reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U35JC: dostupných 13,3"

3.11.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U35JC: dostupných 13,3"
Na testy k nám dorazil nový notebook z říše malých 13,3" modelů, který využívá platformu Intel Calpella s procesorem Core i3 a také samostatnou grafiku NVIDIA GeForce. V recenzi se podíváme na to, zda nás zaujme také něčím jiným a jak se liší od U30JC.

Vnější zpracování


Tento notebook je postaven v moderním duchu, takže na něm nechybí lesklé plasty s texturou, ale ani kovové materiály, tedy především hliník. Ten se uplatní na víku displeje. které chrání téměř po celé ploše až na tenký pruh v horní části, za nímž je schována anténa bezdrátového rozhraní. Notebook už k nám nedorazil ve zrovna stoprocentním stavu, neboť na displeji byla jasně viditelná prohlubeň, kterou můžete pozorovat z některých bočních záběrů.


- klikněte pro zvětšení -

Víko displeje je sice broušené, ale také lesklé, takže velmi zvýrazňuje otisky, prach a jiné nečistoty, které z něj navíc nejdou lehce smýt. Celkově je také tenké, a tedy i lehce ohebné. Jeho strany jsou také lehce zkoseny a na samých koncích zaobleny. Pak už na něm najdeme jen lesklé logo firmy Asus.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část notebooku vypadá na hořčíkové slitiny (soudě podle čtvercového panelu chránícího paměti), tedy až na velký obdélníkový kryt pevného disku, který je vyroben z nějakého druhu oceli. Disk je tedy zespoda velmi dobře chráněn a také se bude i lépe chladit, ovšem jeho krycí panel je viditelně menší, než by měl být, a tak vznikají mezi ním a tělem notebooku mezery.

Dále se ukazuje podlouhlá baterie, jež má na sobě i gumové nožky, díky nimž mírně vyvyšuje notebook. To by mohlo přispět k lepšímu přísunu vzduchu, a tedy lepšímu chlazení. Vzduch bude v tomto případě nabírán především průduchy pod krytem disku a pak dalšími umístěnými mezi reproduktory (ty jsou pod přední hranou). Zbylé průduchy byly výrobcem zaslepeny. Celkově je tato spodní část odolná proti tlaku, k čemuž přispívá i její oblý profil.



Boky notebooku mají nejdříve vepředu úzkou část, v níž nezbylo místo pro žádné prvky. Částečně tak Asus U35JC působí jako netbooky s designem Seashell. Na pravém boku narazíme nejdříve na zaslepenou čtečku karet SD/MMC/MS/MS Pro. Dále tu máme dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon, jež se v dnešní době již sdružují do jednoho pro celý headset. Následují dva porty USB 2.0, Ethernetový RJ-45, malý kulatý napájecí konektor a nakonec zmíněné očko nahrazující otvor pro zámky Kensington.



Na opačené straně je vidět, že si výrobce s rozložením portů hlavu nědělal. Více než poloviční dostupný prostor zabere zkosená část s výdechem chlazení a pak se musíme smířit s tím, že obrazové konektory D-Sub, HDMI a poslední ze třech USB 2.0 musí být vepředu. Osobně bych nejraději viděl obrazové konektory až vzadu, pak chlazení a vepředu klidně port USB.


- klikněte pro zvětšení -

Přední zkosená část v sobě nemůže nést žádné konektory, neboť tu na ně není dost místa, ale kontrolky se sem vejdou bez problémů. Jsou čtvercové, velmi malé a ve vypnutém stavu téměř neviditelné. Jejich popisky jsou umístěny na základně pod tlačítky touchpadu a jde o modrý indikátor stavu počítače, zelený/oranžový pro baterii, modrý pro pevný disk a jeho aktivitu a totéž platí pro bezdrátová rozhraní.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část notebooku ukáže pouze lesklý plast vykukující baterie a postranní klouby displeje, tedy nic zajímavého.


Vnitřek notebooku


Maximální možný úhel pro otevření displeje je průměrný, tedy cca 135°, ovšem nevidím důvod, proč by nemohl být o několik stupňů větší. Alespoň že klouby jej v každé poloze drží pevně. Výrobci se také již celkem polepšili ve zpracování rámů displejů, které již nejdou tak lehce od nich odtáhnout a především k nim těsně přiléhají, což je i tento případ. Displej je však i s rámem vysoce lesklý a hladký, což platí i pro samotnou základnu, která má však v sobě jednoduchou texturu, takže povrch není tak výrazně lesklý.


- klikněte pro zvětšení -

V horní části základny máme na protilehlých koncích dvě podobná tlačítka. Vpravo to je modře podsvícený vypínač, zatímco vlevo je tlačítko, s jehož pomocí můžeme cyklicky přepínat mezi čtyřmi profily Power4Gear. A pokud tímto tlačítkem počítač zapneme, pak by měl naběhnout operační systém Express Gate pro rychlý přístup k internetu či multimédiím. Pak tu jsou ještě hned vedle tohoto tlačítka dvě modré kontrolky pro indikaci zapnutého Num Lock a Caps Lock.



Klávesnice typu Chiclet má být odolná proti prachu a je zapuštěna v lesklém černém plastu zhruba na úrovni okolních částí základny. Už nás asi nepřekvapí, že se klávesnice pod tlakem celkem ochotně prohýbá, což ovšem není přehnané. Mezery mezi klávesami jsou výrazné, a tak není složitá orientace mezi nimi ani poslepu.



Nakonec se krom již zmíněných kontrolek v základně nachází touchpad se dvěma tlačítky. Plocha touchpadu není na první pohled dobře viditelná, ona je totiž spíše dobře hmatatelná, neboť ji tvoří také malé nerovnosti, díky nimž se na ní nebudeme prstem zasekávat, jako tomu bývá u hladkých touchpadů. Tlačítka jsou bohužel stejně jako u U30JC schována za jednu rovnou lištu, takže odpor není na všech místech stejný. Toto je zkrátka nový rádoby moderní a elegantní prvek, který zasazuje políček praktičnosti.



Nakonec se mrkneme pod panely skrývající jednak pozici pevného disku a pak dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR3. Disk je po sejmutí jeho krytu možné ihned vysunout z konektorů a stejně snadný přístup je i k pamětem. Bohužel zde však nemáme možnost pro rychlé vyčištění hlavního chladiče, ale tu nemá většina notebooků.


- klikněte pro zvětšení -


reklama