reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 5750 Formula: formule nebo marketing?

24.3.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 5750 Formula: formule nebo marketing?
Asus vytvořil pro své Radeony HD 5700 edici pod názvem Formula, která má kartě dát punc monopostu formule. Jak se tato edice liší od běžných Radeonů a jestli přináší navíc i vyšší rychlost, se dozvíme v tomto článku.
Asus Radeon HD 5750 Formula 1GB je karta, kterou provází poměrně silný přívlastek "formula", a vy jako kupující čekáte tedy něco více než je standardní. Mohly by to být vyšší takty nebo lepší chlazení, ale žádnou ze zmiňovaných výhod Formula nedisponuje. Kdybych chtěl být na Asus krutý, tak řeknu, že přívlastek Formula grafická karta dostala jen díky plastové atrapě formule na chladiči, který se jinak ničím nevymyká od běžných levných edic Radeonů HD 5750 1GB.

Když se podívám do grafů na výkon výše zmiňované karty, tak se musím ptát, proč bych si měl tuto kartu koupit. Jednoduše neexistuje žádný důvod, proč si zrovna tuto edici od Asusu pořídit, protože je dražší než běžný Radeon HD 5750 a nenabízí vůbec nic navíc.



Mince má ovšem dvě strany a podobně je tomu i v tomto případě. Asus Radeon HD 5750 1GB Formula je cenově spíše podobný Radeonům HD 5770, a tak ho už necháme odpočívat v propadlišti obchodních dějin a podíváme se na zdánlivě méně atraktivní Asus Radeon HD 5750 Formula 512 MB. Ten je o skoro 800 korun levnější - atakuje tedy cenovku okolo 2500 korun s daní a je tedy jedním z nejlevnějších Radeonů HD 5750 na trhu.

Varianta s menší paměti nabízí stejný výkon až do vysokých rozlišení, jakým je 1920x1200. Pokud tedy vlastníte 22" monitor a menší, tak je pro vás právě tento model velmi atraktivní záležitostí, protože těží ze všech výhod jádra Juniper a DirectX 11. Menší paměť v praxi nepoznáte a jestli vlastníte 24" a větší monitor a holdujete vyhlazování, pak jistě budete uvažovat o grafických kartách z úplně jiných cenových relací. Asus Radeon HD 5750 Formula je tedy můj tip, ale pouze s 512 MB paměti. Na dnes testovanou variantu raději zapomeňte.

slušný výkon
průměrné přetaktování
DirectX 11
cena
Cena v době testování: cca 3450 Kč s DPH


Za zapůjčení karty Radeon HD 5750 Formula 1GB děkujeme firmě Asus

reklama