reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VG278H a VG278HE: novinka proti klasice

29.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VG278H a VG278HE: novinka proti klasice
V dnešní recenzi se podíváme hned na dva monitory současně. Jeden je na trhu již nějakou tu dobu, avšak nedávno dostal nástupce který přidává na Hz ze 120 na celých 144. Dle specifikací se zdá, že jde o ideální monitory na hry. Jak na tom jsou?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


U herního monitoru je interpolace docela důležitá, ačkoli dnes většina her s rozlišením 1920x1080 nemá problém, a to ani nemluvě o grafické kartě. Navíc ten, kdo si koupí tento 144Hz monitor, jistě bude mít i rychlou grafickou kartu. K čemu 144 Hz, když hra bude mít jen 30 FPS, že?

V menu je položka Sharpness, která je bohužel aktivní pouze v případě režimů jako je Game, Scenery apod. U profilu sRGB je neaktivní, což je velká škoda, protože jej budete používat asi nejčastěji.

Oba monitory vykazují stejnou interpolaci. Je to dáno elektronikou, která používá stejné filtry. Proto se omezíme na test pouze jednoho monitoru, konkrétně Asus VG278H.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Interpolovat text jde monitoru docela průměrně. Nic extra perfektního, ale také nic tragického. V poslední době mám pocit, že většina monitorů používá tu stejnou interpolaci.

U interpolace moaré jde také o běžný a průměrný výsledek, avšak objevuje se zde flanelová struktura.


Regulace jasu


Jak už bylo v kapitole v testech barev napsáno, tak jas lze regulovat pouze v režimech Scenery, Game apod., u sRGB nikoli. V režimu sRGB je jas vlastně stažen na minimum a nic s ním neuděláte.

Podsvícení bliká s frekvencí 178 Hz (u obou monitorů), což je vzhledem k nasazení monitoru docela málo. Myslím, že nějakých 220 Hz by bylo daleko lepších. Pokud uvážíme fakt, že aktivní 3D brýle blikají s 60 Hz, resp. 72 Hz, další blikání 178 Hz.






Spotřeba


V dnešní "LED" době se dá očekávat docela nízká spotřeba. To by platilo v případě, že by měl monitor jas kolem 300 cd/m2, jak uvádějí specifikace. On má však i téměř kolem 400 cd/m2, a tak je i spotřeba adekvátně vyšší. Pokud si však spočítáme světelný výkon, tak jde o jeden z nejlepších monitorů. Na první pohled se tedy může zdát spotřeba vyšší, ale pokud si uvědomíte velikost a produkovaný jas, tak jde o velmi dobrý výsledek.

Asus VG278H: spotřeba při 120 cd/m2 je 24,7 W.





Asus VG278HE: spotřeba při 120 cd/m2 je 19 W.

Je vidět, že spotřeba monitorů se opravdu postupně snižuje, a je to jedině dobře. Díky tomu se také zvýšil světelný výkon, který u nového modelu dosahuje téměř 2 lm/W, což už je v rámci monitorů velmi pěkný výsledek. Vlastně co si vzpomínám, tak jeden z nejlepších.







reklama