reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pentium 4 zabloudilo i k nám, do redakce :-)

10.5.2001, Petr Klabazňa, recenze
Pentium 4 zabloudilo i k nám, do redakce :-)
Nejnovější intelovský procesor Pentium 4 je tím nejvýkonnějším co nám tento mikroprocesorový gigant může nabídnout. V současné době jsou k dispozici frekvence 1.3, 1.4, 1.5 a od pondělí 23. dubna také 1.7 GHz. A my jsme se tentokráte podívali na zoubek té nej**** výkonné varianty.
Nejnovější intelovský procesor Pentium 4 je tím nejvýkonnějším co nám tento mikroprocesorový gigant může nabídnout. V současné době jsou k dispozici frekvence 1.3, 1.4, 1.5 a od pondělí 23. dubna také 1.7 GHz. A my jsme se tentokráte podívali na zoubek té nejméně výkonné varianty.

Tento – v podstatě úvodní článek – začnu shrnutím dosavadního stavu na trhu v high-end PC kruzích. Pokud pomineme výrobce mikroprocesorů pro PC trh, kteří nedisponují vysoce výkonnými procesory, tak nám kromě Intelu zbývá již jen AMD (v terminologii procesorů Athlony a Pentia 4, a na PIII se pravděpodobně brzy zapomene). Situaci na trhu popíši v následujících bodech (dle mého subj. pocitu): CMTL otestuje kompatibilitu DDR pamětí s AMD procesory, VIA pracuje na vývoji čipsetů pro P4, ceny procesorů obou výrobců plánovaně padají, v cenících německých inetových prodejců se předčasně objevuje Athlon 1.4 GHz a konečně významní výrobci pamětí uvažují o menší cenové „reformě“, tedy dorovnání stavu v poptávce a nabídce na trhu s těmito komoditami.... (další obdobné aktuality viz krátké zprávy). A to raději nevzpomínám úvahy nad plánovanou změnou patice procesorů Pentium 4 ze 423 na 478 pinů.

Ihned po vybalení jsme se museli přesvědčit, že je to opravdu Pentium 4 a tak jsme odkrytovali skříň. Ostatně jak rušno bylo okolo tohoto malinkého zázraku můžete posoudit sami – viz přiložená fotografie.


Obr. Tak kde je ta slibovaná Pé čtyřka?

Vnitřnosti našeho testovaného kousku se nikterak neliší od jiných sestav s procesory Pentium 4 a vybavené základní deskou Intel Garibaldi D850GB. Jen pro potěchu oka uvedu, že je vše perfektně uspořádáno a k dokonalosti snad nic nechybí, možná někomu kulaté ATA kabely pro IDE zařízení. Kromě správného popisu konektorů na základní desce je zde na spodku skříně nalepen orientační plánek s popisem jednotlivých důležitých částí desky (kromě konektorů i portů, paměťových bank, nechybí baterie...).


Obr. Pro rychlou orientaci je to docela bezva.

Také při pohledu na porty (zadní část skříně) se můžeme přesvědčit o obdobném popisu. Kromě rozličných barev (ty dnes již používá standardně každý) jednotlivých konektorů si všimněme jedné zajímavé záležitosti – zaslepeného otvoru pro druhý sériový port (zrovinka na takto uvolněném místě by se mi pozdával FireWire port). Zcela vpravo jsou pak tři 3.5“ jack konektory integrované zvukovky, která je hned vpravo od konektoru pro LAN (podpora síťového propojení je také integrována). Po jeho levé straně je čtveřice identifikačních LED diod (vícebarevných) s funkcí POSTu (na obrázku jsou vidět jen čtyři malé černé ďubky). V případě potřeby je pak odhalení některých problémů při startu počítače (jednotlivé kombinace závad samozřejmě najdeme v manuálu) podstatně urychleno ...


Obr. Pohled na krásně barevně odlišené porty

A již nastal čas na popis, co že to vlastně budeme testovat. Kromě počítače samotného jsme měli zapůjčen i 17“ monitor EIZO (konkrétní model v tomto případě není důležitý .. a krom toho jsem si jej stejně nezapamatoval :-o). Nicméně nás spíše bude zajímat samotný vnitřek, zde je:

Technická specifikace testované sestavy:
    • Procesor: Intel Pentium 4, 1300 MHz (ze štítku CPU: 1.3 GHZ / 256 / 400 /1.7V)
    • Základní deska: Intel Garibaldi D850GB
    • Pamět: 2ks 64 MB Direct Rambus RDRAM 400 MHz (PC-800)
    • Grafika: ATI All-in-Wonder Radeon 256 AGP 4x, 32 MB SGRAM
    • Zvuková karta: Creative Labs SB Live! Player 1024 Sound Card
    • Modem: Rockwell Semiconductor HCF 56K PCI Modem
    • Pevný disk: Quantum Fireball AS40.0
    • CD mechanika: přepisovačka Teac CD-W512EB
    • DVD mechanika: Toshiba DVD-ROM SD-M1502
    • + 3.5“ FDD mechanika, myš, klávesnice, monitor EIZO 17“, příslušenství a ovladače (8x CD)

K počítačovým sestavám s procesory Petium 4 je dodáváno speciální příslušenství přímo od Intelu. A jelikož žijeme v pokročilé době, jedná se – jak jinak – o periferie digitální. Nebudu Vás tedy již déle napínat, jde o digitální mikroskop QS3. Jeho použití je tak jednoduché, že je zvládne snad každý. Jediným omezením je tedy věk – určen osobám od 6-ti roků :-). S mikroskopem je možné pracovat jak v dodaném stojánku (pozorování vzorků), tak i „volně“ (držíme v ruce a snímáme v podstatě libovolně velké předměty, který bychom ani při nejlepší vůli na stojánek nedostali).

V tuto chvíli se již tedy můžete těšit především na výkonnostní testy, stejně tak jako na recenze vybraných komponent této sestavy a možná se podíváme i na zoubek zmiňovanému mikroskopu (je to přeci jen něco jiného, než digitální fotoaparát).

A na tomto místě mi dovolte poděkovat firmě Erudio, která patří mezi IPI (Intel Product Integrator) zákazníky společnosti Intel, která nám tento výkonný kousek hardware laskavě zapůjčila.

K testu zapůjčila ERUDIO s.r.o.



reklama