reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar TA690G AM2: to nejlepší s AMD 690G?

19.9.2007, Petr Popelka, recenze
Biostar TA690G AM2: to nejlepší s AMD 690G?
Dnešní recenze se bude věnovat mATX základní desce z dílen společnosti Biostar, nesoucí označení TA690G AM2. Jedná se o dalšího zástupce s čipovou sadou AMD 690G, tj. i s integrovaným grafickým jádrem Radeon x1250. Deska disponuje celkem 4 grafickými výstupy, 4 SATA porty, 4 sloty pro DDRII paměti, slotem PCI-E x16, PCI-E x1 a dvěma sloty PCI. Orientační prodejní cena je okolo 1 800,- korun včetně DPH.
Dnes jsme se podívali na zoubek v pořadí již šesté základní desce s čipovou sadou AMD 690G. Každá z nich měla vždy své klady a zápory, nejinak tomu je i v případě Biostaru TA690G AM2. Tato deska je hodně specifická a svým způsobem i jedinečná. Vzhledem k vybavení a schopnostem se nedá jednoznačně určit, ke komu je vlastně směřována. Skvěle zpracovaný BIOS s výbornými možnostmi ladění, taktování atp. předurčuje tuto desku pro ladiče, kteří dokáží tento potenciál využít, naproti tomu integrované grafické jádro s výstupy HDMI, DVI-I, D-Sub a S-Video je navrženo spíše pro nenáročné sestavy nebo HTPC. Proti nasazení v HTPC zase ale hovoří absence dalších výstupů integrované grafiky (Composite a Component TV-Out) a zároveň i absence FireWire řadiče. Rozhodně tedy nelze učinit jednoznačný verdikt, pro koho je tato deska určena a pro koho nikoliv.



Výše uvedené skutečnosti ale nic nemění na faktu, že před sebou máme skvěle zpracovaný kus HW, který se pyšní nejen tolikrát zmiňovaným BIOSem s množstvím nadstandardních funkcí, ale také použitím kondenzátorů s tuhým dielektrikem pro filtraci napájení procesoru, celkem čtyřmi konektory pro připojení ventilátorů, tlačítky Power a Reset umístěnými přímo na PCB, poměrně nízkou teplotou NorthBridge a celkově perfektně zvládnutým PCB, kde bych měl výtku pouze k umístění jumperu pro reset paměti CMOS.

Zda je tato deska vhodná pro vaše potřeby či nikoli, to již musíte posoudit sami na základě poznatků získaných z dnešní recenze. Za 1 800,- Kč včetně DPH tato deska nabízí slušný základ i pro výkonné PC (při osazení přídavnou grafickou kartou).

Skvěle zpracovaný BIOS
Absence kompozitního a komponentního výstupu int. grafiky
Celkem čtyři grafické výstupy
Nemožnost současného použití HDMI a DVI výstupu
Poměrně nízká teplota NorthBridge
Absence FireWire
Nadstandardní prvky s ohledem na cenu
Umístění jumperu pro reset paměti CMOS
Orientační cena: 1 800 Kč včetně DPH

Za zapůjčení dnes recenzované desky Biostar TA690G AM2 děkujeme společnosti ABACUS COMPUTER


reklama