reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Athlon 64, kladivo na Intel přichází

23.9.2003, Martin Štěpánek, recenze
Athlon 64, kladivo na Intel přichází
Konečně! Toto budou jistě slova většiny z vás. Nejočekávanější procesory posledních několika let jsou zde, takže přinášíme vyčerpávající recenzi Athlonu 64 3200+ i Athlonu 64 FX-51. Podíváme se, jak obstojí proti velmi těžké konkurenci v podobě vysoce taktovaných procesorů Intel Pentium 4 3,2GHz, ale také jej srovnáme s předchůdcem - s procesorem AMD Athlon XP Barton 3200+.
Procesor Athlon 64 FX-51 přišel v počítači firmy FOX Computers. Pokud neznáte tuto firmu, nemusíte se bát, v brzké době se toho jistě mnoho napíše v souvislosti s touto firmou. Hned na začátek musím říct, že se ve Foxu pravdu vytáhli a poslali počítač, který se příliš často na pultech nevidí. Než začnu cokoliv povídat podívejte se na následující fotky.


Jak jsem již řekl, je to krasavec. Zvláště si všimněte panelu CoolerMaster AeroGate II, který se stará o ovládání všech větráků. Zastaralou disketovou mechaniku nahradila čtečka paměťových karet. Nad čtečkou se pak nachází dva chladiče pevných disků CoolDrive III také od firmy CoolerMaster. Již tradičně jsou na spodní straně vyvedeny USB, FireWire a zvukové výstupy.


Na pravém ovládacím kolečku můžete zvolit, co chcete ovládat. Na výběr jsou tyto možnosti: VGA, HDD, Case a CPU. Po výběru se vám nejen zobrazí momentální otáčky ventilátoru, ale také teplota. Pokud se vám zdají otáčky, například u CPU příliš vysoké, stačí je snížit otočením ovladače. V našem případě bylo minimum 1500Oot a maximum 2790ot.


Nyní ses již dostáváme k tomu podstatnému. Takto krásně svázané kabely od počítače se příliš často nevídají. Díky tomu je vnitřek skříně prakticky prázdný a nic tak nebrání dobrému proudění vzduchu. Dobré je i utěsnění skříně pro co nejmenší hluk. A nutno podotknout, toto se opravdu povedlo. Pokud se nastaví na panelu všechny ventilátory na 1/3 otáček, tedy na procesoru se větrák bude točit 1860ot, je úroveň hluku minimální a navíc stabilita je pořád stejně dobrá. Při 2700 otáčkách byla teplota CPU v zátěži asi 45-48°C, na 1860ot asi 50°C a následném snížení na 1560 otáček pak vzrostla na 52-53°C.

Při taktování se teplota pohybovala okolo 56°C, ale to bylo také způsobeno zvednutým napájením. V základu byla sestava vybavena dvojicí studených katod. Ty se zapínaly pomocí spínače na zadní straně skříně.

Ale to podstatnější je uvnitř. Nejvíce mě zaujalo vedení IDE a SATA kabelu pod základní deskou a vyvedeny byly až nahoře. Tím bylo ušetřeno mnoho místa.

Na závěr bych jen dodal, že systém byl vybaven dvojicí 120GB SATA disků od firmy Seagate, přesněji to byly Barracudy, 8MB, 7200, grafickou kartou ASUS V9950ULTRA, 1GB (2 x 512MB) Legacy DDR400 ECC, NEC DVD +R/RW 4/2, DVD –R/RW 4/2. Plus samozřejmě nechyběly věci jako klávesnice, myš apod.
reklama