reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2410T: parťák do akce?

24.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ XL2410T: parťák do akce?
Náruživí FPS hráči vědí, že každá sekunda se počítá a zpomalený obraz z vás dělá bezmocný terč. Vztekání a mlácení klávesnicí o obrazovku by však mohlo být ukončeno monitorem BenQ XL2410T. Ten by měl přinést bleskovou odezvu a mnoho dalších vylepšení.

Odchylka dE a barevný gamut


Monitor BenQ XL2410T nabízí v základu hned několik profilů, kterými bychom si měli usnadnit různorodé herní či pracovní činnosti. Pro lepší orientaci jsem tak při každém provedl měření pomocí kolorimetrické sondy.

Prvním a základním profilem je režim FPS. Ten po stránce odezvy „vymačkává“ z monitoru maximum, avšak barevné podání je na tom o mnoho hůře. Gamma je nastavena pouze na 1.8, teplota barev vyskočila na vysokých 9222 Kelvin a dobře na tom není ani hodnota jasu. O odchylce dE nemluvě.




Profil
Bílá
Spotřeba
FPS
193 cd/m2
31,1 W

V režimu Standard se k ideálu přibližujeme jak Gamma hodnotou, tak teplotou barev. Naopak přestřelená je hodnota jasu, a to o celých 84 %. V odchylce dE jsme si však výrazně polepšili, nicméně stále to není ono.




Profil
Bílá
Spotřeba
Standard
221 cd/m2
31,0 W

Následují profily Uživ. hra 1 a Uživ. hra 2, které jsou v reálném prostředí naprosto nepoužitelné. Veškeré hodnoty jsou mílovými kroky vzdálené od ideálních a asi nejvíce je to patrné na podání barev.




Profil
Bílá
Spotřeba
Hra 1
230 cd/m2
31,0 W




Profil
Bílá
Spotřeba
Hra 2
230 cd/m2
30,6 W

Přepínám na profil Film, který by měl vylepšit sledování videa. Měření však prokázalo zcela opačné výsledky a veškeré měřené hodnoty jsou daleko od těch ideálních. Maximální odchylku barev snad netřeba komentovat.



Profil
Bílá
Spotřeba
Film
213 cd/m2
30,8 W

Fotografům určený profil Foto se také příliš nepředvedl. Jedinou správně nastavenou hodnotou je Gamma, avšak i zde by monitor zasloužil korekci.




Profil
Bílá
Spotřeba
Foto
227 cd/m2
30,7 W

Režim sRGB nabízí v porovnání s předchozími profily vcelku vyrovnané parametry. Škoda jen zvýšeného jasu a špatně zobrazených šedivých odstínů.




Profil
Bílá
Spotřeba
sRGB
193 cd/m2
28,7 W

Úsporný režim Eko prokázal jako již minule prakticky nejlepší parametry ze všech továrních profilů. Odchylka do 10 % je ještě snesitelná a podání barev také není špatné.




Profil
Bílá
Spotřeba
Eco
109,2 cd/m2
22,4 W

Kalibrace monitoru byla jako vždy sázkou na jistotu a výsledky jsou výrazně lepší než většina továrních profilů. Pouze odchylka barev je mírně pokažena hodnotou modré barvy. Na druhou stranu se díváme na výsledky TN panelu, takže mu tento nedostatek můžeme odpustit.




Profil
Bílá
Spotřeba
Kalibrace
120,0 cd/m2
30,7 W

K dosažení těchto výsledků bylo nutné nejdříve nastavit u monitoru jas na 100 % a kontrast na hodnotu 45 %. Stáhnout si můžete ICC profil, avšak musím upozornit, že v případě jiného monitoru může způsobit stejný „guláš“ jako režim Foto či Hra 1(2) u tohoto monitoru.


Nejméně a nejvíce podsvícené místo


Nově se také zaměříme na test barevného podání v nejvíce a nejméně podsvíceném místě monitoru. Právě množství světla, které zvládne dorazit až do vzdálených pixelů, by mohlo ovlivnit barevné spektrum.


Nejméně podsvícené pixely


Nejvíce podsvícené pixely

Z kalibračních výsledků (měřeno při režimu Standard, jas 100%, kontrast 100%) je vidět, že obě místa se příliš neliší. Barevná odchylka se liší dokonce jen v řádu desetin. O něco větší rozdíl je znatelný v teplotě. Uvidíme, jak si povedou monitory v následujících recenzích.


reklama