z nejnovější generace Sandy Bridge. Jedná se o čtyřjádrový model vybavený technologií Hyper-Threading, díky níž zvládne zpracovávat až 8 procesorových vláken najednou. Přesto jde ale ve své třídě o nejnižší model, a to především kvůli základní frekvenci 2 GHz, přičemž nejlepším je Core i7-2920XM se základem na 2,5 GHz. Ovšem díky Turbo Boost v konfiguraci 6/7/8/9 bude v zátěži 4 až 1 jádra pracovat na frekvenci o 600 až 900 MHz vyšší.



Dále má toto CPU k dispozici celkově 6 MB paměti Smart Cache (L3) a také grafické jádro HD Graphics 3000 s 12 unifikovanými shadery na frekvenci 650 - 1100 MHz podle zátěže, ale to v našem případě ponechá své úkoly na grafické kartě NVIDIA. Spotřeba také není špatná, neboť v maximu činí 45 W, což je pouze o 10 W více, než mají dnešní mainstreamové mobilní procesory Core i5. To ostatně platí pro celou řadu těchto procesorů až na zmíněný Core i7-2920XM (55W TDP), jehož cena by však činila asi tak polovinu pořizovací částky celého tohoto notebooku.



Čipová sada Intel HM65 Express byla zde identifikována jako ID1C49, ale to je jedno. Důležitější je, že grafická karta je připojena přes plnohodnotné rozhraní PCI Express x16.

Co se týče pamětí, pak těch si utilita CPU-Z ani nevšimla, ale my víme, že jde o 8 GB DDR3-1333 MHz ve dvou modulech od společnosti Elpida. Očekávat můžeme standardní časování 9-9-9-24 na 1,5 V, jako obvykle.

Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 460M s 1536 MB paměti typu GDDR5 se dá považovat už za vyšší třídu, neboť jde o výkonné 40nm GPU se 192 shadery, 24 ROP jednotkami a frekvencemi 675 MHz (jádro) a 1350 MHz (shadery). Celkem 1536 MB paměti GDDR5 na 625 MHz je připojeno přes 192bitové rozhraní, což dělá propustnost 60 GB/s. Očekávat tedy můžeme slušný grafický výkon pro hry, ovšem otázkou je, zda to bude stačit pro nakrmení displeje s rozlišením 1920 x 1080 a trojrozměrného zobrazení zároveň. Spíše se budeme muset v řadě případů uskrovnit.



A nakonec pevné disky. V našem případě získáme dva, a to Seagate Momentus XT 500GB (ST95005620AS). Ty se vyrábí právě v maximální kapacitě 500 GB a dále Seagate udává ve specifikacích otáčky ploten 7200 RPM, vyrovnávací paměť 32 MB a rozhraní SATA 3 Gbps. Nejedná se ale o tradiční pevné disky, ale o Solid State Hybrid Drive, tedy kombinaci pevného disku a SSD. To má v tomto případě ve výbavě kromě klasické cache také 4 GB NAND Flash v buňkách SLC a technologii Adaptive Memory.

Tato technologie pracuje jednoduše. Sleduje, jaká data jsou nejčastěji používána a umístí je přímo na SSD. Díky tomu by měl celkový nárůst výkonu být asi dvojnásobný, ovšem třeba při běžném kopírování dat pochopitelně nic takového asi nenaměříme.


Instalovaný software


Nainstalovaný systém Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit nemusí být zrovna tím systémem, který najdete předinstalovaný na své verzi notebooku Asus G73SW, protože místo něj je v nabídce i verze Professional a Home Premium. Roli bezpečnostního software na sebe vzal Trend Micro Titanium Internet Security, který zde naštěstí nijak neotravuje.


- klikněte pro zvětšení -

Velmi užitečným software je Power4Gear Hybrid přímo od Asusu. Ten nám dokáže nahradit systémové nastavení spotřeby. Vše je přehledně umístěno v jednom okně, kde si můžeme vybrat mezi čtyřmi režimy (High Performance, Entertainment, Quiet Office a Battery Saving). Přepínání mezi nimi je zde možné díky speciálnímu tlačítku nad klávesnicí. Všechny režimy si můžeme dle libosti upravit, ovšem osobně bych také uvítal, kdyby některé šly také kompletně deaktivovat. Přeci jen každý asi nebude potřebovat využívat čtyři různé režimy.

Dále nechybí třeba Splendid Utility pro nastavení displeje, abychom si mohli co nejlépe užít filmy, zábavní centrum Asus Vibe Fun Center, nějaké jednodušší hry nabídne Game Park Console a nesmí chybět také software pro správu počítače. Nabídnut je nám AI Recovery Burner, jenž potřebuje několik DVD k tomu, aby mohl provést kompletní zálohu celého systému. Asus SmartLogon Manager dokáže využít webkameru k přihlášení se do systému, pak máme možnost využít online úložiště k záloze dat Asus Webstorage, Wireless Console 3 pro správu bezdrátových spojení nebo Asus Live Update pro aktualizace systému.

Nakonec můžeme zmínit Syncables desktop SE pro sdílení multimédií přes síť, třeba i s využitím přenosných zařízení, jako jsou tablety nebo chytré telefony.


reklama