reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezpečnostní kamerový systém od Logitechu

12.1.2009, Jan Vítek, recenze
Bezpečnostní kamerový systém od Logitechu
Představíme si bezpečnostní kamerový systém od Logitechu - Indoor Video Security Master System a Outdoor Add-On Security Camera. Jedním článkem tak pokryjeme téma sledování vnitřních i vnějších prostor s komunikací přes normální rozvody elektřiny.

Hlavní okno - živý obraz


Pokud jste již s nějakým obslužným systémem pro IP kamery pracovali, pak nás tento rozhodně nepřekvapí a ihned se v něm zorientujeme. Systém se skládá ze dvou hlavních oken - jedno pro online sledování obrazu a druhý pro přehrávání záznamů. Mezi těmito módy si můžeme přepínat jednoduše pomocí velkého kulatého zeleného tlačítka. Podívejme se ale nejdříve na sledování živého obrazu.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní okno má bohužel pevnou velikost, ale to trochu nahrazuje možnostím přepnou do fullscreen režimu, kde se však ukáže pouze obraz jednotlivých kamer. Systém podporuje připojení až šesti kamer, pro což je také uzpůsobeno rozložení obrazu, a to se nastavuje v pravé horní části, kde jsou na výběr tři konfigurace. Dobré je, že můžeme přímo v hlavním poli s obrazy kamer myší jednoduše měnit jejich rozložení.

Pod těmito tlačítky máme další kulatá. O zeleném jsme se již zmiňoval a pak je zde setup pro nastavení systému (o tom později) a WiLife, jež nám otevře v prohlížeči stránku www.wilife.com.



Dále to jsou zasílaná upozornění na jeden či několik mailových účtů, ale zde již narazíme na problém - existuje verze WiLife Free, jež je zdarma dodávána ke kamerám, ale také placená WiLife Platinum (80 USD za rok) a ta nám otevře více možností aplikace WiLife a společně s tím nabídne i online úložný prostor pro naše videa.

Za toto si Logitech zrovna pochvalu nezaslouží, protože až verze Platinum nám zajistí, abychom mohli využívat funkce digitálního zoomování obrazu, nahrávání obrazu při nezachyceném pohybu (pro místa, kde se neustálý pohyb předpokládá) a další čistě programové možnosti, které jsou u ovládacích softwarů jiných společností samozřejmostí. Toto lze do jisté míry považovat za menší vydírání ze strany Logitechu. Nevidím důvod, proč by měl někdo platit za rok minimálně 80 dolarů, aby mu byly dodatečné funkce softwaru zpřístupněny. U online funkcí je platba za nějaké období naopak pochopitelná. Všechny výhody verze Platinum jsou zde:
  • Scheduled Alerts
  • No-Motion Detected Alerts
  • Desktop Notifications
  • Password System Lock
  • Digital Pan-Tilt-Zoom
  • Online Connection Monitoring
  • Online Video Storage for your select important video
  • Online Camera Management
  • Online Search and Playback
  • Online Video Sharing

A ještě co se týče online úložného prostoru, pak v základním balíčku za 80 dolarů je k dispozici celých 50 MB, což by bylo velkorysé tak před 10 lety. Za další příplatky si můžeme vyhradit více, ale zde je Logitech nenasytný - posuďte sami.



Co nám tedy poskytovatelé e-mailových schránek dnes nabízí zdarma, za to si Logitech nechá řádně zaplatit. Zde bude něco špatně, ale pokračujme.



V obrazovce plánování událostí je tedy možné pro přesná časová rozmezí nastavit základní záležitosti - buď donutit kamery, aby nepřetržitě nahrávaly, nebo naopak nahrávání i s upozorněními nuceně vypnout. Ostatní funkce jsou v základní verzi znepřístupněny. V základní obrazovce bychom si pak mohli ovládat digitální zoom kamer, kdyby nám to bylo umožněno a pak je v pravém sloupci již jen informace o datumu a času v digitální i analogové podobě.

Popis základního okna zakončíme krátkou informací o dolní liště, jež je zbytečně tlustá, ač na ní téměř nic není. Pouze zde jsou tlačítka pro vypnutí připojení k jednotlivým kamerám.


Hlavní okno - prohlížení záznamů


Zeleným tlačítkem se tedy jednoduše přepneme do okna s videozáznamy, kde se již připomene spodní lišta, která viditelně není tak tlustá pro nic za nic. Máme na ní totiž časovou osu a na ní u každé z šesti možných kamer modře označení záznamy. Červená svislá čára pak označuje momentální pozici a nad žlutými označeními kamer je měřítko upravující rozsah časového období, abychom se mohli v záznamech dobře pohybovat a orientovat.


- klikněte pro zvětšení -

Napravo vedle časové osy máme ovládání videí a pak zde nesmí chybět kalendář pro přepínání mezi dny. To je z tohoto okna vše. V tomto bodě jsem již ale narazil na jeden problém. Obraz okna se totiž občas špatně překresluje, takže se například nezobrazí celé okno s nastavením, ale to se nestává příliš často.


Nastavení WiLife Command Center


Modré tlačítko SETUP nám otevře cestu k nastavení ovládacího centra a v otevtřeném okně máme celkem pět záložek. První z nich je Camera, což mluví samo za sebe.



Můžeme si zde pojmenovat kameru (hodí se k rychlé orientaci), dále barvu a pozici popisovacího textu v obrazu a následuje již nastavení samotného obrazu - jas, kontrast, převrácení, rozlišení, obnovovací frekvence, bitrate (400, 600, 800 kbps) a nakonec si můžeme povypínat LED na kameře nebo ji rovnou ze systému odebrat.



Záložka Recording umožňuje nastavit citlivost detekce pohybu, jednotlivé zóny a pak také naplánovat různé akce, což jsme již zkoumali a také se podívat na využití prostoru na pevném disku.



Alerts je třetí položka a z ní se dostaneme pouze opět k plánování úloh a k nastavení e-mailového účtu pro zasílání upozorňujících zpráv. Zbylé dvě položky jsou bohužel předmětem verze Platinum, takže se na ně můžeme pouze smutně podívat a jít dále.



V záložce Online se spravuje účet na webu wilife.com, jenž potřebujeme k tomu, abychom si vůbec mohli objednat platinovou verzi. Zde je úžasné, že před registrací Logitech všude hovoří o výhodách, jež dostaneme po registraci, a ty nám umožní stažení verze Platinum, ale o poplatcích nepadne ani slovo, takže prostou registrací téměř žádné výhody nezískáme.

Píšu téměř, protože tu přeci jen něco je. Na stránkách se po přihlášení můžete i se základním účtem podívat na streamované video vašich připojených kamer. Prostě se přihlásíte odkudkoliv a streamované video je k dispozici - nastavovat není třeba nic, pouze je streamované video omezené na 3 minuty (po opětovném připojení ke kameře se limit opět obnoví) a zpoždění oproti realitě činí asi půl minuty. Video lze sledovat snadno v podstatě odkudkoliv; osobně bylo vyzkoušeno spojení ČR - Irsko.

K nastavení je na záložce Online poté již jen UPnP router a porty k posílání videí.



Poslední záložkou je Advanced dovolující nalezení kamer, nastavení hesla k přístupu k nim, volby pro spuštění aplikace (spustit s počítačem a minimalizovaně/normálně/maximalizovaně), nastavení jazyka (anglicky, německy, francouzsky, portugalsky, španělsky + české regionální nastavení) a pak tu je ověření, že máme nejnovější software a firmware.



Jako poslední na této záložce jsou tlačítka se systémovými informacemi o PC a především diagnostika kamerového systému (viz nahoře). Tady se dozvíme řadu užitečných informací včetně testu propustnosti k jednotlivým kamerám, IP adresy kamer a přehled všemožných nastavení.
reklama