reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Outlaw: na motivy BTX

30.9.2011, Jan Vítek, recenze
BitFenix Outlaw: na motivy BTX
V létě jsme si představili model skříně Colossus z produkce firmy BitFenix, který spadá do kategorie Big Tower. Dnes to bude něco úplně jiného, a sice levná skříň formátu Middle Tower, která nám připomene již zaniklé skříně pro základní desky BTX.
Bočnice drží ve skříni klasickým způsobem, a to pomocí pacek, které se zasunou do otvorů v šasi. Ony samotné jsou sice z tenkého plechu, ovšem přesto se nijak nekroutí a také samotná skříň zbavená bočnic je pevná. Dá se tedy říci, že vzhledem k použitému materiálu jde o pevnou skříň, i když takový 0,8mm plech ze SECC by samozřejmě byl ještě lepší.



- klikněte pro zvětšení -


Když se podíváme dovnitř skříně z levé strany, pak samozřejmě hned narazíme na tray. Levou bočnici tak budeme sundávat pouze tehdy, když bude zapotřebí manipulovat s kabeláží nebo mechanikami a disky. Z celkové tloušťky skříně 180 mm šlo taktéž vytušit, že mezi trayem pro základní desku a levou bočnicí moc místa nebude. Ve skutečnosti tu není žádný volný prostor, který by se dal využít pro skryté vedení kabelů, takže s tím se můžeme rozloučit. Ovšem nějaké místo tu je v oblasti koše pro pevné disky a BitFenix k těmto účelům připravil i otvory pro protažení kabelů.

Dále můžete vidět velký otvor, díky němuž bude možné manipulovat s velkými chladiči s deskou umístěnou ve skříni.



- klikněte pro zvětšení -


K hlavním komponentám tedy budeme přistupovat z pravé strany skříně. V trayi můžeme vidět již dva umístěné distanční sloupky a také vykouslou packu pro zajištění zdroje. A už nyní tak můžeme pozorovat, že prostoru mezi základní deskou a zdrojem nebude mnoho, což znamená, že pokud váš procesorový chladič výrazně přesahuje její horní okraj, tak se dovnitř nevejde. Ovšem s takovým nebezpečím musíme u levnějších skříní počítat.





V zadní části máme jeden 120mm ventilátor, což je jediný v základním balení BitFenix Outlaw. Jeho otáčky nám výrobce neprozradil, avšak nebude problém je zjistit, protože je napájený klasickým 3pinovým konektorem pro základní desku. Spodní pozice zdroje je zde vybavena otvory umožňujícími montáž v obou možných orientacích a samotný zdroj si může měkce sednout na připravené měkké podložky a seshora bude zajištěn zmíněnou vykrojenou packou.

Sedmero horních záslepek je vylamovací, což není u skříní za 1000 Kč vůbec neobvyklé. Zde ani nebude vadit, že nám po vylomení záslepek může zůstat nekrytý otvor, protože celá skříň je stejně děravá jak řešeto, a to včetně samotných záslepek.





Přední šachty máme připraveny pro tři externí 5,25" zařízení, i když samotný koš je připraven pro čtyři. Zde se ukazuje, že návrh této skříně byl dodatečně upraven a původně šlo o model skutečně určený pro čtyři mechaniky. To můžeme ostatně nejlépe poznat z pohledu na odstrojený předek.

Disková šachta má místo pro čtyři pevné diky, ovšem pouze dvě spodní pozice jsou opatřeny gumovými podložkami pro tlumení vibrací. Vrchní mají pouze závity a mezi nimi další otvory, z nichž můžeme vidět, že jiné modely vycházející z tohoto návrhu využívají plastové zámky pro rychlé upnutí disků. A z tohoto pohledu jsou také dobře viditelné otvory pro protažení kabelů do prostoru za diskovou šachtou, aby zbytečně nestrašily v hlavní komoře.





Přední panel drží jen za plastové trny, takže za něj stačí trhnout, a on celkem ochotně vyskočí, abychom mohli namontovat přední ventilátory. Ty se dávají zevnitř, takže je zřejmé, že pro samotné disky tu bude o to méně místa.


Příslušenství


Nakonec se podívejme na dodávané příslušenství. V malé šedé krabičce najdeme jednak několik černých pásků pro stáhnutí kabelů, samolepku se znakem firmy BitFenix a sáček s distančními sloupky, šroubky a malou petlicí, abychom si mohli uzamknout pravou bočnici.





Nakonec tu jsou tři sáčky, v nichž najdeme ale pouze jedno - samé přítlačné šroubky s velkými hlavičkami.
reklama