reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Athlon 64, kladivo na Intel přichází

23.9.2003, Martin Štěpánek, recenze
Athlon 64, kladivo na Intel přichází
Konečně! Toto budou jistě slova většiny z vás. Nejočekávanější procesory posledních několika let jsou zde, takže přinášíme vyčerpávající recenzi Athlonu 64 3200+ i Athlonu 64 FX-51. Podíváme se, jak obstojí proti velmi těžké konkurenci v podobě vysoce taktovaných procesorů Intel Pentium 4 3,2GHz, ale také jej srovnáme s předchůdcem - s procesorem AMD Athlon XP Barton 3200+.
Procesor Athlon 64 nám dorazil v kombinaci se základní deskou od firmy MicroStar Inc. Jedná se o desku vybavenou čipovou sadou VIA K8T800 a socketem 754. Ta je co do výbavy mnohem bohatší než předchozí kolega.



Deska je vyvedena v již tradiční červené barvě s barevnými konektory, napomáhajícími k jednodušší instalaci. Tradicí pomalu začíná být čip CoreCell, který se stará o dynamické přetaktování systému.

Nebudu zde plýtvat místem a popisovat vlastnosti této čipové sady, vše si můžete přečíst ZDE.

Na desce je tedy integrováno:
· 2x IDE (plus jeden od řadiče Promise)
· Serial ATA, RAID (další dva Serial ATA konektory jsou k dispozici díky řadiči Promise PCD 20378)
· 5.1-kanálovým zvukem VIA Vinil Audio 5.1 (AC'97)
· osm portů USB 2.0
· Gigabyte LAN, FireWire



Takto vypadá north-bridge po sejmutí chladiče. Ten je chlazen pouze pasivně, protože po integraci paměťového řadiče do procesoru přestal být příliš namáhán. Hlavní úlohou je tak momentálně obhospodařování AGP rozhraní (8x).



Pokud se vám zdá tento south-bridge povědomý, jste na správné adrese - můžete s ním setkat na současných deskách pro procesory Athlon XP.



Zde je socket 754 po odšroubování ohrádky, která stejně jako u nForce 3 Pro 150 slouží k přichycení chladiče. Na rozdíl od Intelu je ohrádka přichycena pouze dvojicí šroubků, to ale vynahrazuje zpevňující plast na zadní straně.



Výběr toho nejlepšího. USB 2.0 , IEEE 1394 , 5.1 zvuk včetně SPDIF, Gigabit Lan plus staré známé konektory COM, paralelní port a PS/2.


Přetaktování


Počítač Lynx bohužel dorazil až na poslední chvíli v pondělí odpoledne (tedy včera), nebyl proto dostatek času pro pokusy o "dobré" přetaktování. Zkusil jsem si jen chvíli se systémem pohrát, narazil jsem však na problém nemožnosti zvýšit napájení pro jádro na více než 1,55V. Nevím, jestli byl problém "mezi počítačem a židlí" nebo v počítači samotném, systém na FSB vyšší než 213MHz však z tohoto důvodu byl nestabilní a restartovával se.

Problém mohl spočívat i v BIOSu ve verzi 1.0. Každopádně se tímto budeme dále zabývat a brzy přineseme kompletní recenzi s použitím přetaktování s vodním chlazením.
reklama