reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Zenbook: poctivý ultrabook

18.7.2012, Jan Vítek, recenze
Asus Zenbook: poctivý ultrabook
Jedna ze společností, od níž jsme si ještě nevyzkoušeli přenosný počítač typu ultrabook, je Asus. A na rozdíl od předchozího modelu Acer Aspire M3 půjde o opravdu mobilní a štíhlý stroj, který na první pohled zaujme svým kovovým provedením, takže hurá na něj.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i7-2677M disponuje dvěma fyzickými jádry, která doplní technologie Hyperthreading o dvě další virtuální. Pracuje na základní frekvenci 1,8 GHz, a pokud bude jeho Turbo Boost 2.0 fungovat dobře, dostaneme se až na 2,9 GHz, tedy o celých 1100 MHz výš.





Dále nám tento model nabídne celkem 4 MB L3 cache, řadič pro dvoukanálové paměti DDR3-1333 MHz a to při spotřebě jen 17 W, kam se počítá i HD Graphics 3000. Jedná se totiž o model patřící mezi ULP, čili Ultra-Low Power procesory s nízkým napájecím napětím. Až na Demand Base Switching také podporuje všechny vymoženosti procesorů Core, čili MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, EIST, Intel 64, XD bit, TXT, Intel VT-x, Intel VT-d,Turbo Boost, AES-NI a Smart Cache. Je tu tedy akcelerace AES šifrování i pokročilá virtualizace.

Ve skutečnosti tento procesor pracuje na frekvenci 800 MHz, pokud je v klidu a nevytížený, což má na starost technologie EIST. Turbo Boost by měl frekvenci vyhnat až na 2900 MHz, což jsem hned vyzkoušel pomocí zátěžového testu. Frekvence se skutečně vyhoupla až na deklarované maximum, ovšem ihned poté slétla na 2600 MHz. Procesor tedy ani s pouze jedním vytíženým jádrem nepracuje na nejvyšší frekvenci, což tedy u notebooků není žádnou výjimkou. I tak je 2600 MHz dostatečně vysoká pracovní frekvence,





Základní deska správně ukazuje jako northbridge samotný procesor Intel Sandy Bridge. Sběrnice PCI Express zde pro grafickou kartu využita není, protože je použito integrované jádro v procesoru.





Vedle procesoru je tedy aktivní i jeho grafické jádro Intel HD Graphics 3000, které má dle specifikací Intelu pracovat na frekvenci 350 - 1200 MHz a nabídne 12 unifikovaných shaderů. To bude stačit na nenáročné nebo starší 3D hry a zcela jistě i na akcelerované desktopové prostředí Windows Aero.





CPU-Z správně uvádí, že tu máme celkem 4 GB DDR3-1333 MHz s časováním 9-9-9-24, ovšem již nedetekuje žádný modul v paměťovém slotu. To proto, že tady ani žádný není, neboť paměťové čipy jsou integrovány přímo na základní desce.

Co se týče úložného zařízení, pak to je zde v podobě SSD A-Data XM11 s kapacitou 128 GB. Dle specifikací by ale v tomto modelu Zenbooku mělo být 256GB SSD, ovšem k nám dorazila verze určená pro testy a ne pro prodej. Od instalovaného SSD v podobě malého PCB můžeme díky rozhraní SATA 6 Gbps a kontroleru SandForce SF-2281 očekávat velmi dobrý výkon s hodnotami sekvenčního čtení a zápisu překračujícími 500 MB/s. Ale to si ověříme až v kapitole s testy.




Instalovaný software


V úvodní kapitole najdete seznam instalovaného software, ovšem k tomu není třeba nic moc dodávat. Jde totiž o obvyklou nadílku aplikací a utilit, s nimiž dnešní mobilní počítače přicházejí. Kromě kancelářského balíku Office 2010 Starter a zabezpečení Trend Micro Titanium Internet Security získáme přímo od Asusu software pro využití webkamery (LifeFrame3), bezpečné, čili nenávratné, mazání dat (Secure Delete), aktualizaci systému (Live Update), obnovu systému (AI Recovery) či třeba také nabíjení zařízení přes USB rozhraní (USB Charger Plus).





Vedle toho je tu i řada jednodušších her sdružených pod GamePark. Sem patří třeba Jewel Quest 3, Mahjongg, Poker a další. Je zřejmé, že ne každý využije veškerou softwarovou nabídku, ovšem není nic jednoduššího, než si nechtěné aplikace ihned odinstalovat.
reklama