reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Outlaw: na motivy BTX

30.9.2011, Jan Vítek, recenze
BitFenix Outlaw: na motivy BTX
V létě jsme si představili model skříně Colossus z produkce firmy BitFenix, který spadá do kategorie Big Tower. Dnes to bude něco úplně jiného, a sice levná skříň formátu Middle Tower, která nám připomene již zaniklé skříně pro základní desky BTX.

Instalace komponent


O instalaci komponent do skříně Bitfenix Outlaw se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla od posledního testu skříně obměněna, neboť doposud využívaná bohužel již odešla do křemíkového očistce. Do nebe vzhledem k tomu, co prováděla v posledních dnech, jít v žádném případě nemohla. Alespoň budeme testovat na procesoru se 120W TDP, který bude klást větší požadavky na chlazení.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace potřebných komponent proběhla bez větších problémů, avšak je znát, že v této skříni skutečně není místa nazbyt. Je tak třeba si rozmyslet, které komponenty nainstalovat jako první, abychom si pak zbytečně neztěžovali další práci. Osobně bych doporučoval nejdříve umístit mechaniky a pevné disky (ještě před nimi případné přední ventilátory), následně napájecí zdroj a až pak základní desku s kartami.



- klikněte pro zvětšení -


Kolem základní desky nezbyde moc prostoru nazbyt, a to především mezi ní a napájecím zdrojem a obtížná bude také instalace pevných disků do šachty a případně i mechanik. Ty ale aspoň na rozdíl od disků budou hluboko v šachtě, takže nebude problém ani s dlouhými grafickými kartami. Ovšem s procesorovými chladiči by už mohl být problém, neboť naše 158 mm vysoká Noctua NH-U12P se již svými konečky heatpipe dotýkala pravé bočnice, takže být jen o pár milimetrů vyšší, už se nevejde.



- klikněte pro zvětšení -


Jedná se tedy o jednoduchý a spíše menší middle tower, do nějž je třeba komponenty instalovat v jistém pořadí. Otočená základní deska má také své dopady na způsob chlazení, ale o tom až v další podkapitole.


Chlazení a podsvícení skříně


BitFenix nám u Outlaw dává mnoho možností, jak si zařídit chlazení, však tu máme celkem osm ventilátorových pozic - dvě boční pro 120/140mm ventilátory, dvě 120mm vepředu, dvě stejné nahoře, jednu dole a jednu vzadu. Ta je již osazena 120mm ventilátorem, jehož otáčky Speedfan změřil na 1350 RPM.

Ne všechny pozice však budou využitelné a především ta spodní je velmi problematická. Jednak ji částečně ucpou pevné disky a především kabely od zdroje a pak jí chybí prachový filtr. Jednu z bočních zase ucpe chladič procesoru a ta nad ní pak nebyla pro náš případ vhodně umístěná. Ovšem jedna z horních byla naprosto ideálně umístěná přímo naproti ventilátoru grafické karty.

Co se týče předních pozic, pak ty pochválit moc nelze. Jednak jde o to, že se omezují s pevnými disky a pak mají velmi ztížený přístup k čerstvému vzduchu, neboť ten se k nim musí dostat přes průduchy předního panelu. Je tedy jasné, že ač je tu velké množství pozic pro ventilátory, některé nebude možné použít, u jiných to bude minimálně problematické a potom je tu otázka efektivity dalších.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C, tedy v běžné teplotě. Ventilátory byly ponechány na maximálních otáčkách, při nichž je stále ještě tichý a jen mírně hučí. Doplněn byl o ventilátor Noctua NH-U12P pro využití ve volných ventilátorových pozicích.

My si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím základního chlazení, tedy s pomocí jednoho ventilátoru na 1350 otáčkách v zadní pozici. Pak má smysl dát další ventilátor (v našem případě 1300RPM Noctua NF-P12) do vrchní pozice a pak se zaměříme na přínos předních ventilátorových pozic.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o slabé 4 °C, což je bohužel výsledek ucpaného přívodu vzduchu k předním ventilátorům.

Dnes také načínáme novou sadu výsledků, neboť jsme využili téměř kompletně novou testovací sestavu, jejíž procesor AMD Phenom II X6 1100T se 120W spotřebou bude klást na chladicí systém skříní ještě větší nároky než jeho předchůdce.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
25 °C
45 °C
Chipset
38 °C
55 °C
GPU
59 °C
82 °C


Podívejme se tedy na výsledky, ke kterým prozatím nemám moc co říci, neboť není k dispozici žádná předešlá sada pro srovnání. Budeme tedy vycházet jen z těchto měření a zkušenosti. V případě procesoru jsme se nedobrali zrovna slušných výsledků, neboť chladič Noctua NH-U12P dokázal se sestavou rozloženou na stole chladit o více než 10 °C lépe. Vypovídá to o ne zrovna ideálním proudění vzduchu skrz skříň, což by měla být vina především neprůchozího předního panelu. Ovšem bez porovnání s jinými skříněmi zatím nelze dělat jednoznačné závěry.


Zadní + vrchní 120mm ventilátor
CPU
25 °C
45 °C
Chipset
37 °C
54 °C
GPU
57 °C
78 °C


Jestliže přidáme jeden ventilátor do horní pozice pro nasávání čerstvého vzduchu, to se ihned projeví na výrazně nižší teplotě grafické karty, jejíž ventilátor je hned naproti. Ovšem i čipová sada ukazuje mírnou pozitivní reakci, kdežto procesoru je to úplně jedno.


Zadní + vrchní + přední 120 mm ventilátor
CPU
25 °C
43 °C
Chipset
37 °C
54 °C
GPU
57 °C
78 °C


Když pak využijeme ještě jeden ventilátor ve přední pozici, potěší to především pevný disk, kolem nějž se rozhýbe vzduch, který se pak dostane ještě k procesoru, jehož teplota klesne o dva stupně. Ostatním měřeným komponentám je to jedno.
reklama