reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ GW2750HM: 27" pro milovníky filmů

22.8.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ GW2750HM: 27" pro milovníky filmů
Nedávno jsme testovali slušný monitor BenQ GW2450HM. Dnes se podíváme na jeho většího bratříčka s úhlopříčkou 27". Má v sobě také AMVA panel a slibuje rychlou odezvu. Ideální model pro filmy?

Monitor BenQ GW2750HM: celkové hodnocení


Firma BenQ vsází u svých monitorů na technologii AMVA, která je v dnešní době jako svěží vítr do e-IPS plachet. Jsem velmi rád, že se najdou výrobci, kteří se nenechali zatím zlákat vidinou e-IPS, a tím poskytují nám, zákazníkům větší rozmach ve výběru monitoru. Navíc tento 27" je zcela ideální pro sledování filmů. I kdyby se jakýkoli e-IPS monitor rozkrájel, tak by nikdy nepodal ve filmech tak dobré výsledky. Vysoký kontrast a rychlá odezva. To jsou zkrátka hodnoty, které e-IPS monitorům zkrátka moc nejdou. Hlavně jde tedy o kontrast a podání černé barvy.

Hledáte-li tedy monitor primárně pro hraní her a sledování filmů, tak je tento téměř ideální. Slůvko téměř je zde však docela podstatné. Nesmíte být totiž náchylní na barevné podání. To zkrátka bez kalibrace není až tak dobré. Na druhou stranu výrazně lepší než takový první Samsung panel s PLS obrazovkou.

Dalším neduhem může být horší ergonomie, která nemusí být pro náročnějšího uživatele dostatečná. Běžnému uživateli však bude dostačovat, protože je při horní hrana, díky větší velikosti, docela vysoko a obvykle nepotřebuje monitor dalšího zdvihu.

V barvách je monitor pouze průměrný. Nebýt však nepřesného gamutu sRGB, tak by byl nadprůměrný. Bohužel onen gamut se přehlédnout nedá.


BenQ GW2750HM - základní pohled


Ve výsledku je monitor lehce nadprůměrný. Menší varianta byla lehce (ale opravdu jen lehce) podprůměrná. Hodně se na lepších výsledcích podepsalo lepší podsvícení (ač je to paradox) a i lehce lepší barevné podání. K barevnému podání však jedním dechem dodávám upozornění na nepřesný sRGB gamut.


BenQ GW2750HM - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Sledování videa a hraní her.
2) Toho, kdo má rád větší písmo (bez změny DPI v operačním systému).

Asi je jasné, že dnešní monitor bude vhodný pro hraní her a sledování filmů. Těžko si někdo pořídí 27" monitor s rozlišením pouze 1920x1080 na grafickou práci. Zde již nějaký ten čas vládnou monitory s rozlišením 2560x1440, popř. 2560x1600 (30"). Pro sledování filmů je však více než vhodný.

 

Plusy


+ Rychlá odezva
+ Velmi dobré podsvícení
+ Dobré pozorovací úhly
+ Vysoký kontrast
+ Regulace AMA
 
 

Minusy


- Nepřesný sRGB gamut
- Slabší ergonomie (ale vzhledem k velikosti dostatečná)
- Kontrast je o cca 1200 nižší než udávaný (ale stále velmi vysoký)
- Oproti IPS jsou pozorovací úhly v barvách lehce horší
 
 
Cena v době testování: cca 6.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru BenQ GW2750HM děkujeme BenQ.
Jak hodnotíte monitor BenQ GW2750HM?
V anketě šlo hlasovat od 22.8.2012 do 13.8.2013. Počet hlasujících: 10
Výborný40 %
Průměrný50 %
Špatný10 %
reklama