reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS RT-N13U: tiskněte bez drátů

29.10.2009, Martin Kuchař, recenze
ASUS RT-N13U: tiskněte bez drátů
Prvním testovaným routerem je model od ASUSu, který kromě všech běžných funkcí přidává i integrovaný print-server. Díky tomu můžete využít nejen sdílení internetu, ale můžete v celé domácnosti bez problémů tisknout bez jakýchkoliv starostí o kabeláž.
Výrobce se jak na svém webu, tak i na krabici od výrobku chlubí nespočtem zajímavých funkcí. Jedná se o specialitky, které umožňují vzdálený tisk dokumentů, sdílení dat, rychlou konfiguraci internetu apod.
  • EZ All-in-One Printer sparing – snadné a rychlé sdílení tiskárny či multifunkce v síti
  • EZ Switch – rychlé přepínání mezi funkčními režimy
  • QIS (Quick Internet Setup) – průvodce rychlým připojením k internetu
  • Dr. Surf – provádí real-time diagnostiku internetové konektivity a zjišťuje problémy
  • EZQoS - Quality of Service – nastavení požadovaných preferencí na internetovou konektivitu


AZ All-in-One printer slouží ke snadnému a rychlému sdílení tiskárny ve vaší síti. Stačí mít tiskárnu (multifunkci) vybavenou USB rozhraním a na routeru proklikat opravdu snadného průvodce. O zbytek se již stará zařízení zcela samo, což se nám opravdu líbilo. Přístroj dokáže plynule přepínat mezi jednotlivými uživateli a tím tisknout jejich dokumenty jako by ve frontě. Bohužel ale nejsou podporovány opravdu všechny tiskárny a výrobce se zaměřil jen na nejznámější výrobce v podobě HP, Epson a Canon.


Seznam podporovaných tiskáren
- pro zvětšení klikněte -

EZ Switch je vlastně jen označení jednoduchého tří-polohového přepínače umístěného na spodní straně přístroje. Toto marketingové „zlepšovátko“ má urychlit přepínání mezi funkčními režimy Router, Access Point a Repeater, což samozřejmě dělá, ale nezbaví vás nutného vstupu do administrace, kde musíte pro každý režim stejně vybrat potřebné parametry ručně. Ne každá vychvalovaná specialitka má své opravdové opodstatnění.



Funkce QIS má sloužit k rychlému připojení k internetu, kdy vás průvodce provede několika kroky, po kterých by měla být konfigurace hotová. Tento systém samozřejmě počítá s přednastavenými profily, ale v případě, kdy máte například přidělenou fixní IP adresu, budete stejně muset všechny hodnoty ručně naklikat. Průvodce tedy může váš život zjednodušit v některých vybraných případech, ale stejně tak často budete muset všechno konfigurovat ručně.

Dr.Surf radí v případě nefunkční internetové konektivity, kdy se snaží vyhledat problém. Je jasné, že například při odpojení koncovky nebo přetrhnutí kabelu může přístroj správně hlásit, že nebyla přípojka správně zapojena, ale ve zbývajících situacích bude jeho práce poněkud složitější. Identifikace potíží při výpadku internetu je poměrně složitá a nedá se očekávat, že by ji toto zařízení zvládlo – v případě, že ano, stejně ale není v našich silách například konfigurovat ADSL ústřednu a hledat potíže u providera.



EZQoS – o této vlastnosti se zmiňujeme již v předchozí kapitole. Slouží k asociaci určité části internetového připojení k určitým činnostem, jako jsou hraní her, stahování, brouzdání apod. Kliknutím na potřebnou ikonku a přiřazením potřebné šířky pásma (v procentech) je to velmi snadné a rychlé. V praxi ale tato funkce nemá v domácnosti příliš velké využití – navíc současný stav českého internetu, kdy se mnoho přípojek pohybuje i přes 10 Mbps, není asi třeba šířku pásma příliš řešit.

Výrobce osadil zařízení spoustou moderních a líbivých funkcí, ale jejich praktické využití zcela jistě nedosahuje takových výšin, jak se ASUS snaží zákazníkům tvrdit. Je ale na druhou stranu pravda, že při konfiguraci nebo potížích se může nějaká ta speciální vlastnost hodit a právě v těch chvílích ji maximálně oceníte.
reklama