reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U35JC: dostupných 13,3"

3.11.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U35JC: dostupných 13,3"
Na testy k nám dorazil nový notebook z říše malých 13,3" modelů, který využívá platformu Intel Calpella s procesorem Core i3 a také samostatnou grafiku NVIDIA GeForce. V recenzi se podíváme na to, zda nás zaujme také něčím jiným a jak se liší od U30JC.

LCD displej


Použitý displej o úhlopříčce 17,3 palců byl obdařen podsvícením pomocí LED a rozlišením 1920 x 1080, tedy poměrem stran 16:9. Zmíněné rozlišení je dnes velmi rozšířené a používané, ale spíše u samostatných monitorů. V případě notebooku jde o vítané osvěžení a o záchranu od všudypřítomného 1366 x 768.


Pohled zpříma

Co se týče kvality displeje, jedná se sice evidentně o normální panel typu TN, avšak se zobrazením barev a jasem jsem mohl být spokojen. Barvy jsou tedy živé a jasné a také se dočkáme dobrého kontrastu. Některé displeje totiž nejsou schopny zobrazit šedou barvu nebo jiné světlé odstíny, které pak jsou velmi vybledlé až neviditelné. V důsledku toho je špatně rozeznatelný i text, který zrovna nemá černou barvu, což tedy zde nehrozí.


Pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma

Jinak se ale dočkáme poklesu kontrastu a především jasu při pohledu z boku, i když barvy se příliš nezmění. To nastane až při vertikálním vychýlení, kdy se nám zespoda ukáže typický obraz pro panely typu TN, kdy zmizí jemné odstíny, invertuje se černá v bílou a z barevného přechodu skrz celé spektrum se stane červená, zelená a modrá.


Pohled zespoda

Displej tedy v tomto případě notebooku Asus U35JC ostudu neudělá.


Webkamera


Software pro práci s webkamerou na tomto počítači nebyl nainstalován, avšak my víme, že sem patří LifeFrame 3, který jsme si mohli ze stránek firmy Asus stáhnout a nainstalovat. Ten bohužel ale nefungoval a stále oznamoval, že kameru využívá jiný software, a tak přišel na řadu osvědčený Yawcam. Kamera má rozlišení pouze 0,3 megapixelu, ovšem vzhledem k tomu, že vyšší rozlišení i u lepších kamer obvykle automaticky znamená pokles obnovovací frekvence, tak to ani nevadí.



Kamera poskytuje živý obraz s dobrou obnovovací frekvencí, ovšem na úkor barev, které jsou při nižší úrovni osvětlení silně zašumnělé. Je tedy dobře použitelná, ale obraz jako víno nečekejte.


Zvukový systém


Reproduktory umístěné pod přední hranou má na svědomí společnost Altec Lansing, která se u modelu U30JC postarala o relativně kvalitní zvuk. U dnes testovaného Asus U35JC je to velmi podobné, takže nám je poskytnut dostatečně silný zvuk s dobrým prokreslením, tedy v rámci možností malých reproduktorků.

Ve společnosti ostatních 13,3" notebooků však řada Asus U3x určitě vyniká, takže můžeme být spokojeni.


Ergonomie


Mobilní notebook, jakým Asus U30JC zcela jistě je, by se měl dát snadno a dobře používat nejen na stole, ale také na klíně, pokud si jej otevřeme třeba v autobusu. Důležité tedy je, aby se displej mohl otevřít do dostatečného úhlu, abychom na něj nekoukali z úhlu. Zde je to průměrných 135 stupňů, což by mohlo být aspoň o pár stupínků lepší a prostor pro to rozhodně je.

Dalším předpokladem pro komfortní práci je dobré rozložení portů, i když to není tak důležité při mobilním využití, jako spíše pro práci na stole. Na pravé straně je vše logicky uspořádáno od čtečky karet po napájecí konektor a poutko. Zleva je pak situace horší, protože hned vpředu jsou konektory, pro něž jsou určeny rozměrné a tuhé kabely, které by mohly levákům vadit. Při troše snahy mohl výrobce tyto konektory posunout až dozadu za chlazení, ale nepochybně šel schůdnější cestou.

Klávesnice je moderního typu Chiclet s oddělenými klávesami oblého tvaru. Mezi nimi ale výrobce ponechal dostatečné mezery, abychom je mohli snadno rozlišit i po hmatu. Potěšeni nebudou příznivci dvouřádkového Enteru, ale zase jsme dostali dlouhý Backspace a také dlouhý levý Shift. Jenomže v recenzi byl stejně jako v případě U30JC notebook s anglickou, tedy nelokalizovanou klávesnicí a je dost dobře možné, že česká verze bude mít jako obvykle dvouřádkový Enter na úkor levého Shiftu.

Touchpad je umístěn téměř doprostřed notebooku a jeho plocha je pro oko téměř neviditelná a jen z odlesků poznáte, že je opatřena malými výstupky, aby se prsty na lesklém povrchu nezadrhávaly. Bohužel tu máme ale opět kolébkové provedení tlačítek touchpadu, takže na různých místech musíme vyvinout různý tlak.


reklama