reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G73SW: 3D Vision & Stealth

23.6.2011, Jan Vítek, recenze
Asus G73SW: 3D Vision & Stealth
Zhruba po roce máme možnost otestovat další notebook od firmy Asus, který se pyšní 3D obrazovkou. Jedná se o 17" model G73SW vybavený moderní platformou Intel, neméně moderní grafickou kartou NVIDIA a slibující výjimečný výkon...

LCD displej


Použitý displej o úhlopříčce 17,3 palců byl obdařen podsvícením pomocí LED a rozlišením 1920 x 1080, tedy poměrem stran 16:9. Zmíněné rozlišení je dnes velmi rozšířené a používané, ale spíše u samostatných monitorů. V případě notebooku jde o vítané osvěžení a o záchranu od všudypřítomného 1366 x 768.


Pohled zpříma

Co se týče kvality displeje, jedná se sice evidentně o normální panel typu TN, avšak se zobrazením barev a jasem jsem mohl být spokojen. Barvy jsou tedy živé a jasné a také se dočkáme dobrého kontrastu. To vše je zde dvojnásob důležité, protože při použití 3D brýlí je vnímaný obraz tmavší, což můžeme zachránit vyšším nastavením jasu.


Pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma

Jinak se ale dočkáme poklesu kontrastu a především jasu při pohledu z boku, i když barvy se příliš nezmění. To nastane až při vertikálním vychýlení, kdy se nám zespodu ukáže typický obraz pro panely typu TN, kdy zmizí jemné odstíny, invertuje se černá v bílou a z barevného přechodu skrz celé spektrum se stane červená, zelená a modrá.


Pohled zespodu

To vše ale musíme očekávat a pokud se na displej budeme koukat zpříma, musíme být s ním spokojeni.


Webkamera


Software pro práci s webkamerou na tomto počítači nebyl nainstalován, a tak přišel na řadu osvědčený Yawcam. Kamera má rozlišení pouze 2 megapixely, ovšem plné rozlišení u dnešních webkamer stejně není příliš použitelné.



Kamera poskytuje živý obraz s dobrou obnovovací frekvencí, ovšem na úkor barev a také ostrost není zrovna úžasná. Alespoň že kamera preferuje blízké objekty a že je pozadí za nimi přesvícené, to nám může být jedno.


Zvukový systém


Reproduktory umístěné pod přední hranou má obyčejně u lepších notebooků Asus svědomí společnost Altec Lansing. U dnes testovaného Asus G73SW je to však jiné. Propagační materiály hovoří pouze o "ohromujícím zvuku" a místo jména známého výrobce zmiňují technologie EAX Advanced HD 5.0 a THX TruStudio. Důležitější ale je, že tento notebook nabídne kromě dvou standardních reproduktorů také jeden basový, který je umístěn zespodu na základně.

První, co můžeme o zvukovém systému tohoto notebooku zmínit, je jeho dostatečná hlasitost, díky níž budeme schopni slyšet i dialogy ve filmech, které mají slabší zvukovou stopu. A co se týče přehrávání hudby, pak na tom tento notebook rozhodně také není špatně. Je tak zhruba na úrovni různých externích reproduktorů napájených pomocí USB, jako je například Logitech Laptop Speaker Z305. Zvuk je tedy celkem vyvážený se znatelnými basy, i když má výrazné zkreslení, z nímž se musí počítat. Hodnotím jej tedy pozitivně.


Ergonomie a speciální funkce


Tento notebook je bezesporu vzhledem ke svým rozměrům 415 x 320 x 18,9 - 56,9 mm a hmotnosti dosahující 3,85 kg (a to bez adaptéru) stolním notebookem, respektive náhradou za desktop (Desktop Replacement). Nebudeme se tedy bavit o tom, zda je G73SW vhodný na cesty, nebo ne, ale spíše o tom, jak se bude vyjímat na stole, kde stráví asi většinu času.

Při takovém provozu ani nevadí, že se obrazovka nedá rozevřít do většího úhlu jak 120 °. Spíše nás bude zajímat rozložení portů. V tomto případě se Asus snažil odsunout ty nejvíce "masivní" až dozadu a vpředu nechal pouze čtečku paměťových karet, USB a audio konektory. Díky tomu nám ani na jedné straně nebude nic příliš překážet, což je dobré vědět.


- klikněte pro zvětšení -

Navíc nám tento notebook nabídne pětistupňový sklon své podsvícené klávesnice a systém chlazení bude foukat horký vzduch směrem od uživatele, za což můžeme výrobce také pochválit. Na druhou stranu si Asus mohl na takto velkém notebooku dovolit použít větší klávesnici, jejíž rozložení by dovolilo lepší orientaci po hmatu. Pokud sami často využíváte klávesové zkratky, což platí jak pro vážnou práci, tak pro hraní, určitě víte, jak důležité je bezpečně poslepu nahmatat ty pravé klávesy.

Dále se objevil také problém s ovládáním podsvícení, což je něco, čemu se po jiných zkušenostech s notebooky Asus ani nedivím. Často se totiž stane, že podsvícení klávesnice pomocí tlačítka sice vypnete, ale pak už zpátky nezapnete. Řešením pak může být restart. Navíc zde dobře nefunguje ani tlačítko pro zapnutí/vypnutí funkce 3D Vision, na něž systém také nereaguje a musí se použít k tomu určené zatržítko v ovladačích grafické karty. Aspoň že přepínání mezi výkonnostními režimy funguje bezpečně.

Pochválit ale mohu multidotykový touchpad s příjemným a velkým povrchem. Tlačítka jsou oddělená, tedy ne kolébková, což je jedině dobře, ale osobně bych u nich uvítal trošku hlubší stisk.


reklama