reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezpečnostní kamerový systém od Logitechu

12.1.2009, Jan Vítek, recenze
Bezpečnostní kamerový systém od Logitechu
Představíme si bezpečnostní kamerový systém od Logitechu - Indoor Video Security Master System a Outdoor Add-On Security Camera. Jedním článkem tak pokryjeme téma sledování vnitřních i vnějších prostor s komunikací přes normální rozvody elektřiny.
Nyní jsme tedy již nasbírali dostatek informací, abychom mohli tyto produkty ohodnotit. Nejdříve z hlediska provedení jde o kvalitně zpracované produkty s dobrými možnostmi montáže a dostatečně dlouhými kabely. Zde bych viděl pouze dva potenciální problémy. Venkovní kamera je celá plastová, takže nešetrnému zacházení příliš dlouho odolávat nebude a potom adaptér vnitřní kamery může svým ventilátorkem rušit.



Pak je zde funkčnost kamer, jež je dobrá. I na delší vzdálenost není s komunikací přes elektrické rozvody problém, nic není nutné složitě nastavovat, pouze přijdeme k zásuvce, kameru zapojíme a software si ji ihned najde. Snímání kamer by pak mohlo být ostřejší, ale je třeba si také uvědomit, že nejde o kamery na filmování, ale bezpečnostní kamery. Tuto funkci dokáží obě plnit dobře.



Nejvíce mě zklamal dodávaný software, ovšem ne svým zpracováním, ale tím, že Logitech i některé funkce, jež jsou u ostatních firem samozřejmostí, podmiňuje pořízením prémiového účtu. S ním dostaneme sice i jiné výhody, avšak osobně nevím, proč bych měl platit 80 dolarů ročně za to, abych mohl využívat digitální zoom. Na druhou stranu, zcela zdarma po registraci dostaneme možnost, jak se jednoduše odkudkoliv na domácí kamery připojit, přičemž nic nemusíme ani v aplikaci ani na domácím routeru nastavovat.

V důsledku tedy jde o zajímavý systém, jenž má ovšem jeden velký problém, a sice to, že dnes existují snadno dostupné IP kamery s rozhraním Wi-Fi, i když ty na druhou stranu mohou mít problémy s překážkami (zdi, apod). Wi-Fi kamery nepotřebují žádné dráty pro datové spojení, a tak největší výhoda testovaného produktu není až tak podstatná. Navíc je oproti klasickým IP kamerám nutné mít neustále zapnutý počítač, nebo si vyhradit zvláštní server, i když standard HomePlug umožňuje spolupráci i s jinými zařízeními, které by mohly přemostit spojení do sítě Ethernet přímo (otázkou je však potřebný SW). IP kamery přitom dokáží pracovat pouze samy o sobě a modely vybavené paměťovými sloty dokáží i zaznamenávat obraz bez použití serveru či speciálního NAS boxu.


Orientační ceny:

Logitech Indoor Video Security Master System - 7 000 Kč s DPH (záruka 24 měsíce)
Logitech Outdoor Add-On Security Camera - 6 000 Kč s DPH (záruka 24 měsíce)


Slušné snímání obrazu
I některé běžné funkce jsou placené
Bezproblémový provoz
K provozu kamer je nutný zapnutý počítač
Rychlá a snadná instalace
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 6 500 Kč s DPH


Za zapůjčení kamerového systému Logitech děkujeme zastoupení firmy



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Now we have enough information to make the final conclusion. First, with respect to the quality of design, I do not see any substantial problems. The cameras can be easily placed and positioned, also because they have long power/data cables. However, the outdoor camera could be made a bit more sturdy, because like this it will not bear much damage. Also the adapter of the indoor camera uses fan to cool itself and this fan can be a bit disturbing.

Next, there is the functionality of the surveillance system which is more than acceptable. I did not encounter any communication problems, setting up the system is easy - after plugging the camera in the power outlet WiLife software immediately finds it. Picture of the cameras could be a bit sharper, but it should be noted, that these are cameras for surveillance system and not filming cameras.

WiLife software was bit of a disappointment. It is well done, but Logitech decided to offer use even some of the basic functions only in Platinum version which costs at least 80 USD per year. Of course, there are also other benefits, but I can see no reason, why someone should pay for using digital zoom. On the other hand there is also one free function - immediate possibility to see pictures of all connected home cameras just using a web browser and there is nothing we have to set up on our home network.

In conclusion, it is an interesting surveillance system which, however, has one big problem - IP cameras using Wi-Fi connection. On the other hand wireless connection can encounter great problems when communicating through obstacles (walls, etc.) Wi-Fi cameras do not use any data cables, so the greatest advantage of the tested product is not so substantial. Moreover, the tested cameras need a computer with an appropriate software to run, even if the HomePlug standard can bridge communication directly to Ethernet (but again, what about SW?). In comparison, IP cameras can work on their own just using a router and some of them are also equipped with a card reader, so they also can record video without a server or special NAS box.
reklama