reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ RL2240H: jablečný design

12.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ RL2240H: jablečný design
Firma BenQ nedávno přišla s monitorem, který je určený pro hry RTS. Jeho design se nechal inspirovat jistou "ovocnářskou" firmou, a je tak použit bílý lesklý plast. Podívejme se, jak si vede v našich testech.

Bílý plast, kam se podíváš


BenQ přišel v poslední době na trh s ne zcela tradičně pojatým monitorem. Hlavní devízou je bílý plast, který se obvykle vyskytuje u jedné "ovocnářské" firmy, co nechává své sladké plody před prodejem trochu nakousnout. Inspirace firmy BenQ u této společnosti je více než zřejmá. Lesklý, sněhově bílý plast a lehce zakulacené rohy. To jsou zkrátka jasné indicie. Není však všechno zlato, co se třpytí, nebo snad ano?




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Při základním pohledu si můžete všimnout mnoha základních vlastností. Za prvé: Stojan nemá žádný zdvih ani pivot, ale pouze náklon. Za druhé: Rámeček je docela široký a je zde cítit snaha o co největší využití bílého plastu. A nakonec za třetí: Tlačítka jsou umístěna na pravé straně a nejsou dotyková, ale klasická mikrospínačová.

Design jako takový se myslím docela povedl, a stejně tak i technické zpracování. Plasty při sobě dobře drží a nevržou. Při rozbalování asi budete mít pocit, že je monitor hodně lehký a zvládnete s ním manipulovat pohodlně i jednou rukou, ale to ani ničemu nevadí. Snad jen při naklápění monitoru je třeba přidržet stojan druhou rukou.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu je jasné, že jde o dnes standardní 22" monitor s poměrem stran 16:9. Rozlišení je na dnešní dobu také již standardní: 1920x1080, ale vzhledem k úhlopříčce je velikost pixelů slušně jemná.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Náklon patří k lehkému podprůměru - 5° vpřed a 20° vzad, a již víte, že zde není žádný zdvih ani pivot. Musíme se tedy spokojit se základní ergonomií a pokud měříte kolem 180 cm, tak si budete muset monitor i trošku podložit abyste nekoukali moc dolů.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka, která jsou umístěna na pravé hraně monitoru, jsou vyrobena také z bílého plastu, a tak nejsou zcela ve tmě vidět. Naštěstí se po stisku libovolného tlačítka v OSD zobrazí jejich popis a hned máte tedy přehled, kde se jaké tlačítko nachází.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana monitoru poskytuje již tradiční pohled. Netradiční je snad jen vrchní hrana s otvory pro odvětrání, které jsou rozmístěny náhodně a mají různou velikost. Tento designový prvek plní účel a je i pěkný. Samozřejmě záleží na vás, zda s tím souhlasíte, či ne.




Konektory


Jako obrazové vstupy zde slouží DVI, D-Sub a HDMI. Nechybí zde ani výstup pro sluchátka, který je funkční v případě použití HDMI konektoru, a HDMI Audio. To si samozřejmě musíte povolit v ovladači grafické karty.

Dodávané příslušenství:
  • D-Sub kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Docela zajímavý je fakt, že je přibalen pouze D-Sub kabel. V dnešní době používá analogové propojení asi málokdo, a pokud má BenQ v popisu tohoto produktu slogan "Gaming is in the Details", tak přibalení pouze D-Sub kabelu opravdu nechápu.

BenQ RL2240H
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
22" (16:9)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1 000:1 (12 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6-bit + FRC
Rozteč bodů
0,248 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
D-Sub, DVI, HDMI
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
3,2 kg
Norma TCO
-
Pivot
NE
Spotřeba
30 W max
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
-

Specifikace nejsou ničím překvapivé a snad jen hodnota dynamického kontrastu 12 000 000:1 není až tak obvyklá. Ostatní je již velmi standardní.
reklama