reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axis M1144-L: noční hlídač

15.10.2012, Jan Vítek, recenze
Axis M1144-L: noční hlídač
Axis specializující se na dohledová řešení nám poslala IP kameru M1144-L, která nabídne snímání obrazu ve vysokém rozlišení, a to i v naprosté tmě díky IR přísvitu. Dále nám nabídne i napájení přes Ethernet, slot pro SD karty a další užitečné vlastnosti.
Kapitoly článku:

Instalace IP kamery


Při prvotní instalaci si kamera sama získá z DHCP serveru, takže ji v lokální síti snadno najdete sami, nebo s pomocí dodávané IP Utility. S tou najdete i kameru bez přidělené IP adresy a pak budete moci snadno přidělit pevnou IP. Stačí ji zadat v souvislosti se sériovým číslem kamery, které vyloučí mýlku, pak počkat půl minuty a kameru restartovat. Po svém opětovném zapnutí bude mít již novou IP adresu.





Tu stačí zadat do internetového prohlížeče, kde by nás měl nový kus ihned vyzvat k zadání hesla. Výchozí účet bude mít vždy jméno root a heslo už si vyberete sami. Pokud vás k tomu kamera nevyzve, pak nezbývá než ji resetovat do továrního nastavení. K tomu stačí podržet její zadní tlačítko ještě před jejím zapnutím a pak čekat, než se fialově rozsvítí prostřední kontrolka u ethernetového konektoru.





Pokud jste vše provedli správně, pak se po přihlášení objeví hlavní okno se živým obrazem z kamery a několika možnostmi. Můžeme si vybrat mezi Motion JPEG nebo H.264, pokud to prohlížeč a jeho výbava podporuje, můžeme měnit velikost obrazu a také si zachytit a uložit statický obraz.

Pak už můžeme přejít do nastavení (Setup) nebo se podívat na nápovědu (Help).


Nastavení IP kamery


Rozhraní této kamery je už od pohledu velmi jednoduché, ovšem přehledné a dobře se s ním pracuje. Že tu nejsou žádné omalovánky, to nás opravdu nemusí mrzet, ovšem reakce by mohly být přeci jen o něco rychlejší. Nicméně IP kameru stejně stačí jen prvotně nastavit a pak už se v jejím setupu moc šťourat nebudeme. Takže co tu máme?





Basic Setup nám nabídne pětici základních nastavení. Sem patří možnost tvorby uživatelských účtů s klasickým rozčleněním administrátor - operátor - pozorovatel + možnost povolit anonymní přístup. Zvláštní nastavení se týká PTZ, čili možnosti ovládání úhlu pohledu kamery, ale to se našeho případu netýká, protože Axis M11 nemají motorky.

Dále tu je záložka TCP/IP kde máme obvyklé možnosti nastavení sítě, ale také různých služeb - AXIS Internet Dynamic DNS Service, AVHS a také IPv6. Záložka Date & Time dovolí nastavit čas, časové pásmo, synchronizaci s NTP serverem a vše podobné a pak je tu Video Stream, na nějž se podíváme později a nakonec Focus. V této záložce můžeme nechat otevřít clonu na maximum, což zajistí co nejmenší hloubku ostrosti, abychom mohli kameru při instalaci opravdu přesně zaostřit.





Záložka Video Stream je také součástí skupiny Video a dovolí nám samozřejmě nastavit všechno možné kolem obrazu, čili formát, rozlišení, snímkovací frekvenci, natočení obrazu po 90° či jeho zrcadlové překlopení a také můžeme nastavit vložení textu s informací o čase, datu, atp.





Obraz můžeme logicky streamovat v různých podobách lišících se formátem, rozlišením, kvalitou komprese, snímkovací frekvencí, možností zapnutého či vypnutého textu a především v případě H.264 také bitrate. Snadno si tak můžeme nakonfigurovat a pojmenovat různé profily, které použijeme pro sledování obrazu na počítači, tabletu, mobilním telefonu, apod. Axis nám přitom již připravil čtyři profily vhodné pro různé účely.

Důležitá nastavení jsou v Camera Settings a jde o úpravu barev, jasu, ostrosti, kontrastu, vyvážení bílé, expozici s kompenzací protisvětla a nastavením priority (lepší obraz/vyšší snímkovací frekvence). Pak také můžeme nastavit, kdy a zda se mají zapnout IR diody a kamera přejít do nočního režimu. Záložka View Area umí pouze nastavit viditelnou plochu v obrazu (ten tedy můžeme "osekat") a změnit poměr stran. Nakonec tu máme dvě záložky s podobnými funkcemi - Overlay Image a Privacy Mask. Obě umožní překrýt obraz, ovšem jedna nějakým vlastním obrázkem či fotografií a druhá prostě začerní vybranou plochu.





Live View Config obsahuje pouze jednu záložku, a to Layout. Ta se stará o podobu webového rozhraní pro prohlížení obrazu kamery a také o různé funkce, které si můžeme nechat zobrazit, nebo je naopak schovat, abychom měli po ruce opravdu jen to, co opravdu potřebujeme.





Skupina Detectors nabídne jednak Camera Tampering, čili funkce pro odhalení manipulace s kamerou, mezi což patří také zakrytí nebo začernění objektivu. V takovém případě se zapne alarm. Pak je tu obvyklá Motion Detection, čili detekce pohybu, provedená klasickým způsobem. Uživatel si zvolí místo v obrazu, v němž bude kamera sledovat pohyb a pokud ten překročí určité nastavené meze aktivity, rovněž se spustí alarm. Zde je tedy třeba důkladně nastavit prahové hodnoty, aby alarm neprobudila třeba promenádující se myš.





V Events se můžeme postarat o různé události, pravidla, plánování, apod. Jednak tu je Action Rules, kde určíme, co se má stát třeba poté, co kamera zjistí pohyb. Akce pak může záviset na tom, kdy bude tento pohyb zjištěn a pak tu jsou i další podmínky, čili může záležet i na tom, zda kamera obdrží i alarm z externího vstupu. Pak je třeba zvolit následnou akci, jako například odeslání signálu na výstupní port, zapnutí/vypnutí IR LED a samozřejmě také započnutí záznamu a jeho odeslání pomocí FTP, HTTP, sdíleného úložiště či e-mailu.

Záložka Recipients pak umí konfigurovat právě místa určení pro odeslání dat. Pak si můžeme ve Schedules upravit a nastavit nové časové plány, které se dají využít jinde a nakonec seznam pro opakování událostí - Recurrences.





Recordings umožní si v záložce List prohlédnout jednotlivé záznamy a seřadit si je podle času, události, úložiště, apod. Tyto záznamy bude kamera tvořit automaticky podle svého nastavení (třeba po spuštění alarmu), nebo můžeme jednoduše zapnout neustálý záznam, k čemuž se bude hodit především SD karta.





A nakonec tu máme System Options, tedy snůšku všeho možného nastavení, z čehož jsme leccos už mohli vidět dříve. Jedná se o zabezpečení (uživatelské účty), sítě, protokoly, úložiště (možnost formátování SD karty a nastavení přístupu ke sdílenému adresáři), I/O rozhraní, údržba (reset, restart, apod.), podpora, prohlížení logů s událostmi a pak tu máme i možnost programovat skripty nebo do paměti kamery uploadovat libovolná data a využít ji jako jednoduchý síťový disk.





Všechny záložky mají ve svém pravém horním rohu otazník, který nám ihned otevře okno s užitečnou nápovědou. Ta je pochopitelně stejně jako celé rozhraní v angličtině, přičemž tu nikde není možnost přepnutí do jiného jazyka.
reklama