reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ RL2240H: jablečný design

12.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ RL2240H: jablečný design
Firma BenQ nedávno přišla s monitorem, který je určený pro hry RTS. Jeho design se nechal inspirovat jistou "ovocnářskou" firmou, a je tak použit bílý lesklý plast. Podívejme se, jak si vede v našich testech.

Pozorovací úhly


Technologie TN má ty nejhorší pozorovací úhly ze všech současných technologií LCD. To však moc dobře všichni víme, a tak se není čemu divit, že i tento monitor má pouze ty základní pozorovací úhly.





Při pohledu zespodu jsou barvy výrazně degradovány a dochází i částečné inverzi. Zkrátka standardní TN technologie.


Kontrast


Výrobce uvádí dynamický kontrast 12 000 000:1, což je velmi vysoká hodnota. Jak na tom však je ten klasický kontrast, který je pro monitor výrazně důležitější? Výrobce udává hodnotu 1 000:1. Realita je jako obvykle trošku nižší, a to 853:1, což je o cca 150:1 nižší, ale oproti některým monitorům jde stále o velmi dobrý výsledek. TN však dokáže kontrast rozhodně ještě o kousek lepší.


Rozložení kontrastu


Trochu problematičtější je samotné rozložení kontrastu. Je zde jasné a zřetelné písmeno "X", tedy na diagonálách je kontrast nejvyšší, a naopak ve středu u krajů je kontrast výrazně nižší. Je to dáno hlavně celkovými průsvity v těchto místech. Minimální kontrast 641:1 však není až tak nízký, jak by se mohlo zdát.





Průběh jasu


Výrobce uvádí jas 250 cd/m2. Maximální naměřený jas je 259 cd/m2, což je prakticky ideální hodnota. Výrobce tedy slovo dodržel. Naopak minimální jas je 77 cd/m2 (ten se obvykle u levných monitorů neuvádí) patří k průměru. V noci sice nebude monitor vysloveně oslňovat, ale noční tvorové by jistě rádi hodnotu kolem 50 cd/m2. Samotná regulace je zcela lineární, nikde se nezadrhne a monitor má vše pod kontrolou.





Stabilita jasu


Výrobce obdařil panel W-LED podsvícením, které je dnes docela běžné, a tím se vyhnul i problémům s náběhem podsvícení. Ihned po zapnutí lze tedy monitor provozovat v plné kráse.


Podsvícení


Při měření podsvícení jsem byl docela překvapen, že kvalita rozhodně není špatná. U levných monitorů obvykle očekávám různé propady podsvícení u krajů apod. S drobným úbytkem jasu na kraji monitoru se sice musíme smířit, ale opticky to rozhodně není tolik znatelné. Naopak horší je prosvítání u středních krajových částí.








Rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD




Rozložení jasu při zkalibrovaném monitoru na 120cd/m2







V pravém dolním rohu naleznete hodnotu 77%. Jas v tomto místě tedy padá o celých 23%. To však u levných monitorů představuje docela slušný výsledek. Nepohybujeme se v highendu, to je třeba si uvědomit.
reklama