reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ GW2750HM: 27" pro milovníky filmů

22.8.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ GW2750HM: 27" pro milovníky filmů
Nedávno jsme testovali slušný monitor BenQ GW2450HM. Dnes se podíváme na jeho většího bratříčka s úhlopříčkou 27". Má v sobě také AMVA panel a slibuje rychlou odezvu. Ideální model pro filmy?

Pozorovací úhly


Věčný souboj IPS a VA. Jsou zde stále dva tábory. Jeden říká, že IPS je to nejlepší a efekt IPS glow jim tak nějak nevadí. Druhý tábor zase říká, že IPS glow je otřesné a raději si vezmou VA panel s tím, že se barvy trošku degradují při pohledu z boku. Osobně mám trošku raději IPS, ale je to hlavně z důvodu větší stálosti barev. IPS glow mi ale vadí.

V porovnání s 24" variantou jsou na tom pozorovací úhly naprosto stejně. Těžko najdete rozdíl. Hodně jim pomáhá vysoký kontrast, který i z pohledu ze strany poskytuje slušný výsledek.


BenQ GW2750HM - pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Výrobce slibuje kontrast 5000:1, což je na technologii AMVA docela běžná hodnota. Při měření se sice zcela nepotvrdila takto vysoká hodnota, ale stále se nacházíme ve zcela jiných dimenzích, než je tomu u e-IPS panelů a vlastně i u IPS obecně. Jeho kolísavost je trošku vyšší, než bychom si přáli, ale stále i nejnižší kontrast je téměř pětinásobný oproti průměrnému jasu u IPS monitorů.


BenQ GW2750HM - kontrast při maximální jasu


BenQ GW2750HM - kontrast při jasu 120cd/m2


Při nastavení jasu na 120 cd/m2 se kontrast (měřený) sníží o cca 300:1. Je to však dáno hlavně citlivostí sondy, která v tmavých tónech již neukazuje zkrátka na tolik desetinných míst. Proto uvažujme spíš horní tabulku jako směrodatnou.


Průběh jasu


Regulace jasu musíte provádět přes OSD menu. Nelze na něj vytvořit zkratku jen například pomocí šipek. To s kombinací neuvěřitelně pomalého menu dělá z regulace pravidelný test trpělivosti. Celkově je celý jas posazen trošku výš, než je ve specifikacích. Tam se uvádí jas 300 cd/m2, maximální je však téměř 360 a minimální pak 107. Kdyby byl jas o těch 60 menší (celkově), tak by výrobce udělal radost grafikům a běžným kancelářským "krysám", ale pro hráče a pro ty, co rádi sledují filmy, je vyšší jas naopak výhodou. Je to však na vás, jaký jas preferujete.


BenQ GW2750HM - průběh jasu


Stabilita jasu


Podsvícení je realizováno pomocí LED, a tak ani náběh jasu není pozorovatelný. Ihned po zapnutí můžete provozovat monitor na plné obrátky.


Podsvícení


U 27" monitorů je podsvícení vždy trošku problém. Rozvést světlo z boků monitoru je docela obtížné a vyrábět celoplošně podsvícený monitor je zase nákladné. BenQ si s podsvícením však docela poradil. No BenQ, spíše výrobce panelu, ale to je věc jiná. Podsvícení je už od pohledu v dolní části obrazu lehce intenzivnější (to, jak vnímá lidské oko podsvícení je uvedeno v grafech na konci této kapitoly). V horní části je propad o téměř 20%. Pro někoho to může být hodně, ale nejde o grafický monitor a ve výsledku musím podsvícení pochválit. Je výrazně lepší než u modelu GW2450HM, a pokud by byla nasazena technologie podobná DUE (pro vyrovnán podsvícení), tak by jistě byl monitor téměř dokonalý.


BenQ GW2750HM - podsvícení 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení 2D graf


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ GW2750HM - rozložení jasu v procentech


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Ještě se podíváme na to, jak podsvícení zaznamenává lidské oko. Zde je situace ještě o něco lepší. Musím potvrdit, že jak je na grafu znázorněn propad, tak přesně tomu odpovídá i podsvícení při zobrazení bílé barvy.


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama