reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezvětrákové chladiče a odhlučňovače disků - 1. část

13.12.2004, Eagle , recenze
Bezvětrákové chladiče a odhlučňovače disků - 1. část
Chladit pevné disky je v tichém počítači snad ta nejnáročnější úloha. Klasické komponenty stačí podvoltovat, snížit jim frekvenci, "dopřát" jim vyšší teplotu. Nic z toho není u disků možné. Dnes se podíváme na dva bezvětrákové chladiče disků - Zalman ZM-2HC2 a Primecooler PC-HDP(P).
Primecooler PC-HDP(P)

Model PC-HDP(P) od Primecooleru je v podstatě kus hliníku používaný u chladiče Titan TTC-HD82. Jedná se o ten samý chladič, pouze v jiné barvě a bez větráků.


Primecooler obdržíte ve fialovo-černé krabičce s nápisem, že máte zachránit stromy a planetu Zemi. Takže nezapomeňte recyklovat, krabička je na to perfektně stavěná. Otázkou však zůstává, jak to bude s případnou reklamací, pokud se krabičky zbavíte.



Po otevření již tak napůl otevřené krabičky spatříte samotný chladič. V krabičce bohužel nic jiného nenajdete (např. šroubky tak nějak chybí), takže rovnou můžete přemýšlet nad samotným principem chlazení. Dominantou zařízení je velký černý pasiv, který se umisťuje na svršek disku. Jedná se o kus kovu s dvěma vodorovnými deskami, mezi nimiž jsou příčky, které tak vytváří 11 "tunelů". Tyto tunely jsou uvnitř zdrsněné, aby se zvětšila styčná plocha se vzduchem. Dolní vodorovná plocha - ta, která se dotýká chladiče - je celá rovná a délkou odpovídá délce 3.5" pevného disku (měří 145 mm). Horní naopak má deset prohybů, které mírně zvětšují plochu pro rozptýlení tepla.


Černý pasiv (evidentně vyrobený z hliníku) je připojen přes čtyři bytelné šrouby s pružinami k měděným kolejím. Ty plus mínus odpovídají kolejím, které dostanete v obchodech, jen jsou maličko větší.

Instalace

Zamontovat disk do chladiče není úplně jednoduché. Pružiny držící černou část jsou poměrně tuhé, dávají velký odpor, celou dobu instalace je tedy potřeba dost tlačit, až někdy máte pocit, že to přece nikdy nemůže sedět rovně. Manipulace se šrouby v kolejích tak, aby se přesně trefily do děr v disku, pak není nikterak jednoduchá, obzvlášť vzhledem k tomu, že šroub si uvnitř kolejí nemůžete nijak chytit. Zpracování také vypadá trochu amatérsky - koleje nejsou symetrické (jedna z nich je evidentně ohnutá - patrně výrobní vada), pokrývají se měděnkou, k chladiči nedostanete vůbec žádné šrouby a ještě ke všemu díry pro šrouby nevypadají, že by si nechaly líbit ten samý šroub - při instalaci jsem měl prostě pocit, že šroub, který se vleze do jedné díry, nelze dát do jiné díry a naopak v další "plave". Tak si říkám, jestli výrobce šrouby "zapomněl" dodat záměrně...



Starý disk WD je jedním ze zástupců disků s nerovnou horní stranou.

Důležitý problém celého chladiče spočívá ve faktu, že ne všechny disky mají horní stranu rovnou. Tak například deset let starý Western Digital má horní desku přišroubovanou a ještě tam má jakési vyvýšeniny. Kontaktní plocha s chladičem v takovém případě bude velmi malá a účinnost nízká.


Dírka vyrovnávající tlak - nesmí být zakryta

Dále je důležité brát v úvahu, že některé disky - typicky IBM / Hitachi - mají na horní straně dírku, kterou se vyrovnává tlak vzduchu uvnitř s okolím. Tato dírka nesmí být zakryta, protože v takovém případě je tlak v oblasti ploten vyšší než normál, což může mít negativní následky na spolehlivost.

Hodnocení

Můj celkový dojem z chladiče je trochu rozporuplný. Z jeho designu je totiž evidentní, že byl vytvořen jako aktivní, tj. že ze stran bude do tunelů vháněn vzduch. Pak by chladič jistě dosahovat skvělých výsledků. Takto však v podstatě jediný přínos chlazení (jediné zvětšení kontaktní plochy se vzduchem) je horní horizontální deska a dvanáct vertikálních stěn tunelů. A to není mnoho, nehledě pak také na to, že z tunelů vzduch ne právě jednoduše může stoupat.


Tak to vidíte. Celá ta horní deska přispěla k "neuvěřitelnému" snížení teploty disku o cca. 1 stupeň Celsia. Jistě, pokud disk ze strany zaizolujete gumou, a zabráníte tak přenosu energie do kostry skříně, bude mít disk teplotu větší. Celé to tedy chladí, ovšem přínos oné černé desky oproti normálním kolejí za sto Kč(s) je téměř nula. To je dost zklamání, obzvlášť uvážím-li, že tento chladič vůbec nezabraňuje přenosu vibrací do skříně (spojení je pevné). Disk hýbe skříní stejně silně jako u běžných kolejí - ostatně Primecooler nemá žádné gumy, kterými by se toto dalo odizolovat.


(klikněte pro zvětšení)

Pokud se podíváme blíže na grafy průběhu teplot (oba trvají přibližně dvě hodiny), je z něj patrné, že Primecooler má určitý vliv na teplotu - ta s klasickými kolejemi vzrůstá rychleji. Z toho je evidentní, že chladič má poměrně velkou tepelnou kapacitu, lépe odolává nárazové zátěži. Rozdíl je to ale příliš malý, než aby se to vyplatilo, navíc při plném zatížení defragem je teplota nižší jen o jeden stupeň.

Klady:

    • Chladič má slušnou tepelnou kapacitu, zvládá nárazovou zátěž lépe než samotný disk.
Zápory:
    • Nelze použít pro všechny disky.
    • Účinnost chlazení je velmi malá.
    • Nebrání přenosu vibrací do skříně.
Cena: 323 Kč včetně DPH
reklama