reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 6970 DirectCU II: vylepšený měděný bojovník

25.7.2011, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 6970 DirectCU II: vylepšený měděný bojovník
Radeon HD 6970 je jednou z nejvýkonnějších grafických karet AMD založených na nové architektuře VLIW4, a tak není divu, že se výrobci snaží k referenčním verzím vytvořit alternativy, které lákají zákazníka na vyšší takty a lepší chlazení.
Asus Radeon HD 6970 DirectCU II je velmi výkonnou grafickou kartou, která bez větších problémů konkuruje dražší GeForce GTX 580 a o něco málo překonává přímého rivala GeForce GTX 570. Nutno říci, že GeForce GTX 570 je o něco málo levnější. Původně jsem na adresu verze Asus DirectCU II měl přichystánu vlnu kritiky za vysokou cenu a průměrné přetaktování, ale po srovnání cen s referenčními Radeony, které jsou o zhruba 400 korun levnější, jsem změnil názor.

Radeon HD 6970 DirectCU II si zaslouží doporučení zejména kvůli dvěma věcem. Tou první jsou obrazové výstupy, které jsou opravdu bez kompromisu a vystačí s nimi kdokoli. Zajímavá je i možnost přepínat konfigurace výstupů hardwarově. Druhým plusem je tichý chladič v zátěži, což oceníte zejména v méně větrané skříni, kde se teplota nebude dostávat do extrémů. Příplatek 400 Kč se tedy vyplatí, pokud chcete jen trochu toho luxusu navíc.





Asus by se měl poněkud mírnit ve svých marketingových sloganech pro podobné série, jelikož nejsou založeny na skutečných vlastnostech a jsou přímo v rozporu s logikou. Zákazník by mohl nabýt falešného dojmu, že karta na stejné frekvenci je z nějakého důvodu o proklamovaných 15 % výkonnější a dosahuje o 35 % nižších teplot v případě jádra. Nedej bože, kdyby karta nevydržela proklamovaných 2,5 roku navíc. Co je moc, to je moc a markeťáci Asusu by měli přestat pít tolik kávy.


obrazové výstupy
vyšší cena
špičkový výkon
průměrné přetaktování
tichý chladič
velké rozměry
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 7700 Kč s DPH

reklama