reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS RT-N13U: tiskněte bez drátů

29.10.2009, Martin Kuchař, recenze
ASUS RT-N13U: tiskněte bez drátů
Prvním testovaným routerem je model od ASUSu, který kromě všech běžných funkcí přidává i integrovaný print-server. Díky tomu můžete využít nejen sdílení internetu, ale můžete v celé domácnosti bez problémů tisknout bez jakýchkoliv starostí o kabeláž.
Podívejme se nyní na výsledky našeho měření. Všechny testy probíhaly hezky v řadě za sebou a při podezření na nekorektní výsledek jsme jej vždy opakovali, abychom se přesvědčili, že naměřená hodnota opravdu sedí a nebyla jen ovlivněna nějakým vnějším vlivem (rušení atd.).



Zde dopadl router opravdu na výbornou. Tento test je velmi náročný z toho pohledu, že při přenosu skrze FTP server se vždy zavádí přenosový kanál, avšak než stihne rychlost vystoupat do svého teoretického maxima je už soubor celý přenesený a s procesem se začíná znovu. Jak můžete sami vidět, druhá příčka je výborná.



Přenos jednoho velkého souboru z FTP serveru ukáže maximální přenosové rychlosti hezky v praxi. Jak můžete vidět, teoretických 150 Mbps sice router nedosáhne, ale i 59,5 Mbps je velmi slušná hodnota – na bezdrátový spoj zcela bez diskusí.



Na rozdíl od předchozího přenosu nedokáže Windows při běžném sdílení dosáhnout tak vysokých rychlostí. Pokles se obvykle pohybuje v rozmezí od 10 do 20 %, což zde prakticky přesně odpovídá. Chcete-li při přenosech získat opravdu plnou možnou rychlost, na Windows a jeho sdílení raději zapomeňte a zprovozněte si FTP server – moderní programy vám to umožní provést během několika málo minut.
 


Až na pár routerů jsou zde výsledky velmi vyrovnané – rozdíl pohybující se do hranice 10 Mbps není pro výsledek zásadní. Jak ale můžete sami vidět, tento program dokáže ze spoje vymáčknout opravdové maximum, kterého při běžném provozu většinou nedosáhnete.





Při přenosu jednoho vlákna je situace velmi podobná až na vedoucí příčku, kde nám router Tenda krapet odskočil. ASUS RT-N13U se ale stále drží na zcela standardních hodnotách.



Pro komplexnost testů jsme samozřejmě nemohli vynechat prověření přenosů ve standardu 802.11G. Může se stát, že router bude v této oblasti zaostávat, což ale rozhodně není případ dnes testovaného modelu. Hodnota 19,8 Mbps patří k vyššímu průměru.

Po celkové stránce můžeme router pochválit – rychlosti se řadí vždy na vyšší stupínky a celkově byly přenosy bezproblémové. I hodnoty ve starším pásmu 802.11G jsou velmi slušné, což jistě oceníte při práci se staršími notebooky, mobilními telefony nebo PDA, které si k internetu skrze WiFi připojujete.
reklama