reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS WL-500W: k WiFi ještě USB

30.10.2009, Martin Kuchař, recenze
ASUS WL-500W: k WiFi ještě USB
Dnes se podíváme na WiFi router od ASUSu, který na první pohled zaujme svým USB 2.0 portem s možností přímého sdílení všech dat. Tato funkce sice není zázračná, ale v domácnosti nebo firmě může usnadnit šíření dat, které potřebuje více uživatelů současně.
Podívejme se nyní společně na parametry webového managementu, který je nezbytnou součástí každého access pointu nebo routeru. Je tudíž potřeba se na dílčí vlastnosti podívat hezky podrobně, neboť i sebelepší hardware je bez pořádného oběžného softwaru zhola k ničemu.


Úvodní obrazovka webového managementu
- pro zvětšení klikněte -

I zde nalezneme tradiční ASUS web-management, který můžete v jeho výrobcích vidět už pěknou řádku let. Na rozdíl od nedávno testovaného routeru ASUS RT-N13U se zde na titulní stránce nic podstatného nedozvíte. Můžete si jednoduše vybrat některou z položek v menu nebo zvolit jiný jazyk skrze roletku v pravém horním rohu.

Z fotografie můžete sami jasně vidět, že titulní stránka je velmi strohá bez jakýchkoliv informací – škoda, že výrobce nepřidal například náhled statistik provozu nebo alespoň seznam připojených uživatelů. Všechny tyto informace si tak musíte hledat ručně v patřičné sekci.


Nastavení USB kamery a vysílacích parametrů
- pro zvětšení klikněte -

Jednou z nejvíce zajímavých sekcí v celém ovládacím systému je položka USB Application. V té nastavujete veškeré sdílení či odepření přístupu k obsahu připojených USB zařízení – nejčastěji datových úložišť. Všechny funkce ovládáte skrze několik záložek a i naprostý laik je schopen si během několika kliknutí zprovoznit FTP nebo http sdílení.

Pro uživatele Windows Vista a novějších je navíc okamžitě přístupná funkce nasdílení obsahu jako síťového disku – ve výpisu zařízení na síti router uvidíte prakticky hned po připojení (technologie Windows ConnectNow – WCN).

Na poslední záložce – viz. fotografie – můžete navíc nastavit chování připojené webové kamery. WL-500W v sobě integruje IP-camera server, který umožňuje zasílat záběry z libovolné USB kamery do sítě a zpřístupnit je skrze webové rozhraní.

Díky této specialitce si můžete například nechat hlídat firemní prostory nebo jednoduše sledovat, co dělají uživatelé u routeru. Pro většinu uživatelů bude asi tato funkce bezpředmětná, ale v některých případech může opravdu skvěle posloužit.


QoS a jednotlivé položky s procenty zatížení
- pro zvětšení klikněte -

Stejně jako u modelu RT-N13U naleznete v tomto routeru funkci Bandwidth Management (u RT-N13U se jmenuje EzQoS). Díky té můžete plynule regulovat šířku pásma přiřazenou jednotlivým aplikacím z celé internetové konektivity. Vybírat opět můžete z profilů Gaming Blaster, Internet Application, FTP a Voip/Video streaming.

Technologie funguje tak, že v případě velkého vytížení spoje a nedostatečné kapacity na některém z požadavků jednoduše začne ořezávat ty aplikace, které mají v této položce nastavenou nejnižší prioritu. Uvolněné pásmo pak přidělí právě těm položkám, kde je to potřeba – mají nastavenou vysokou prioritu.

Jestliže ale vlastníte internetovou přípojku s rychlostí přesahující 30 Mbps, bude pro vás pravděpodobně tato vlastnost nepotřebná. Naopak na pomalých linkách můžete ocenit vyhrazení pásma například pro on-line hry, které vám jinak tzv. lagují.

Obecně bychom mohli celé menu zařadit mezi průměrné. Jeho vlastnosti jsou celkem bohaté, ale to by u podobných zařízení mělo být samozřejmé. Grafika je lehce postarší, ale to zcela jistě není zásadní překážkou v provozu.
reklama