reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2410T: parťák do akce?

24.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ XL2410T: parťák do akce?
Náruživí FPS hráči vědí, že každá sekunda se počítá a zpomalený obraz z vás dělá bezmocný terč. Vztekání a mlácení klávesnicí o obrazovku by však mohlo být ukončeno monitorem BenQ XL2410T. Ten by měl přinést bleskovou odezvu a mnoho dalších vylepšení.

Pozorovací úhly


Přítomnost TN panelu již od počátku vzbuzovala obavy ohledně pozorovacích úhlů. To se záhy i potvrdilo a především vertikální úhly byly velmi špatné. Komentované video vám situaci přiblíží o něco více.

Omlouvám se za drobné přeřeknutí ve videu, model nese označení XL2410T, nikoliv XL24T



Kontrast


U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 100 %. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


Opět ukázkový průběh jasu, který je dílem především LED podsvícení, které se jistě v dohledné době stane naprostým standardem napříč celým spektrem monitorů.



Z grafu je také vidět další velmi důležitý parametr, který Vám skoro žádný výrobce v propagačních letácích nesdělí. Noční "lovci" jistě tuší, že mluvím o minimální hodnotě jasu. U tohoto modelu se hodnota jasu zastavila na 93 cd/m2, což je na noční práci či online hraní vcelku vysoká hodnota.


Stabilita jasu


Nástup podsvícení je prakticky okamžitý a je vidět, že diody se „probouzejí“ k životu výrazně rychleji než CCFL lampy. Další zajímavostí, kterou lze vyčíst z grafu, je postupný pád intenzity podsvícení. V počátku tedy elektronika vpouští do diod větší napětí.



Podsvícení


Získat na jakémkoliv monitoru rovnoměrné podsvícení je finančně velmi náročné, a tak nelze očekávat, že budete mít naprosto homogenní rozptyl světla u modelů pod 15 000 Kč. BenQ XL2410T si bohužel také na rovnoměrně podsvícené plochy nepotrpí. Vše je zřetelně vidět z následujících grafů.









reklama