reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Padfone 2: spásný koncept?

27.2.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus Padfone 2: spásný koncept?
Chystáte se pořídit si nový tablet? Chystáte se pořídit si nový telefon? Pokud je alespoň jedna odpověď "Ano", je tato recenze jak šitá na míru právě vám. Asus vydal druhou generaci svého mobilo-tabletu. Jaký je? Vše se dočtete v recenzi!

Andriod


Popisovat všechny funkce Androidu je asi zbytečné. Poukážeme na ty nestandardní. Tím je hlavně chování celého tabletu, resp. telefonu. Úvodní plochy jsou totiž rozděleny na telefonovou a tabletovou část. Včetně pozadí, rozmístění widgetů apod. Zkrátka jakmile zasunete telefon do tabletu, tak se octnete v jiném prostředí, ale data samozřejmě zůstanou. To pokládám za velmi příjemnou věc. Rozlišení tabletu a telefonu je zkrátka jiné, a tak by i uspořádání ikon a widgetů mělo být jiné.

Samotná dotyková vrstva je zcela v souladu s dnešním standardem. Díky rychlému procesoru je však zpoždění dotyku velmi malé. Bohužel změřit jeho délku prakticky nelze. Musíme si tak vystačit s citem, který je u tohoto Asusu opravdu dobrý. Pokusil jsem se porovnat s videem od Microsoftu. Inputlag se pohyboval mezi 10 a 50 ms, blíže k padesáti. Odhadem by mohl být tedy inputlag tak 30 ms.




Asus přidal opravdu jen minimum svých aplikací. To pokládám za zcela správný přístup, protože Android byl a asi vždy bude systém, který vsází na uživatelskou základnu a na to, že si jej každý přizpůsobí k obrazu svému.


Plasty a konstrukce v hrubším zacházení


Na webu Asusu se píše, že povrchová úprava samotného displeje by měla být tzv. "anti-fingerprint coating", tedy odolná na otisky prstů. To bohužel nemohu zrovna dvakrát potvrdit. Například takový obyčejný HTC Desire má výrazně lepší úpravu a nejsou tolik vidět otisky prstů. To platí jak pro telefon, tak pro tablet. Mohu však potvrdit velmi odolné krycí sklo. S chvilkou přemlouvání jsem zkusil na displej zatlačit nejprve propiskou a posléze i kusem kovového plechu, a to značnou silou. Obojí telefon i tablet přežil bez škrábanců. Takže s škrábanci si starost dělat rozhodně nemusíte.




Pokusit se poškrábat zadní kryt jsem samozřejmě již nezkoušel. Jde totiž o klasický plast, který se jistě časem poškrábe, ale s tím každý počítá. Plasty však působí trošku levnějším dojmem a navíc při hrubším zacházení (u tabletu) trošku vržou. Myslím, že by Asus určitě udělal lépe, pokud by držel koncepci telefonu a tabletu stejnou. To znamená u tabletu by použil kovový rám. Ano, od konkurence by se asi hodně vzdálil a hrany by byly ostřejší, ale tablet by zkrátka držel daleko lépe při sobě.





Nejhorší je fakt, že tablet funguje jako kolébka. Sice jsem to již v první kapitole psal, ale myslím, že je to chyba, která dokáže odradit část zájemců. Samotná klávesnice v Android 4.1.1 je na 10,1" displeji dostatečně velká a i rychlé psaní je možné. Bohužel právě toto rychlé psaní vyvolává často zhoupnutí tabletu, popřípadě jeho posun. Zde je jasně cítit fakt, že tablety jsou koncipovány jako konzumní zařízení a nějaká náročnější práce se u něj nepředpokládá. Možná jsem trochu "out", protože textu, co na klávesnici napíšu, je opravdu mnoho a naivně očekávám, že něco podobného bude umět i tablet, ale pokud by k tabletu byla přibalena i hardwarová klávesnice, byl bych daleko více spokojený.


Ovládání






Každého asi zajímá, jak se má zachovat, když vám někdo volá a máte telefon zrovna v tabletu. Už neexistuje možnost zvednout hovor přes BT sluchátko, resp. tato možnost tu samozřejmě je, ale BT sluchátko si musíte dokoupit. Jediná možnost je telefon vytáhnout z tabletu, což znamená jisté zdržení. Jinak však k ovládání nemám co vytknout. Vše je v souladu s aktuálním trendem Android 4.x. Je zde jasně cítit určité zjednodušování a uhlazování vzhledu. Dokonce si myslím, že se Android začíná trochu podobat dlaždicovému stylu Windows 8. Tedy hlavně v grafice tlačítek.








Testy výkonu


V Padfonu 2 je osazen čtyřjádrový procesor a slušná grafika. V podstatě jde o nejvýkonnější mobilní procesor dneška, a tak asi všichni očekávají i perfektní výsledky. No, a zde jsou. Otestovali jsme klasicky AnTuTu a NenaMark 1 a nově i NenaMark 2.4 a Basemark ES 2.0. Výsledky můžete vidět v následujících screenshotech.














Jak je vidět, výkon je opravdu perfektní. Pokud najdete hru, která na tomto telefonu nefunguje plynule, bude chyba ve vývojářích a ne ve vašem telefonu. Samozřejmě se to časem změní, ale letos to určitě nebude.


Wi-Fi


Jakmile jsem zapnul Padfone 2, pokusil jsem se připojit k Wi-Fi v kanceláři. Nepovedlo se. Musel jsem na AP zcela zrušit WPA2 a nechat jen WPA zabezpečení. Také TKIP mu dělal problém. Mohlo se ale samozřejmě jednat pouze o problém v rámci testované sítě. Na celé věci je nejhorší, že Android nedá žádné informace, proč se mu nepovedlo připojit. Stisknete tlačítko připojit a nic se neděje.


Telefonování


Nejdůležitější u telefonu by přece jen mělo být telefonování. A u hovorů je důležitá kvalita zvuku. V tomto případě byla kvalita hovoru rozhodně dobrá. Zvuk byl sice posazen trochu do vyšších tónů, ale rozumět bylo všemu zcela zřetelně. Ani druhá strana neměla s mikrofonem Padfone 2 problém.


reklama