reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U35JC: dostupných 13,3"

3.11.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U35JC: dostupných 13,3"
Na testy k nám dorazil nový notebook z říše malých 13,3" modelů, který využívá platformu Intel Calpella s procesorem Core i3 a také samostatnou grafiku NVIDIA GeForce. V recenzi se podíváme na to, zda nás zaujme také něčím jiným a jak se liší od U30JC.

Použitý hardware


Hlavní komponentou se stal procesor Intel Core i3-370M, jenž vychází z rodiny Arrandale, tedy 32nm čipů vybavených grafickým jádrem Intel GMA HD. To zde bude využito vedle GeForce 310M, ale o tom až později. Procesor je nastaven na rozmezí multiplikátorů 7 až 18, tudíž jeho maximální frekvence je 2,4 GHz. Výše jít nemůžeme, neboť Core i3 nepodporují Turbo Boost, avšak EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) nechybí, a právě ta zajistí možnost pracovat s nižším násobičem na frekvenci 930 MHz. Tím budeme šetřit energii a těšit se z tiššího chlazení.



Procesor jinak má dvě fyzická jádra a díky HyperThreadingu další dvě logická. K tomu pak zde máme 2x 32 kB instrukční i datové L1 cache, 2x 256 kB L2 cache a pak jádra sdílí 3 MB L3 cache, neboli Smart Cache.



Podívejme se také na informace o základní desce, kde CPU-Z správně identifikuje čipovou sadu Intel HM55 Express, ovšem nejspíše kvůli NVIDIA Optimus je zmaten ohledně grafického rozhraní, kde by měla figurovat sběrnice PCI Express (x1 či x16).



O pamětech nám CPU-Z nesdělí už vůbec nic podstatného. My však víme, že tento počítač je vybaven modulem Hynix s kapacitou 2 GB typu DDR3-1066 MHz. Záložka SPD zůstává už zcela hluchá, takže si ji ani nebudeme ukazovat. Zaměříme se ale na grafická řešení.



Procesor Core i3 nám nabídne grafické jádro Intel GMA HD (viz screenshot nahoře) a NVIDIA zase GPU GeForce 310M (screenshot dole). Utilita GPU-Z byla ale také velmi zmatena, neboť ukazovala v případě čipu GeForce špatné údaje. U Intel HD Graphics je vše jasné. Výkon zajistí 12 shaderů a paměť si ukousne z hlavní zásobárny, take údaj 533 MHz odpovídá.



Ovšem 256 shaderových jednotek u čipu GeForce 310M je pouze zbožné přání. Tento čip jich má totiž pouze 16. Specifikace však souhlasí s 1 GB paměti DDR3 i když udávané frekvence mohou a nemusí být správné. Dle oficiálních údajů má GeForce 310M mít frekvence GPU, shaderů a paměti na hodnotách 625, 1530 a 800 MHz. Zde to je ale 606, 1468 a 667 MHz a jestli to je pravda, ochuzeni budeme především o výkon pamětí. Co se týče technologie NVIDIA Optimus, pak o ní si můžete více přečíst v recenzi přechozího Asus U30JC.

Pevný disk Samsung HM641JI zmíníme mezi komponentami jako poslední. Jde o 640GB model s rozhraním SATA 3 Gbps, 5400 RPM a 8 MB vyrovnávací paměti. To jsou průměrné specifikace.


Instalovaný software


Nainstalovaný systém Microsoft Windows 7 Ultimate 64bit ve dvou prodávaných verzích nenaleznete, protože místo něj je v nich verze Professional. Ale to nevadí, půjdeme dále. Roli bezpečnostního software na sebe vzal Trend Micro Internet Security, jehož specialitkou bylo v našem případě naplánované skenování po virech, což úspěšně zaměstnalo celý počítač.


- klikněte pro zvětšení -

Velmi užitečným software je Power4Gear Hybrid přímo od Asusu. Ten nám dokáže nahradit systémové nastavení spotřeby. Vše je přehledně umístěno v jednom okně, kde si můžeme vybrat mezi čtyřmi režimy (High Performance, Entertainment, Quiet Office a Battery Saving). Přepínání mezi nimi je zde možné díky kombinaci kláves Fn + mezerník. Všechny režimy si můžeme dle libosti upravit, ovšem osobně bych také uvítal, kdyby šly také kompletně deaktivovat. Přeci jen každý asi nebude potřebovat využívat čtyři různé režimy.

Oproti notebooku Asus U30JC však zde přibyl také Super Hybrid Engine, což se projeví jednak v rohu pracovní plochy, kde je možné tuto funkci zapnout, a také Power4Gear Hybrid má tuto funkci v sobě zabudovanou. Po zapnutí SHE nám počítač oznámí, že potřebuje moment k provedení změn. Následně pohasne obrazovka a počítač se vzdáleně vypna, ale po chvíli se opět rozsvítí a je hotovo. Jedná se o jakousi nástavbu, která se postará o snížení spotřeby, když počítač vykonává nenáročné úkoly. Grafická karta GeForce 310M zůstane aktivní, ovšem procesor se dostal s frekvencí dokonce na 700 MHz.

Notebook totiž se zapnutým Super Hybrid Engine sníží výchozí frekvenci ze 133 MHz na 100 MHz a ponechá násobič procesoru v každém případě na 7x. Od snížené základní frekvence se však také odvíjí i frekvence třeba paměťových modulů RAM. Tajemství této funkce je tedy stejné jako u Turbo u notebooků MSI, pouze funguje pro snížení výkonu, ne jeho zvýšení.

Dále nám výrobce nabízí CyberLink Blu-ray Disc Suite, i když Blu-ray mechaniku bychom ve výbavě tohoto notebooku hledali jen těžko a pak stojí za zmínku Asus Webstorage pro ukládání dat na online úložiště, Asus FancyStart nám dovolí zvolit si vlastní obrázek, pozadí i zvuk přehrávající se při startu počítače, Asus MultiFrame dokáže rozšířit pracovní plochu, Asus ControlDeck v 3D virtuální nabídce dovolí měnit hlasitost, rozlišení, profily Power4Gear, atp., FastBoot umožní startovat operační systém bez čekání na další aplikace a nakonec zmíníme Asus SmartLogon, díky němuž si můžeme zaregistrovat vlastní obličej a využít jej k přihlašování se k počítači.


reklama