reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ T261W - větší než ostatní

11.8.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ T261W - větší než ostatní
Sháníte monitor převážně na sledování filmů a hraní her? Zdá se vám úhlopříčka 24" málo a naopak 30" modely jsou příliš drahé? Možná právě 26" model BenQ T261W může být pro vás horkým kandidátem. Podívejme se na něj podrobněji.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (128 x 960)


Zde jsem byl velmi nemile překvapen. Jakmile jsem do monitoru "naládoval" rozlišení 1024x768, tak se objevila hláška "Mode not supported". Stejně tak rozlišení: 800x600, 1024x768 a 1152x864. Takže jediné rozumné rozlišení zůstalo 1280x960 (1280x1024 má moc jiný poměr stran, ale monitor jej zvládá). Něco takového jsem opravdu nečekal. Samozřejmě je tu možnost nechat grafickou kartu interpolovat obraz do nativního formátu a rozlišení, ale je to softwarové řešení a to může selhat. Navíc například grafické karty ATI/AMD s tím občas mají problém.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

Na ikonce je již velmi dobře vidět deformace obrazu (není zachován poměr stran). Písmenka jsou však celkem dobře čitelná a stejně tlustá. Interpolaci bych přirovnal až k věhlasnému Samsungu.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

Pro doplnění i nějaká ta praktická ukázka v podobě hry Half-Life 2. Morový sloup má lehce rozmazaný okraj a písmenka jsou méně ostrá. Jinak je vše v pořádku.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic, a tak se nemusíte bát snížení gamutu a špatného barevného podání při nižších hodnotách. Frekvence blikání je lehce nadprůměrných 242 Hz, o oči se bát nemusíte.




Spotřeba


Trochu jsem se bál spotřeby, která u takto velkého panelu může být celkem problém. Naštěstí téměř 64 W není nic kritického a přežije to leckterá domácnost. Představte si, kolik by měl CRT monitor o této úhlopříčce a jasu, 200 W? Největším překvapením byla však minimální spotřeba 18,8 W při nulovém jasu. Pokud často pracujete v noci, monitor ušetří spoustu energie. Skvělé!
reklama