reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G73SW: 3D Vision & Stealth

23.6.2011, Jan Vítek, recenze
Asus G73SW: 3D Vision & Stealth
Zhruba po roce máme možnost otestovat další notebook od firmy Asus, který se pyšní 3D obrazovkou. Jedná se o 17" model G73SW vybavený moderní platformou Intel, neméně moderní grafickou kartou NVIDIA a slibující výjimečný výkon...

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V tomto ohledu můžeme Asus G73SW hodnotit velmi pozitivně. Zdvojený systém chlazení skutečně funguje i když hlavní úděl spočívá na bedrech jeho pravé části. Ve výsledku nás tento notebook ani po dlouhodobé zátěži nebude nadměrně rušit a při nízké zátěži už vůbec ne. Navíc, když už se jeho ventilátory rychle roztočí, ozývají se spíše jen tlumeným šustěním, takže celkově lze hlučnost tohoto notebooku hodnotit pozitivně.

Teploty byly měřeny ve 23°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o další zatížení se postaral Prime95. Hlučnost je tedy naprosto v pořádku a vedle ní dle zjištěných hodnot také teploty. Procesor má do maxima ještě téměř 30 °C a s grafickou kartou si vůbec nemusíme dělat starosti. Navíc pokud jsou zatíženy tyto hlavní komponenty, pak se o to lépe chladí i pevné disky, jejichž teplota stoupla jen o cca 2 °C.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
32 °C
72 °C
GPU
42 °C
69 °C
HDD
36 °C
38 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Teploty šasi skutečně nejsou vysoké ani při zátěži, což bezesporu způsobuje zdvojené chlazení, které skrz notebook prožene velké množství vzduchu. Přední část s pevnými disky se tak při zátěži spíše ochladí, než aby byla ještě teplejší. Toto má Asus tedy také dobře vyřešeno.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 8článkovou baterii Li-Ion s kapacitou 74 Wh (5200 mAh), která je rozhodně nadprůměrná. Ovšem vzhledem k hardwarové výbavě orientované na výkon a ne šetrnou spotřebu můžeme očekávat podprůměrnou výdrž kolem 2,5 hodin. Ostatně baterie tohoto notebooku by stejně měla stačit tak na přenos z místnosti do místnosti a občasné zhlédnutí filmu.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
2:40
0:40
Spotřeba
31 W
108 W

Vysoká spotřeba v zátěži dokáže vycucnout 74Wh baterii během 40 minut a i když notebooku nijak nenakládáme, jas stáhneme na polovinu a vypneme podsvícení, stále spotřeba stačí jen na něco málo přes dvě a půl hodiny. To ale odpovídá údajům výrobce.



Maximální spotřeba se pohybuje kolem 120 W při silné zátěži, takže je jasné, že 150W adaptér na tento notebook bude stačit.





reklama