reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PW201 - multimediální krasavec

27.6.2006, Pavel Kovač, recenze
Asus PW201 - multimediální krasavec
ASUS je známý výrobce základních desek a grafických karet. Do oblasti monitorů se snaží vetřít odvážnými monitory s nezvyklým designem a nadstandardní výbavou. Dnešní testovaný kousek je zaměřen pro multimediální použití. Jak si povede v drsných testovacích podmínkách? Jaký je jeho obraz a odezva?

Pozorovací úhly



Lesklá obrazovka obvykle lehce zlepšuje úhly pohledu, a tak lze i u tohoto modelu očekávat nadprůměrné výsledky. Samozřejmě nemůže dosahovat kvalit IPS technologie, ale pro běžné použití to dostačuje.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod relativně malým úhlem 45° nedochází k výrazné degradaci barev, jasu ani kontrastu. Pouze je více znatelný odlesk okolí v obrazu.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování úhlu odhalí nepříjemné zrcadlení obrazovky. Kvalita barev, jasu a kontrastu je však zachována.



Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Stejná situace jako při pohledu z levé strany je i při pohledu zespoda. Je to typická vlastnost VA technologie. Opět nedochází k barevnému posunu, úbytku jasu či kontrastu.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Při kritickém úhlu již obraz ztrácí jas a kontrast. Barvy však zůstávají velmi slušné. To vše jen díky lesklé obrazovce.


Barevné podání



Co udělá lesklá obrazovka s barvami? Inu jsou živější, "tečka". Nic víc bohužel panel neposkytuje. Je zde znatelná nevyváženost barev a mírný nádech do modra. Je to však typický znak panelu od firmy AU Optronics. Zkrátka a jednoduše jsou barvy lehce přikrášlené. Naopak hloubka obrazu je díky lesklému povrchu opravdu prvotřídní. Bílá barva je opravdu bílá a černá se změní v šedou pouze za absolutní tmy. Bílo-černý přechod sice nějaké to proužkování odhalil, ale nejde o žádnou tragédii. Pokud však zapnete některý z režimů Splendid, tak se přechody výrazně zhorší. Dle zvoleného režimu je proužkování více či méně znatelné, ale ani v jednom z předvolených režimů není přechod dostatečně dobře prokreslen.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (1,6MB), malý výřez (0,3MB).

Podobně na tom je i duhový přechod. Vcelku výrazná pasterizace barev je pro grafiky neúnosná. Kdo chce tedy pracovat s grafikou, nechť se poohlédne po jiném monitoru, nebo zkalibruje barvy pomocí optické sondy.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,9MB), malý výřez (0,5MB).

Praktický test opět ukázal výraznou pasterizaci, ale úžasnou hloubku obrazu. Věřím, že je nemalá část uživatelů, kteří takovémuto "křišťálovému" obrazu, který lesklé panely produkují, propadnou a nevadí jim horší barevné podání.



Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (2,8MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení černé barvy je na tom sice pouze průměrně (hodnota 2/0), ale na druhou stranu rozlišení šedé na bílé je na absolutní špici (hodnota 254/255). Je tedy zřejmé, že monitoru nevadí jak tmavé tak ani světlé scény.


Podsvícení



Homogenita podsvícení bývá obvykle problém u širokoúhlých panelů. Tento panel však ukázal, že není nesplnitelný úkol vyrobit dostatečně kvalitní podsvícení. Nejspíš na tom má největší zásluhu kvalitní rozvedení světla pomocí optických vláken od podsvětlovacích trubic.






Plocha, kterou zabírá podsvícení o intenzitě 85% až 100%, je skvělých 83,3%. Lehce tmavší je levý horní roh (75%), stále je však tato hodnota přijatelná. Velmi duležité je také to, že nikde nevznikají ostré přechody a to dokonce ani v rozích či na úhlopříčkách. Celkově je tedy podsvícení více než nadprůměrné.
reklama