reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U35JC: dostupných 13,3"

3.11.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U35JC: dostupných 13,3"
Na testy k nám dorazil nový notebook z říše malých 13,3" modelů, který využívá platformu Intel Calpella s procesorem Core i3 a také samostatnou grafiku NVIDIA GeForce. V recenzi se podíváme na to, zda nás zaujme také něčím jiným a jak se liší od U30JC.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém režimu dokáže být velmi tichý, k čemuž velmi přispívá EIST sloužící pro podtaktování procesoru a NVIDIA Optimus pro vypnutí grafické karty GeForce. Ve stoprocentní zátěži pak ventilátorek notebooku už znatelně hučí, ale ne tak, že by to bylo překvapivě nepříjemné.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95 (včetně virtuálních). Procesor ani grafická karta se v tomto notebooku nepřehřívají a pevný disk již vůbec ne a ventilátor vypadá na to, že by se mohl v případě potřeby roztočit ještě na vyšší rychlost.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
30 °C
73 °C
GPU
53 °C
84 °C
HDD
33 °C
39 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Seshora se notebook více zahřívá pouze v levé části klávesnice, ale důležité je, že místa vedle touchpadu pro podporu zápěstí zůstávají relativně chladná. Vespod je pochopitelně situace nejhorší blízko ventilátorku a výfuku chlazení, na což se musíme připravit, ale jde opravdu o tu nejvyšší hodnotu dosaženou po dlouhodobé a stoprocentní zátěži. Při provozu na baterie jí jen tak nedosáhneme.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii Li-ion s kapacitou 48 Wh (10,8 V při 4 400 mAh). Asus U35JC je ale možné sehnat i s 84Wh baterií, s níž bychom se již mohli dostat podstatně výše, a to na 11,5 hodiny, ovšem to by znamenalo spotřebu pouze kolem 7 W. Spotřeba a výdrž v klidu využila Super Hybrid Engine, kdy byl procesor neustále podtaktován na 700 MHz s využitím násobiče 7x a snížené základní frekvence z 133 MHz na 100 MHz. Ovšem konečnou spotřebu neurčuje pouze on.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
4:15
1:35
Spotřeba
12,5 W
42,5 W

Výsledky ukazují, že k 7 W se u tohoto počítače dle našeho měřáku Voltcraft Energy Check 3000 těžko přiblížíme. To bychom asi museli snížit jas displeje na minimum a vypnout vše možné včetně Wi-Fi a pevného disku, jenomže pak bychom se mohli na notebook leda tak smutně koukat. Pokud má být ale v IDLE režimu nějak použitelný, musíme počítat se spotřebou kolem 12 - 13 W.



Výdrž pak přesáhne čtyř hodin nicnedělání, takže při surfování na internetu očekávejme ještě její zkrácení o několik desítek minut. Při měření zátěže byl již Super Hybrid Engine vypnut, což se znatelně projevilo. A pokud notebook zatížíme opravdu na sto procent, pak spotřeba dosáhne 63 W, a to je při výbavě 65W adaptérem celkem tristní výsledek, neboť pak na případné dobíjení baterie moc energie nezbyde.


Spotřeba ve Furmark


reklama