reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ Joybook A52E ...levněji to nepůjde?

22.10.2007, Josef Brož, recenze
BenQ Joybook A52E ...levněji to nepůjde?
Lze pořídit nový notebook do 10 000,- Kč? Společnost BenQ se této magické hranici přiblížila svým modelem Joybook A52E. Nízká cena nového notebooku však byla vykoupena mnoha kompromisy. Notebook postavený na procesoru Intel Celeron M440 disponuje pouze 512 MB paměti a integrovaným grafickým jádrem.
Návrháři BenQ si kvůli zachování nízkých nákladů nemohli příliš vyskakovat, přesto však odvedli relativně dobrou práci. Design notebooků řady BenQ Joybook A52E se vyznačuje zajímavou kombinací ostrých a oblých hran. Vnější uspořádání notebooku je poměrně ergonomické a po stránce vzhledu rozhodně neurazí. Základnu notebooku tvoří světle černý plast s mírným nádechem do zelena. Poměrně vkusným designovým prvkem je kovové logo BenQ zapuštěné do těla displeje.


BenQ A52E

Notebook na první pohled působí pevným a robustním dojmem. Jeho rozměry odpovídají standardnímu 15" notebooku. Šířka Joybooku mírně přesahuje 36 cm, délka cca 26 cm a výška základny se pohybuje od 2 do 3,5 cm. Poněkud problematické jsou plasty, respektive jejich povrchová úprava. Vnější strana displeje je hladká a matně lesklá, takže na povrchu notebooku je vidět každý škrábanec, nemluvě o mastných otiscích prstů. Kryt panelu lze i mírným tlakem snadno prohnout.


BenQ A52E

Plast použitý na vnější straně panelu barevně odpovídá základně. Přes určitou měkkost a pružnost plastů kolem displeje jsou veškeré spoje dobře slícovány. Pojistka pro otevření panelu se tradičně nachází na víku panelu displeje.


Klávesnice a Touchpad


Základna notebooku je vyvedena ve světle černé barvě. Klávesnice je zapuštěna mírně pod povrchem základny. Popisky kláves jsou bílé, tlačítko Fn se nachází napravo od Ctrl. Rozložení kláves bylo vyřešeno poněkud netradičně. Klávesy Insert, PrintScr a Pause tvoří jednu řadu s funkčními klávesami F1-F12. Tlačítka Home, PgUp/Dn, End jsou zcela v pravo. Zajímavostí je samostatná klávesa NumLock v pravém rohu klávesnice. Velmi neprakticky působí umístění klávesy Del . Ta se nachází v prostoru, kde uživatel běžně očekává pravý Ctrl. Poněkud nepraktický je i dvouřádkový, ale velmi úzký Enter.


Klávesnice BenQ Joybook A52E

Touchpad notebooku je zcela standardní. Jeho aktivní plocha se nachází mírně pod úrovní povrchu základny. Tlačítka "myši" jsou umělohmotná s rádoby "kovovou" povrchovou úpravou. Práce s touchpadem je pohodlná a přesná, stisk tlačítek nevyžaduje žádnou zvláštní námahu. Kontrolky signalizující provoz notebooku jsou umístěny na přední hraně základny pod touchpadem.


Touchpad BenQ Joybook A52E
reklama