reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5N7A-VM: GeForce 9300 pro všechny HD nadšence

22.12.2008, Jan Černý, recenze
Asus P5N7A-VM: GeForce 9300 pro všechny HD nadšence
Základní desky pro multimediální centra (HTPC) zůstávaly opomenuty. Novince od NVIDIE se stal sokem Intel G45 (GMA X4500HD). Důležitá je podpora Blu-ray a HD videa. Tu jsme ověřili pomocí HD HQV Benchmarku a výkon jsme změřili v několika oblíbených hrách.

Kdo si hraje, nezlobí!


NVIDIA vzala obývací pokoj útokem. Čipová sada nForce 730i přináší kromě HD filmů i zábavu. Cílem je konkurovat stále nesmrtelným a jednoúčelovým konzolím. Herní výkon není prozatím nijak přesvědčivý a jde spíše o první nesmělé krůčky. To má zlepšit technologie NVIDIA Hybrid SLI podporovaná např. kartou GeForce 8400 GS. Daleko lepší možnosti máte při propojení s ostatní výbavou multimediálního centra. To např. zaručuje plnohodnotné HDMI 1.3 a Display Port. Za výhodou můžeme považovat i osazení kvalitními kondenzátory Fujistu RE–D5 s prodlouženou životností. Díky nim a propracovanému BIOSu (změna frekvence pamětí po 1 MHz a přetaktování grafické karty) je možné dosáhnout velmi slušných výsledků přetaktování. Nevýhodou je malý chladič čipové sady a s ním spojené vysoké teploty.

Při stavbě HTPC se u výběru procesoru nedívejte po výkonu, ale po nízké spotřebě a 45nm výrobním procesu. Ty nejúspornější procesory uchladíte pasivně například chladičem Thermalright XP–120. Před jeho výběrem doporučujeme prostudovat naše rozsáhlé testy v rubrice chlazení procesorů, možná zde najdete svého favorita. Zajímavé rady, tipy triky a zkušenosti se dozvíte i v článku Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace.

Budeme rádi, když navštívíte naše diskusní fórum, kde máme sekci věnovanou procesorům Intel, benchmarkům a recenzovaným základním deskám. V nich se s námi můžete podělit o výsledky a zkušenosti s přetaktováním nebo BIOSy.


Přehled všech nejdůležitějších parametrů základní desky

Dobré rozložení konektorů vyhovuje velmi malým skříním (jako se ukázalo v referenční od firmy SilverStone). Vadou na kráse je nižší paměťová propustnost (kterou v praxi nepoznáte). NVIDIA Pure Video značí akceleraci full HD Videa, a jak jsme se přesvědčili ve velmi tvrdém hodnocení HD HQV Benchmarku, je podstatně lepší než u Intel Clear Video na GMA X4500HD.


HD HQV Benchmark (bodové hodnocení)
    Název testu
nVidia GeForce 9300
Intel GMA X4500HD
    HD Noise Reduction
25 / 25
0 / 25
    HD Video Resolution Loss
20 / 20
0 / 20
    Video Reconstruction
20 / 20
0 / 20
    Film Resolution Loss
25 / 25
0 / 25
    Film Resolution Loss (stadium)
10 / 10
0 / 10
Celkem:
100 / 100
0 / 100



Graf 9.1: Přehledné porovnání všech námi provedených testů

Největší klady a zápory si ještě na úplný závěr shrneme v obvyklé tabulce:


ASUS P5N7A–VM (nVidia nForce 730i)
velmi dobré zpracování layoutu
minimální přínos EPU Four Engine
možnosti BIOSu
vysoké teploty základní desky
vysoký herní výkon
absence IEEE1394 (Firewire)
CUDA, PhysX, Pure Video HD
propustnost pamětí
Asus Express Gate
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus P5N7A-VM poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

NVIDIA is attacking our living room on all fronts. Chipset nForce 730i brings HD films and also entertainment. The aim is to compete with undying and one-purpose game consoles. Considering games, the performance of the tested solution is not good, but that can be remedied by NVIDIA Hybrid SLI technology which is supported by GeForce 8400 GS or others. However, there are better possibilities considering the use with the rest of one's home multimedia centre. That is, for example HDMI 1.3 and DisplayPort. Also, I liked that the manufacturer used quality Fujitsu RE-D5 capacitors with prolonged lifetime. These capacitors and well-developed BIOS (able to increase memory clock by 1MHz steps and overclock the graphics core) allows the board to reach very good overclocking results. A disadvantage is on the other hand the small chipset cooler and therefore high temperatures.

When building an HTPC, do not look for a high processing power, but for low power consumption and 45nm manufacturing process. The most power-saving CPUs can be cooled passively using Thermalright XP–120 or other cooler.

Connectors on this board are well placed with respect to small cases, as showed our reference model by SilverStone. A slight problem is a bit lower memory throughput; however, you will not have a chance to notice this in practice. And finally, NVIDIA Pure Video for Full HD video acceleration is according to HD HQV Benchmark much better than Intel Clear Video on GMA 4500HD.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama