reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 5970 Ares alias Bestie

29.11.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 5970 Ares alias Bestie
Asus představil speciální Radeon HD 5970 pod označením Ares již poměrně dávno, ale svým výkonem stále pokořuje vše, co se mu postaví do cesty. Podívejme se, jak si vede v porovnání s GeForce GTX 580.
Asus Radeon HD 5970 Ares má stylové balení zahrnující kufřík, v němž najdete grafickou kartu, která je tím nejtěžším kouskem, jenž jsem kdy držel v ruce a při jehož instalaci do slotu je třeba dávat pozor. Mohlo by totiž vlivem hmotnosti dojít k poškození slotu.



V balení naleznete i herní myš, která ale nedosahuje kvalit modelů Razer či Logitech, ale i tak se jedná o zajímavost. Kufřík je až na drobnosti plastový, takže jeho výrobní cena není příliš velká a jeho efekt veliký.




Karta je svým provedením opravdu masivní a podstatnou část hmotnosti připadá na velké měděné pasivy pro každé jádro a celou upevňovací konstrukci. Dokonce ani kryt není plastový, ale kovový. Za dojem má tedy edice Ares jedničku.



Rozměrově je ve skříni Ares podstatně větší než referenční model, i když tomu zpočátku nic nenasvědčovalo. V menších skříních tedy může být problém s umístěním. Jeho velkou devizou je kvalitní větrák, který příliš nehučí ani u karty ve vysoce přetaktovaném stavu. Jádra karty běží standardně na 850 MHz a nám se podařilo stabilně dosáhnout na 950 MHz. Tato frekvence byla ověřená skrz Furmark a Combustor. Pokud bych bral v úvahu pouze hry, pak bylo možné nechat kartu nastavenu na 990 MHz. Paměti dostaly dalších 550 MHz k dobru a výsledný tak se tak dostal na 5350 MHz.



Když se podíváme dovnitř karty, tak je již z prvního pohledu patrné, že nic nebylo ponecháno náhodě. Velký větrák uprostřed ochlazuje pasivy jader a pamětí. Chlazení ostatních součástek karty je také provedeno na jedničku, ale pravdou je, že se návrh této karty od běžného Radeonu HD 5970 dost liší.



Větrák chladiče je vybrán velice dobře a má dostatečný výkon na přetaktování a je také dostatečně tichý. Nastavení dokáže velmi dobře obstarat automatika a není potřeba nijak laborovat s otáčkami větráku.



Malou výtku mám k počtu výstupů, kde bych si představoval alespoň jedno DVI nebo DisplayPort navíc. Stále ale můžete zapojit trojici monitorů současně. Jediné DVI-D a jediný DisplayPort doplněný o HDMI může být pro některé uživatele problémem.
reklama